La noua Primărie lăudată să nu te duci cu camera de filmat

• publicat la: 19 februarie 2014
La noua Primărie lăudată să nu te duci cu camera de filmat

Aflat în plin travaliu,noul sediu al primăriei Carei  este lăudat pe bani nu puţini de primarul oraşului,în incercarea de a abate atenţia de la adevăratele probleme cu care se confruntă la renovarea acestuia.

Departe de a nega suferinţele pricinuite de orice chin al unei naşteri dar ca orice părinte care speră la un urmaş sănătos  şi bine dotat din toate punctele de vedere,şi speranţele careienilor se îndreaptă spre  un nou sediu de primărie bine realizat şi cu costuri minime sau cât de cât decente.

Bine realizat din punct de vedere calitativ pentru ca să  nu  repetăm alte greşeli şi să transformăm clădirea într-un sac fără fund care înghite anual alte şi alte fonduri pentru re,re,reconditionări şi reparaţii , tot din fonduri locale,că de constructor nu avem voie să  ne atingem şi  să îl tragem la răspundere pentru serviciile efectuate.

De costuri nu mai aducem vorba pentru că ele au depăşit deja limita decenţei,vorba aceea  ” şi aşa nu din buzunarul meu dau banii aşa că ce mai contează”.

La câte exemple avem în oraş  de lucrări făcute de mântuială  şi recompensate cu fonduri  generoase prin modalităţi ce  depăşesc limita legalului,unul  in plus ce mai contează.

La licitaţia din februarie 2010,de atribuire a lucrărilor de renovare a fostului han Cerbul de Aur, de pe strada 1 Decembrie 1918,pentru transformarea lui în sediu de Primărie,termenul  de  finalizare era de  18 luni  iar Primăria trebuia să îşi indeplinească obligaţiile financiare în decurs de  cinci ani după preluare.

Reabilitarea clădirii destinate ca viitor sediu pentru Primărie a fost aprobată în urma unei hotărâri a CL din 2009 iar contractul pentru execuţia lucrărilor a fost semnat în februarie 2010.

La acea dată,valoarea reabilitării era de 4.330.024 lei plus TVA ,termenul  de executie fiind de 18 luni.In contractul de lucrări semnat de părţi,deci şi de primarul Kovacs, termenele de plată a lucrărilor erau stabilite printr-un  grafic de eşalonare.

Tot in contractul 1679/09.02.2010  este stipulat că dacă beneficiarul,Primăria Carei nu plăteşte lucrările conform graficului,penalizările să fie de 0,2%/zi în timp ce penalizările pentru executant în caz de nepredare la termen să fie de doar 0,1%/zi dar  nu mai mult de 10% din valoarea lucrării.

Întrebarea “Cum se pot plăti bani către constructor dacă noi nu  ne-am  mutat nici după 2 ani de la expirarea termenului alocat lucrărilor in conditiile in care suntem cu plăţile la zi”? pusă de consilieri la şedinţa din 18 iunie 2013  se pare că a rămas retorică atât timp cât cei din conducerea  oraşului nu pot oferi o motivaţie pentru situaţia existentă.

Tot la şedinta din 18 iunie 2013,una din propunerile primarului Kovacs era de a vira încă 2,2 milioane lei către constructor (bani din creditul de la BCR având ca destinatie  iniţială lucrări de reabilitare şi ramforsare drumuri şi trotuare în oraş), în conditiile in care acesta nu şi-a respectat obligaţiile contractuale de a finaliza lucrarea in termen de 18 luni iar calitatea  lucrărilor prestate până la acea data lasă de dorit,faţada trebuind refăcută chiar inainte de a fi recepţionată lucrarea.

Eşalonarea plăţilor către constructor era prevăzuta în contract a se realiza până in 2015,deci nici vorba de fonduri şi proiecte europene.

Amintesc  de proiecte europene pentru că  spre surprinderea noastră,lipsa de atenţie şi de vigilenţă  pentru gestionarea banului public careian este asezonată cu clipe de amnezie,în care la diverse întruniri restrânse de la castel se afirmă că renovarea sediului noii primării se face din fonduri europene!

Afirmatia a fost făcută în  deschiderea lucrărilor  unei sesiuni de arheologie şi istoria artei ce a avut loc  în municipiul Carei  in 14 octombrie 2013,când primarul Kovacs Eugen  a afirmat  că reabilitarea viitorului sediu al Primăriei Carei  este finanţată din fonduri europene obţinute în urma accesării unui proiect (?!) deşi  lucrările demarate încă din  2010 au fost achitate până în prezent din fonduri locale,fapt ce se află bine înregistrat în evidenţele contabile ale UAT Carei.

Cu totul gratuite aceste minciuni servite celor 40 de studenţi de la Departamentul de arheologie și istoria artei, linia maghiară,de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca şi   profesorilor  însoțitori de la institutiile participante  ,în sală fiind  prezent  şi directorul Muzeului Judetean,Liviu Marta .

Revenind la stadiul şi calitatea lucrărilor de la sediul noii primării,începute în anul 2010,vă lăsăm în compania imaginilor surprinse acum  o săptămână,în timpul vizitei consilierilor USL Carei.

Puteţi urmări stadiul lucrărilor la un obiectiv ce avea termenul de execuţie finalizat….acum aproape 3 ani.

Nu vom insista   pe partea frumoasă  a serviciilor prestate de constructor  deoarece face obiectul unui reportaj elogios in publicaţiile aservite primăriei Carei.Şi nu pentru că nu apreciem şi partea frumoasă dar deoarece  banii careienilor au fost oferiţi constructorului pentru întrega prestaţie de la imobilul în discuţie mi se pare normal ca să semnalăm şi ce nu este “ în calea preotului”.

În „cea mai frumoasă clădire din judeţ„, uşile deja crăpate înainte de recepţia finală sunt achitate,la fel şi  finisajele interioare ce cuprind şi tavanele unor săli din primărie.

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 19 februarie 2014 - 13:54

Mie să mi se spună doar un singur lucru.

Dacă izolația aia hidrofugă elvețianâ care a costat o avere, fiindcă apa freatică se urca prin capilaritate prin vechile cărămizi poroase, funcționează sau nu.

Nu de alta, dar sunt foarte curios dacă primașul o sâ facă igrasie la (__|__) sau nu.

de volo la 19 februarie 2014 - 18:22

baia de langa scari e a primarilor?
scarile alea duc la locul lor de dat cu capu????
am auzit ca desi nu e gata cladirea caldura merge la maxim…..plateste careianu’contribuabil ca datorenicu are talpa de talpa pe obraz/

de Horia Mărieș la 19 februarie 2014 - 18:29

@volo: Păi a cui să fie? Baia. A celor mai căcăcioși, evident.

de rakoczi la 19 februarie 2014 - 20:52

felicitari penelistilor pentru grija fata de banul public!
ei se implica mereu si tin cont de necazurile careienilor indiferent de etnie!
am citit mereu despre semnalul de alarma tras in ce priveste jaful banului public din oras si respect oamenii care dau exemplu prin exemplul personal!
presedintele liberalilor careieni este un om integru care ofera de lucru careienilor in mod legal si este un exemplu in tot ceea ce face.
la polul opus este presedintele udmr carei care este si primar si care are retinere pe salar de 5 ani de zile pentru neplata datoriilor rezultate din falimentarea a 4 firme personale.
aflat aproape de pensie inca nu are nici un bun pe nume si isi cumpara masina din banii fundatiei de promovare a turismului local!
nici macar o investitie din partea lui in locuri de munca iar exemplul oferit prin copii sai este unul negativ.
la sectia de scaune nu toti angajatii au carte de junca iar cei ce se accidenteaza ocazional la munca sunt pusi sa semneze altceva pentru ca nu au asigurarile platite la fel cum a patit sany s. cand a scos din buzunar baietelul 200 lei pt ca sa despagubeasca accidentul de la mana.rusinos mod de a conduce o firma care vinde scaunele la scoli si castel si care foloseste materie prima din copacii taiati din parc!
careienii tineri intelectuali si specialisti sunt indepartati de primarul care angajeaza un agronom batran in parc de administrator desi adrian aciu avea specilaizare in arboricultura!
ce studii are seful politiei locale si cum a fost angajat ca concurs nu a dat?
la fel si la directorul de fundatie de la castel,fara studii de specialitate, care a fost numit si nu prin concurs cum e obligatoriu?
sovinismul intuneca gandirea sefului udmr carei care arunca banii orasului pe cartile grofilor care nu mai au bani de platit cheltuielile din elvetia si poftesc la banii careienilor.
cadiul de nunta pt robika era padurea de pin ce trebuia facuta la ianculesti dar noroc ca satenii au iesit in strada iar acum a fost luat si lacul de la ei ca robi si arpi sa administreze lacul si sa asigura banii de cheltuiala pt cei doi sobolani de la etajul 2.
din ce bani au construit primarii case pentru copii si neveste in ultimii 5 ani???

de Mark la 20 februarie 2014 - 07:39

Cine verifica calitatea lucrarilor la noua primarie nu stie cum are acasa tavanul sau cum trebuie sa arate daca el acasa nu are un tavan curat?
Daca s-au cheltuit cati bani se vorbeste atunci ar trebui ca in urmatorii 10 ani sa nu se mai faca nici macar o reparatie la aceasta cladire.Si eu ma vazut ca la fatada principala a fost refacuta tencuiala de cateva ori dar de ce nu se schimba constructorul daca acesta nu se pricepe?
Se castiga greu banutul si e pacat sa fie aruncat doar asa pe geam!

de Serg.Pavaloaie la 20 februarie 2014 - 19:54

Sa faca primarul o declaratie publica in mas-media locala,care este adevarul legat de fondurile din care se fac cheltuielile privind achitarea costurilor cu repararea primariei viitoare.In res, sa traga la raspundere constructorul pentru decalajul termenului de dare in folosinta.Sa speram,noi careienii,ca va fi in final o cladire frumoasa,aratoasa .

de Ocean la 21 februarie 2014 - 08:48

De iancu. De ce ataci o Doamna onorabila. De ce te legi de PNL-sti? Ei au facut destule,si fac in acest mic Oras.De ce folosesti un anonim romanesc. Caci,la furia din tine nu pari a fi Mot. Ce ai tu in tine se numeste furie verde. Nu fac referire la culoarea politica pe care o reprezinti, ci la veninul din tine.

de carei la 10 martie 2014 - 11:37

Interesu’ poarta fesu !!! firma care executa lucrarile este ” licitata ” si oadata ce a castigat licitatie ce mai vreti fratilor !?
La fel si cu usile , cum vreti sa mareasca primarul IMPOZITELE noastre daca nu o sa aiba ceva de reparat ? Parcul e jalnic ,orasul e jalnic , un santier peste tot ,nimic nu este dus la bun sfarsit , asa ca ce sa mai zicem ?!Aveti dreptate , referitor la acel iancu care a comentat ,poate a vrut sa scrie Janos si a gresit ,un adevarat Roman nu va critica un alt Roman ,mai ales cind are si dreptate ! Bine ca au bai super faine in viitoarea primarie si scolile sunt jalnice ! Asta este important , sa fie ei bune mersi ca sa te poata plimba intre sutele de birouri ca doar sunt fff ocupati angajatii din primarie saracii .

de careian la 10 martie 2014 - 15:15

de ce arata orasul jalnic? ca nu CIUTa este cel care a initiat toate reparatiile din oras si din parc? voi penelistii dati din gurrr toata ziua si nu faceti nimic pentru oras. daca domnul CIUTa era cel cu reparatiile, nu mai conteneati cu laudele.

de robika la 10 martie 2014 - 15:58

se vede cu ochiul liber ce are domnul CIUTa si ce are primarul orasului care sta de mila in casele altora …a falimentat toate firmele sale de mobila pana acum si a ajuns ca banca sa scoata casa lui la licitatie inainte de a candida pentru primar dar pentru udemeristi a fost bun ca doar nu au alti intelectuali in oras.; acum baga mana in banii orasului si isi cumpara masina din banii fundatiei de promovare a turismului cu care mai face si accident!
domnul CIUTA are tot ce isi doreste din firma sa de productie si mai si ajuta pe altii nu din banii primariei ci din ce castiga el la firma.
Reparatiile in oras se fac din banii orasului i nu din banii lui kovacs sau kaiser care se distreaza la Cancun pe plaja si in baruri din salarul de 4 mii de lei din primarie dar pentru beko se dau peste o suta de milioane salar din care trebuie sa dea la fel ca toti din primarie cota parte pentru udmr ca altfel le ia din salar istvanka.
vedem ce casa si curte are domnul Ciuta si nu din banii orasului iar cand a fost pus pabvaj la piata a fost pus si la kovacs in curte si la fel sai geamurile termopan ca pana atunci flutura vantul primn buzunarele lui!
un primar coldus si dator nici nu poate sa stea pe langa un domn Ciuta presedinte la liberalii careieni!

de liberalcareian la 10 martie 2014 - 16:22

mandru ca avem un presedinte model si nu un coldus udemerist venyt din satu de caldarari cu cloape de gabori
domnu ciuta are cu ce se lauda si nici macar nu se lauda da hoiturile tulipane ce capusaza orasu au mare supalale pe el ca nu e santajabil ca dealapidatoru fost becerist candidat acum la functia de fiscal DNA!

de mia la 10 martie 2014 - 16:27

singurul partid din oras care isi face reparatiile si renovarile la sediu din banii lor este cel al liberalilor careieni!!!!
la udmr renovarea s-a facut in perioada cand la castel se facea renovarea …ce coincidenta.
sotul consilierei udemeriste a fost angajat ca si administrator parc desi este agronom absolvent in 1971 cu multe bube la asociatia din camin iar contabila sefa de municipiu este o pensionara angajata ca si consilier al primarului la fel ca si redactorul sef de la ziarul udemerist…apai sigur ca deranjeaza cand scrie buletinu de smenurile primarilor care nu au avut nici dupa ce bea apa pana nu au venit la primarie1

de langalanga la 10 martie 2014 - 22:15

ce tot o frecati cu politica si primariaa.
una e clara si gata:primaru e bagat in datorii pana in gat iar domnu ciuta e model de patron si careian care ajuta pe toata lumea!
scurt!
datornicu e presedinte la udmr carei iar domnu ciuta e presedinte la liberali.

de Ocean la 11 martie 2014 - 20:31

Ciută este un om corect. Afacerile si le face legal, cu magarii nu se ocupa omul. Asa ca fiti seriosi va rog, si nu il bagati intr-o oala cu Jenoke.

de Gina la 11 martie 2014 - 21:04

nici macar jenoke singur nu incape in oala ca da pe afara de subtirel ce estem

Lasati un comentariu