Guvernul vrea să cumpere un coif dacic şi opere de Brâncuşi din Detroit, oraş in faliment

• publicat la: 5 septembrie 2013
Guvernul vrea să cumpere un coif dacic şi opere de Brâncuşi din Detroit, oraş in faliment

Guvernul face demersuri pentru a răscumpăra de la un institut de arta apartinand primariei orasului american Detroit, intrat in incapacitate de plata, un coif princiar de parada geto-dacic de argint si o sculptura si cateva desene de Brancusi, au declarat surse guvernamentale.

Potrivit acestora, subiectul a fost discutat in sedinta de miercuri a Guvernului, la initiativa ministrului Culturii,Daniela Barbu.

In luna iulie, Detroit a devenit cel mai mare oras american care s-a declarat in faliment, iar Guvernul de la Washington a exclus posibilitatea acoperirii datoriei municipalitatii prin fonduri federale. In aceste conditii, autoritatile locale din Detroit au in vedere vanzarea mai multor actve din patrimoniul Primariei, inclusiv obiecte de arheologie si opere de arta apartinand Institutului de Arte Frumoase.

Printre bunurile culturale aflate in colectia de artă greco-romană a Institutului de Arte Frumoase din Detroit se afla si un coif princiar de paradă geto-dacic din argint. Acesta este asemnator unor piese descoperite in mormintele tumulare de la Aghighiol, judetul Tulcea, si Peretu, judetul Teleroman, datand din a doua jumatate a secolului al IV-lea a.Chr.

Coiful are o greutate de circa 811 grame, cu o inăltime de 24 cm si un diametru maxim de 20 cm, a fost modelat dintr-o placă de argint cu dimensiuni de 3,8-4,9 mm si este bogat decorat prin gravare si aurire.

„Coiful princiar de parada deto-dacic nu este singura piesă din colectia Institutului de Arte Frumoase din Detroit care ar putea prezenta interes pentru intregirea patrimoniului cultural romanesc, printre obiectele culturale fiind si o sculptura a lui Constanti Brâncuşi si câteva desene ale marelui sculptor”, au precizat sursele citate.

sursa ziare.com

comentarii

de anonima la 5 septembrie 2013 - 17:28

cum au ajuns obiectele acolo?

aa si e Agighiol, Tulcea

de careian la 9 septembrie 2013 - 09:44

Ar fi bine ca toate valorile romanesti instrainate sa fie recuperate.

Lasati un comentariu