Corupţii lui Barroso, plătiţi gras şi după demisie

• publicat la: 23 October 2012
Corupţii lui Barroso, plătiţi gras şi după demisie

Fostul comisar european pentru sănătate John Dalli va beneficia timp de trei ani de o indemnizaţie de 45% din salariul primit în calitate de membru al executivului UE dacă nu îşi va găsi între timp un alt serviciu, a anunţat luni Olivier Bailly, purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), citat de Agerpres.

Astfel, John Dalli, care a ocupat funcţia de comisar european pentru sănătate timp de doi ani şi jumătate, va primi în următorii trei ani o indemnizaţie de 45% din fostul salariu, care era de peste 20.000 de euro potrivit agenţiilor internaţionale de presă, până când îşi va găsi un nou serviciu sau până când va ieşi la pensie. Ţinând cont că Dalli împlineşte în scurt timp 65 de ani, vârsta la care fostul oficial UE poate ieşi la pensie, indemnizaţia acordată de Comisie va prima asupra pensiei, a explicat purtătorul de cuvânt al CE.

Răspunzând unei întrebări din partea presei privind presiunile de a demisiona pe care le acuză fostul membru al Colegiului comisarilor, Olivier Bailly a precizat că au existat doi martori, respectiv şeful departamentul juridic al CE şi şeful de cabinet al preşedintelui CE, în momentul în care John Dalli şi-a prezentat demisia din funcţia de comisar, dar a subliniat că, într-adevăr, Jose Manuel Barroso îi putea cere să-şi prezinte demisia fostului comisar, “în baza unui angajament politic pe care toţi comisarii îl iau la numirea în funcţie”.

Comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, maltezul John Dalli, a demisionat săptămâna trecută în urma unor investigaţii privind luarea de mită din partea companiilor producătoare de ţigari, pentru introducerea unei legislaţii europene favorabile. Oficiul antifraudă al UE (OLAF) a încheiat investigaţia săptămâna trecută, fără a descoperi probe care să dovedească că John Dalli a luat mită, însă a concluzionat că acesta era la curent cu practicile ilegale ale celor din subordinea sa.

“Domnul Dalli l-a informat pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso despre decizia sa, in urma unei investigatii OLAF, biroul antrifrada al UE, dupa o plangere facuta in mai 2012 de producatorul de tutun Swedish Match. Compania considera ca un antreprenor maltez a folosit relatiile sale cu domnul Dalli pentru a castiga avantaje financiare pentru Swedish Match, promitand sprijin pentru a influenta legislatia europeana, in special in privinta interdictiei de export impusa tutunului de prizat (produs in special in Suedia si Norvegia-n.r). Imediat ce CE a primit plangerea, a cerut OLAF sa investigheze. Raportul final al OLAF a fost trimis CE pe 15 octombrie. S-a constatat ca antreprenorul maltez a folosit relatiile cu domnul Dalli si a cautat sa obtina avantaje materiale. Nu a fost facuta nicio tranzactie intre compania producatoare de tigari si antreprenor. OLAF nu a gasit probe privind participarea directa a domnului Dalli, dar considera ca el avea cunostinta de aceste evenimente”, se arăta într-un comunicat al Comisiei Europene de săptămâna trecută.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu