De ce puii din supermarket pot deveni o ameninţare pentru sănătate

• publicat la: 11 august 2013
De ce puii din supermarket pot deveni o ameninţare pentru sănătate

Odata cu globalizarea si evolutia tehnologiei si procesul prin care carnea de pui ajunge in farfuriile tuturor este aproximativ acelasi in toata Europa. Tot sistemul de crestere a pasarilor a devenit unul extrem de tehnologizat, orientat intotdeauna catre profit.

Tratarea puilor de gaina incepe inca inainte cu trei zile de a iesi din ou, scrie Daily Mail intr-un amplu material.Masinarii specializate injecteaza in ou un mix de vaccinuri menite sa fereasca puiul de boli viitoare.
La ora actuala, cresterea animalelor de larg consum nu prea mai are multe in comun cu natura. Peste 40 de miliarde de pui sunt omorati in fiecare an, in toata lumea, pentru hrana. Cei mai multi dintre acestia probabil ca nu au vazut lumina zilei vreodata.

Singurul scop al crescatorilor de pui este profitul, fapt care, in timp, a dus la o serie de anomalii din cauza carora carnea de pui nu mai este tocmai un aliment sanatos.

Cele mai multe dintre pasarile din ferme sunt considerate norocoase daca pot creste intr-un spatiu cat o foaie A4. Astfel, din cauza inghesuielii, pericolul de raspandire a bolilor, in spatii atat de aglomerate, este mare.

De aceea, puii sunt vaciinati inca din ou. Frecvent, puii sunt tratati cu un mix de antibiotice pentru ca e mai ieftin acest tratament preventiv decat tratarea unei boli dupa aparitia sa.

Expertii britanici avertizeaza ca tratarea puilor cu antibiotice va duce in timp la o reducere a sensibilitatii virusurilor si bacteriilor. Astfel, fara sa isi dea seama, prin consumarea de carne de pui tratat cu antibiotioce, omul va deveni o tinta mult mai vulnerabila. Mai mult, chiar si pasarile din ferme ar putea fi atacate de bacterii rezistente la aceste antibiotice si atunci carnea infectata ar putea ajunge pe rafturile magazinelor.

1.500 de oameni mor in fiecare an in Europa din cauza infectiilor transmise prin carnea de pasare, se arata intr-un raport.

„Mor oameni care nu ar trebui sa moara. N-ar trebui sa tratam animalele pe care le mancam cu medicamente, mai ales pasarile. Este o practica ce nu trebuie continuata pentru ca o sa ramanem fara antibiotice care sa ne salveze.

Multi patroni de ferme sustin ca daca nu fac asta atunci o parte din gaini vor muri. Nu pot sa le spun decat: ‘ghinion’. Valoarea unui pui care moare nu este nici pe departe egala cu valoarea unui om care moare”, a declarat Peter Collington, profesor de boli infectioase la Universitatea Nationala din Australia.

Lasati un comentariu