Nu mor caii când vor câinii

• publicat la: 18 februarie 2012
Nu mor caii când vor câinii

Am găsit două fotografii vechi uitate într-un sertar.

În prima fotografie se recunoaște fostul manej al Grofului Karoly din parcul dendrologic Carei.

Pe vremuri aici era un cinematograf  (cinemascop, adică  având ecran lat).

In stânga, lipite de fostul manej, sunt niște foste depozite, magazii, fostele grajduri în care se țineau caii pe vremea grofilor Karolyi. Aceste clădiri datează din 1760 și sunt considerate a fi monumente istorice.

Intrebarea 1, doar pentru cunoscători: Ce se întâmplă acum (exact) cu aceste clădiri?

Tot în prima fotografie, la mijloc și în dreapta, se vede gardul fostelor terenuri de tenis și handbal.

Pe vremuri, asta și erau – și nu altceva, teren de tenis (betonat) și respectiv teren de handbal, cu zgura neagră insuficient de bine fărâmițată.

Și totuși se juca handbal cu mare plăcere, chiar dacă de foarte multe ori jucătorii se alegeau cu palmele și mai ales cu genunchii plini de sânge, sau dacă trecea mai bine de o săptămână până reușeau să-și extragă bucățile de zgură neagră înfipte bine și foarte parșiv în palme.

Intrebarea 2, tot doar pentru cunoscători: Ce se întâmplă acum (exact) cu aceste terenuri?

În fotografii se vede un cal alb. Frumos cal.

Mi-a plăcut întotdeauna să călăresc, caii sunt niște animale foarte frumoase, foarte inteligente și foarte nobile animale.

N-am stat în viața mea de vorbă cu caii deși folosesc destul de des expresia „nu mor caii când vor câinii”, dar asta numai atunci când mă adresez unor răuvoitori.

Caii aparțin „Asociației Equus” (ne-am dat dreacu’ ce nume și-au ales asociații, adică asta vine de la „cal” în limba latină, te și crucești ce intelectuali, cât de culți au devenit mai nou unii).

Caii se simt foarte bine alergând în cerc într-un parc dendrologic considerat a fi și el monument istoric.

Toate bune și frumoase.

Conform informațiilor primite în urmă cu câțiva ani de la agenții KGB, CIA, Mossad dar mai ales de la SIE, „Asociația Equus” a beneficiat după anul 2004 de o finanțare nerambursabilă PHARE în valoare totală de 62.000 Euro pentru  un proiect referitor la renovarea și modernizarea unor clădiri considerate a fi monumente istorice situate în parcul dendrologic Carei, cu scopul creșterii atractivității turistice a orașului.

Finanțarea s-a obținut prin intermediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor, Agenția de Dezvoltare Regională Cluj.

Din acești bani, 10.000 de Euro au fost investiți în cai, iar restul de 52.000 Euro trebuiau folosiți pentru renovarea clădirilor – acum aproape albe – care se văd în fotografie.

Intrebarea 3, tot doar pentru cunoscători: Câți din cei 52.000 Euro au fost întrebuințați pentru renovări de clădiri vechi considerate a fi monument istoric aflate în parcul dendrologic al Castelului Grof Karolyi și oare câți au fost folosiți (este doar o prezumție nevinovată) pentru cu totul alte scopuri (amenajare spații de cazare pentru turiștii străini amatori de sport ecvestru, etc.)?

Intrebarea 4 și ultima, tot doar pentru cunoscători: Ce se intâmplă acum cu clădirile din parcul dendrologic care erau și pe vremuri neglijate, lăsate în paragină, și anume cu cele lipite de gardul dinspre Monument și care se văd în mijloc stânga, în cea de a doua fotografie.

Dragi cititori, nu vă speriați prea tare, nu se va întâmpla nimic rău dacă o să încercați să răspundeți (pe rând) la cele 4 întrebări, fiindcă acest text nu este altceva decât un nevinovat pamflet.

Mayne Reid sau Călărețul fără cap

Lasati un comentariu