Incitare la necinste

• publicat la: 3 decembrie 2013
Incitare la necinste

Un medic, îl numim pe Dan Oprea de la Spitalul Judeţean Prahova (evident Ploieşti), ajuns la capătul suportabilităţii în raport cu dezinteresul statului privind asigurarea condiţiilor optime sanitare de funcţionare a aşezămintelor spitaliceşti, a dat în vileag disfuncţionalităţi, ca să nu le spunem mizeria crasă în care funcţionează acestea datorită nefinanţării de către cel ce ia din punga populaţiei sume enorme, adevărate biruri, cu titlu de asigurare sanitară. Dezvăluirile sale au adus la rampă, evident prin mijloacele media voci, ţipete, şi procese de intenţii. Noi ne oprim la o emisiune televizată de către postul *B1 *la devoalarea căreia a participat una din „isteţele României”, o numim pe Monica Pop, medic, director la un aşezământ de Oftalmologie din Bucureşti.

Invitatei, pentru că aceasta era calitatea în care compărea, informaţiile de la Ploieşti i se păreau acuzatoare nu la societate, înţelegem statul român, dator să asigurare nevoilor de sănătate ale populaţiei, instituţii spitaliceşti dotate corespunzător cât medicilor Spitalului Judeţean Ploieşti, care,„atenţie” aveau posibilitatea să pretindă pacienţilor, cu dare de mână al spitalului de referinţă, înţelegem patroni, administratori de societăţi comerciale, ca în contrapartidă cu serviciile medicale de care au beneficiat, să zugrăvească spitalul, să suporte cheltuielile de deisnfecţie, să asigure utilităţi medicale din cele pe care medicul Dan Oprea le punea în discuţie ca fiind de unică folosinţă iar în condiţiile spitaliceşti de acolo, medicii, au trebuit să le refolosească, cu grave pericole privind sănătateacelor trataţi astfel, sau să suporte alte mărunte sau mari investiţii pe care le presupun funcţionarea instituţiilor de referinţă.

*Ruşine Monica!* Şi nu conjunctural cât pentru că intervenţia ta este în totală contradicţie cu asanarea vieţii medicale de marea şi mărunta corupţie. Ne referim la medicii ce condiţionează participarea actului profesional de cotizarea cu sume, de loc de neglijat, din buzunarele celor ce au nevoie de tratament, şi îi avem în vedere şi pe „mişelnicii”, medici mărunţi, ce după ce au profesat cu dragoste pentru sănătatea unui pacient, nu refuză să primească „bruşul” de brânză pe care tămăduitul i-l pune sub nas, medici, îndeaproape monitorizaţi de către organele poliţieneşti, care în lipsa infracţiunilor majore se  coboară la găinării.

Să nu fi luat act, tu, Monica că în România se duce o luptă susţinută de  asanare a corupţiei majore din spitale, şi să gândeşti că medicii,aceşti ingeri fără aripi ai grijii faţă de sănătatea, pe de o parte a populaţiei şi pe**de altă parte de asigurare a igienei publice, să practice „cerşitul” pentru înlocuirea efortului major, datorat de stat,cu sprijinul privat al celor suferinzi. Să nu-ţi fi închipuit că „medicii cerşetori” vor extrapola obiectivele de finanţat de către pacienţii cu dare de mână, şi pe seama pacienţilor cu posibilităţi materiale reduse, şi că n-ar există posibilitatea ca prin cerşitul pe care-l inciţi o seamă de medici cerşetori să-şi dreagă pe cheltuiala pacienţilor şi propriile acareturi. Fie direct, fie indirect, propunerea ta nu face nimic altceva decât să scoată corupţia din spitale din act prohibit în manieră de lucru licită. Să fi crezut tu că este bine să permitem cabirul enorm pe care-l percepe de la noi puterea cu titlu de nevoi de sănătate să fie direcţionat înspre baroni şi baroneţi? Iată întrebarea!.

3 decembrie 2013

Tiberiu Vanca

Lasati un comentariu