O mie de „băieţi deştepţi“ au încasat 1,5 miliarde de euro din retrocedări

• publicat la: 15 aprilie 2013
O mie de „băieţi deştepţi“ au încasat 1,5 miliarde de euro din retrocedări

Legea retrocedărilor pregătită de guvernul lui Victor Ponta ar putea însă crea o nouă specie: „samsarii de puncte“.

O mie de cesionari de drep­turi litigioase au în­casat despăgubiri de 7 mld. lei (1,5 mld. euro) în ultimii ani, în timp ce zecile de mii de proprietari de drept aşteaptă şi acum compensaţie.

Cu ce va fi mai bună nouă lege a guvernului Pon­ta care propune despăgubiri cu puncte la un fond naţional imo­biliar?

Un raport detaliat prezentat vineri, 12 aprilie, de premierul Victor Ponta scoate la lumină cât de viciat a fost procesul de despăgubire în ultimii ani şi cum a fost posibil ca persoane care au cumpărat drepturi litigioase să primească rapid rezolvarea şi să încaseze, de exemplu, 20 de milioane de euro pentru un teren de 50 de hectare, de 300 de ori mai mult decât valoarea reală.

Guvernul Ponta pregăteşte o nouă lege de retrocedări pentru cele peste 200.000 de cereri rămase nesoluţionate prin care propune compensaţii cu puncte. Ziarul Financiar a scris că despăgubirea prin puncte ar putea crea o nouă generaţie de samsari imobiliari, la fel cum Legea 247/2005 dată de guvernul Tăriceanu a dus la crearea unei categorii de speculatori cu drepturile litigioase care au primit rapid retrocedări.

Din 2005 până în prezent, Auto­ritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP) a fost responsabilă de retrocedări. Cu influenţe politice şi „cu intrare“ la funcţionarii ANRP, peste o mie de persoane care au cum­părat drepturi litigioase au încasat 7 mil. lei de la ANRP. Aceştia au cum­părat dosarele de la foştii proprietari la pre­ţuri de nimic şi apoi au mituit funcţionari din ANRP pentru a primi o rezolvare rapidă şi o supraevaluare a dosarului. Însuşi vicepreşedintele ANRP Remus Baciu a primit o condamnare de trei ani cu închisoare pentru că a luat mită 200.000 de euro.

Potrivit raportului prezentat de premier, o persoană cu iniţialele numelui CCM a primit decizie de despăgubire în mai 2011 pentru suma de 2,7 milioane de euro, în condiţiile în care a cumpărat dosarul cu 150.000 euro în aprilie 2011. O altă persoană cu iniţialele MMA a cumpărat în octombrie 2009 cu 10.000 de euro 25% dintr-un dosar de despăgubire pentru care primeşte în ianuarie 2010 peste 1,5 mil. euro……zf.ro

comentarii

Lasati un comentariu