Probleme de sănătate declanşate de glanda tiroidă

• publicat la: 30 august 2013
Probleme de sănătate declanşate de glanda tiroidă

Glanda tiroidă poate avea un impact urias asupra corpului uman. Atunci când ceva nu este in regulă cu ea, apar anumite semne cărora trebuie să le acorzi importanţă.

In cazul femeilor, problemele cu glanda tiroida apar cam după 35 de ani. Dupa aceasta vârstă, riscul ca o femeie să aibă probleme cu glanda tiroida sunt de peste 30%, scrie Fox News.

De fapt, femeile au un risc de 10 ori mai mare decat barbatii de a prezenta nereguli cu glanda tiroida, spune Robin Miller, co-autoarea cartii „The Smart Woman’s Guide to MidLife&Beyond”. Iata care sunt principalele semne ale unor asemenea nereguli endocrine:

Extenuarea

Lipsa de energie si senzatia de extenuare sunt strans legate de hipotiroidism, adica productia unei cantitati insuficiente de hormon tiroidian. Daca simti oboseala si dimineata, atunci tiroida poate fi de vina si trebuie sa mergi la doctor.

Anxietate si depresie

Daca esti anxios, atunci poti avea hipertiroidism, adica o problema declansata de productia unei cantitati prea mari de hormon tiroidian.

In plus, depresia poate fi si ea declansata de probleme ale glandei tiroide, ceea ce influenteaza nivelul de serotonina din creier.

Pofta de mancare

Daca ai pofta de mancare prea mare, atunci poti suferi de hipertiroidism. In caz contrar, daca tiroida functioneaza sub parametrii normali, nu mai ai acelasi simt al gustului si mirosului.

Sexul

Lipsa dorintei sexuale poate fi, de asemenea, un efect al glandei tiroide. O cantitate insuficienta din hormonul secretat de ea poate duce la scaderea libidoului.

In plus, efectul cumulativ al unor alte simptome hipotiroidiene (acumularea in greutate, energie prea putina, dureri in tot corpul) poate juca, de asemenea, un rol negativ in plan sexual.

Hipertensiunea

Atunci cand ai probleme cu glanda tiroida, poti avea si hipertensiune arteriala. Hipotiroidisumul ii expune pe oameni unui risc de trei ori mai mare de a avea hipertensiune arteriala.

Atat excesul, cat si insuficienta de hormon secretat de tiroida ar putea avea ca efect aparitia hipertensiunii.

 sursa ziare.com

Lasati un comentariu