Ce trebuie să faci ca să scapi de oboseala permanentă

• publicat la: 28 martie 2012
Ce trebuie să faci ca să scapi de oboseala permanentă

Omul modern nu mai ştie că odihna este la fel de necesară organismului ca şi apa, aerul si hrana. Oboseala apare atunci când cineva munceşte prea mult şi doarme prea puţin, când se hrăneşte haotic si nesănătos, când uită că mai este viaţă si in afara biroului ori a camerei in care doarme.

Un om sănătos si echilibrat trebuie să se trezească odihnit după sapte-opt ore de somn, apt pentru incă o zi plină de activitate.

Dacă imediat după trezire apar dureri de cap ori in tot corpul, ameţeli, neputinta de a face faţă obligatiilor zilnice, scăderea randamentului si pierderea poftei de viaţă, atunci ceva nu e-n regulă, nu e sănătos si trebuie schimbat.

Cafeaua se stie că este o băutură energizantă, te scapă de somnolenta si epuizare, dar numai temporar. Cafeaua nu ţine locul orelor de somn pierdute. Trebuie renuntat la obiceiul de a bea cafea toată ziua. Două cafele, una dimineata si a două nu mai târziu de ora 16.00, sunt suficiente, chiar si pentru persoanele care lucreaza mult in fiecare zi. Nici ceaiul verde, baut prea mult nu poate fi o solutie.

Mult mai sănătos ar fi să incepi niste exercitii fizice, măcar 15 minute pe zi, chiar si la locul de muncă, dacă există conditii. Miscarea, efortul facut, mai ales in conditii de oboseală puternică, energizează si oferă o mai bună stare psihică.

O plimbare scurtă sau doar şederea pe o bancă la aer fac bine, inviorează si stimulează secreţia de endorfine, hormoni ai bunei dispoziţii.

In lupta cu oboseala si alimentatia isi are rolul ei foarte bine conturat. Incearcă să respecti orele de masă si serveste zilnic măcar o masă caldă. Renunţă la gustările tip fast-food, dulciurile rafinate si băuturile răcoritoare dulci. Sunt mult mai indicate fructele, ca atare sau sub formă de suc ori salata, datorita nutrientilor absolut necesari pentru organism pe care-i contin.

Pofta de dulce, daca apare, si-n caz de oboseala permanenta apare destul de frecvent, poate fi satisfacuta cu cateva curmale, fructe dulci si energizante, adevarate farmacii de vitamine si minerale, o lingurita de miere de albine, de preferat cea poliflora sau un patratel de ciocolata amara.

Un suc de citrice, grepfrut, lamaie si portocala, indulcit cu putina miere de albine, poate fi, de asemenea, o bautura minunata, care sa-ti ofere energia de care ai nevoie.

Apa minerala invioreaza aproape instantaneu. Bauta permanent, apa minerala constipa si baloneaza, dar, la nevoie, e un adevarat elixir datator de viata si putere datorita mineralelor din compozitia sa.

Dar, mai presus de orice, trebuie respectate orele de somn. Un om odihnit face fata obligatiilor de zi cu zi, pe cand un om obosit, bolnav, nu da randament, nu este util si ridica probleme. Chiar slujba pe care o are ar putea, ca la un moment dat, sa-i fie pusa in pericol.

Un om are nevoie de sapte-opt ore de somn din cele 24 ale zilei. Niciun examen, nicio obligatie de serviciu sau alte evenimente peste care se poate sari nu merita nopti pierdute. E bine sa existe ore fixe de culcare, care sa fie si respectate, iar exceptiile sa fie cat se poate de rare. Cu timpul intervine obisnuinta si va fi mult mai usor.

Daca ai facut niste schimbari in viata ta de zi cu zi si oboseala, cu toate simptomele ei destul de neplacute si adesea sacaitoare, tot nu a disparut, atunci cel mai indicat e sa te adresezi medicului tau de familie, singurul in masura sa te sfatuiasca ce trebuie facut mai departe.

Să avem sănătate!

Lasati un comentariu