Distincţii pentru profesorii Bertieanu aprobate de Consiliul Local

• publicat la: 31 iulie 2014
Distincţii pentru profesorii Bertieanu aprobate de Consiliul Local

Profesorii Maria şi Mihai Bertiean vor primi cu ocazia celei de-a XV-a editii a Festivalului Zilele Iancului,  „DIPLOMA    DE   EXCELENŢĂ”  a satului Ianculeşti,la iniţiativa consilierilor  liberali din CL Carei.

Numele profesorilor  Maria si Mihai Bertiean este  adânc întipărit în amintirea a zeci de generaţii de elevi pe care i-au îndrumat. Monografia “Ianculeşti-un sat de moţi în câmpia Careiului “ îi are ca autori.

Frumoşii plopi ce străjuiesc drumul de intrare în Ianculesti dinspre Carei precum şi falnicii castani din sat,provin din pepiniera realizată de soţii Bertieanu  în sat. Microferma de pe lîngă scoala Ianculesti,înfiinţată  şi întreţinută de soţii Bertieanu, a devenit celebră nu numai in judet ci şi în ţară. Au fost recompensaţi cu diploma de Luminători ai satului din partea Consiliului Judeţean Satu Mare.

Din cei 19 consilieri,un număr de 18 au votat  pentru acordarea acestei distincţii pentru renumiţii profesori.

Pentru  buna desfăşurare a celei de-a XV –a  editii  a Festivalului Zilele Iancului,delegatul sătesc Ciprian Chiorean a solicitat un sprijin financiar în cuantum de 20.000 lei.

Propunerea compartimentului de contabilitate buget din primăria Carei a fost de doar 10.000 lei.

Discutiile  pe marginea acestei solicitări au fost  legate de valoarea totală finală ce se va acorda pentru sărbătoarea motilor ce aparţin de UAT Carei.

Una dintre propuneri a venit din partea consilierului Ilie Ciută ,în sumă de 15.000 lei iar cealaltă din partea fiului satului Ianculesti,consilierul Oneţ care a considerat că e suficientă suma de 12.500 lei.

,,Pentru acest proiect  au fost mai multe propuneri de alocări de sume. Eu propun să alocăm suma de 15.000 de lei având în vedere programul şi tot ce implică… scenă, sonorizare,artisti,protocol. Eu consider că e potrivit să alocăm  15.000 de lei  pentru Zilele Iancului,a precizat Ilie Ciută.

,,Eu propun să alocăm 12.500 de lei. Anul trecut s-au alocat 10.000 de lei şi a fost un program mulţumitor.Eu cred că 12.500 sunt suficienţi. Scenă există, una construită, am înţeles  ca  e problemă cu ea că bate soarele… Eu cred că pentru sumele care se dau  artiştilor, pot să stea şi  în ploaie, zic! Am ajuns   la  suma de 12.500, nu este nici o sumă mare, nici mică, este undeva la jumătate din ce s-a mai propus şi este chiar una potrivită ca să se voteze în Consiliu .O idee ar fi să se ocupe Adi Paşca, să facă el un program adecvat  ” a  declarat Ionut  Onet,fiind insă  atentionat de delegatul sătesc Ciprian Chiorean  că programul prezentat poartă  chiar semnătura lui Adrian Paşca.

In sprijinul  propunerii de 15.000 lei au adus argumente şi consilierii Bontea şi Bucureştean,aceştia evidenţiind faptul că numai inchirierea unei scene adecvate presupune un efort de 6200 lei.

Propunerea consilierului Ciută pentru suma de 15.000 lei a fost respinsă la vot ,fiind aprobată propunerea fiului satului Ianculeşti ,Ionuţ Oneţ,de 12.500 lei.

AnaMaria Roman

 

comentarii

de tarabostes la 31 iulie 2014 - 23:04

Bravo Ionut Onet,esti un demn urmas al lui…Vass Albert,ca al lui Avram Iancu nu ai cum sa fii…Nu am nimic personal cu tine doar ca ma asteptam ca un tanar ca tine sa aiba alte initiative daca tot a ajuns sa se implice politic.Initiativele tale baiete e clar ca tin de interesele personale,de linguseala,slugarnicie si alte mizerii.Iti prevad un viitor luminos fiind un ,,pupincurist” veritabil ai sanse mari sa ajungi si in parlament.
Stupid si rusinos gestul tau sa nu-i sustii tu pe motii din Ianculesti in cinstea sarbatoririi ,,Craisorului Muntilor”,eu nu sunt mot,sunt doar roman dar il cinstesc pe Avram Iancu si spun doar atat si asta ar trebui sa-ti dea si tie de gandit si altora ca tine:,, AVRAM IANCU SUNTEM TOTI”!!!
Tu daca faci astfel de gesturi pentru o ceremonie totusi ieftina ca finantare,e clar ce vei vota in ,,litigiile” legate de ,,helesteu”,padurea din Ianculesti,terenul agricol,pasune unde va fi loc de ,,ciupeala”.
Ionut ,,austerule” nu trebuia sa-ti dai acuma talente de finantist,mai ales ca era vorba de ai tai si probabil stii si tu ce importanta este aceasta sarbatoare pentru comunitate si cu cata mandrie traiesc oamenii din Ianculesti aceasta sarbatoare…
Daca nu ai citit prin carti sau poate daca te-ai plimba pe jos prin zona statuii lui Avram Iancu din Carei ai citi si tu mottoul scris pe aceasta statuie care zice asa:,,Unicul dor al vietii mele este sa-mi vad natiunea fericita”.
Extrapoland ,,putin „la acest eveniment puteai sa contribui si tu cu o alta atitudine care sa-i multumeasca si sa-i fericeasca pe cei care te-au mandatat sa ii reprezinti.
,,Fiul satanei” ca al satului nu poti fii,ar trebui sa-ti fie rusine ca altii colegi romani din consiliu au vrut sa se aloce o suma mai mare iar tu,,disciplinatule de partid si de coalitie” ai votat pentru mai putin ca doar n-or merge banii pe apa ploii sa se spele artistii cu ea…inteligentule…esti un om de o vasta cultura daca tu asa tratezi artistii si zici ca ,,pot sta si in ploaie pentru banii aia”. Domnule Adi Pasca luati-va pelerine si umbrele sau poate primiti de la domnul presedinte,,fiu al satului”.Partie spre Ministerul Culturii domnule presedinte…succes…hahaha…

de iancu la 31 iulie 2014 - 23:25

Fiul satului ? rusinea satului,omul asta nu mai are parinti ? cum pot sa-l lase sa ne faca asa ceva? mai e roman? mai bine nu ar fi ca ne face neamul de rusine…

de Horia Mărieș la 1 august 2014 - 02:54

Cârcotașilor! Tarabosteților!

Cum puteți compara, ca importanță, „Zilele Iancului”, cărora Jenă a lu’ Kovácsiu le-a alocat până la urmă, cu chiu – cu vai 12.500 lei, cu „Zilele întâlnirii Covaciului cu contesa Francesca Cecurai”, când numai pentru cărțile publicate prin Slovacia în limba maghiară despre grófii Károlyi primașul a alocat peste 40.000 lei, ca să nu mai vorbim de filmul ăla de tot rahatul ecsedist care a costat alți 6000 de euro și de parangheliile cu ștaif care au avut loc la Castel în onoarea scăpătaților cu sânge albastru de grofi?

Încă mai aștept să văd decontul, adică să văd suma pe care primașul a scos-o din bugetul local ca să plătească meniurile și delicatețurile servite moșilor și babelor ramolite și smochinite, precum și celorlalți invitați simandicoși și de neam mare, furnizate de L’Art Hotel Carei petrecăreților tolăniți în scaunele de nuntă împrumutate de la același hotel. Că doar n-o fi făcut cinste primașul, bine cunoscut fiind faptul că el n-are sigur așa ceva și că fiscul îi calcă lunar pe grumaz?

Ce-ar fi să vă vedeți lungul nasului, cârcotașilor? Nemulțumitului i se ia darul. Poate se răzgândește primașul și vă ia mâine și bruma de bani pe care a aprobat-o ieri. Sau poate că nu realizați faptul că „Urmașii lui Iancu” s-au stabilit, pentru ca să aibă ei, coloniștii, precum și urmașii lor, un trai ceva mai bun, lucru la care mai speră și în ziua de azi, pe pământurile, adică pe cele cca 2500 hectare, care „i-au prisosit” contesei Melinda Károlyi? Obraznicilor! Nerecunoscătorilor!

Ionuț Oneț. Un „puști” nesimțit și trădător de neam. Parcă a mai fost un Oneț delegat sătesc de Ianculești, și ăla prieten la cataramă cu primașul, iobagul, sau iobagă primașului. Nu merită nici măcar un scuipat trântit de-a dreptul intre ochi. Ar fi prea mare efortul. Și nici ciracul lui, ăla numit Marius Ciucoș care n-a auzit încă de I.C. Brătianu. Niște inculți, niște neșcoliți niște koldus. Niște hahalere, niște terchea-berchea, niște muște mari și verzi de bălegar așezate de-a dreptul pe ciolanul putred udmrist. Exportați-i rapid pe amândoi în Ungaria. Fericiți-i pe cei de acolo, mai ales pe Viktor Orban, cu asemena specimene. De trădători de neam ca ei nu mai are nevoie țărișoara asta, are deja destui. Dixit.

de careian la 1 august 2014 - 06:38

d-nule horia ,imi puteti spune ce aveti cu grofii Karolyi? Ei sunt urmasii intemeietorilor acestui oras fie ca va place ori ba. Eu cred ca ura dumneavoastra fata de ei deriva din dorinta de inducere a unei noi „scantei„ de cearta,sau poate,mai grav , dintr-un sovinism bolnav pe care eu nu-l inteleg.

de caraian la 1 august 2014 - 06:41

nu stiu ce minciuni mai scriu ziarele udemeriste dar eu am aflat ca marius ciucos a votat pentru statuia lui bratianu si la fel si ionut.
dezinformarea in fituicile tulipane nu e o noutate pentru nimeni din carei.

de grohii la 1 august 2014 - 07:11

de ce cartea de istorie a grofilor nu pomeneste de perioada dinainte de 1280 cand acestia locuiau bine mersi prin maramures si vorbeau numai romaneste?/pe atunci nu stateau la mila banilor careienilor si nici nu scuipau pe jos pe la terase…

de Horia Mărieș la 1 august 2014 - 09:19

@careian la 1 August 2014 – 06:38

D-nule careian,

Chiar n-am nimic cu grofii Karolyi. Am ce am cu cei ce fac azi pe grofii si pe contesele prin Carei și care în fond nu sunt altceva decãt niște lepădături jalnice, mă refer de exemplu la primaș și la călăreața de mârțoage, nepoata grăjdarului lui Károlyi. Nu v-ați prins până acum? Acum, că ei se mai interesectează în viață cu câte o Francesca și din acest motiv, atunci când scriu de matrapazlâcurile primașului, tangențial pot să o ating și pe ea, ăsta-i chiar ghinionul contesei. Și dacă faptul că scriu despre scursori de mosléklé ca primașul, fiindcă nu este zi dată de la Cel de Sus să nu facă vreo porcărie, egy disznósáf, vezi si ședința de ieri cu bustul lui I.C. Brătianu, se numește șovinism, atunci și de acum încolo, voi fi cel mai mare șovin posibil. Până când primașul și acoliții lui vor ajunge la pârnaie. Tetszik erteni?

De la dvs, care păreți totuși ceva mai intelectual, deși sunteți un laș anonim, mă aștept să comentați pe marginea a ce scriu, în sensul dacă apreciați că ce scriu este adevărat sau nu, iar dacă apreciați că nu, mă aștept să mă combateți cu argumente, nu cu acuzații goale de conținut, cum ar fi aceea că eu sunt cel care genereaza certuri și zâzanie între careieni.
Vă mulțumesc mult pentru atenția acordată.

de emil la 1 august 2014 - 11:04

careian 1 aug 06:38

Nu familia Karolyi a întemeiat orașul Carei. Că le place unora să creadă asta, treaba lor. Și a dvs. Dar, doar cu legende scrise de doctori în dinți de greblă, fie ele și traseist sătmărene de Potyad=Patyod,nu se scrie istoria. Nici cu declarații de genul „nu cere nimic” (iar ăia cer domeniul de la Balc!). Iar legelista scatofagii din rmdiszno fac doar disznosag de ceva vreme.

de Horia Mărieș la 1 august 2014 - 13:32

Un studiu științific care ar trebui să stea, prioritar, in atenția primașului, fiindcă se referă și la dânsul:

„Numărul persoanelor diagnosticate cu demenţă a crescut cu 62 de procente în ultimii şapte ani, potrivit unor cercetări recente, informează dailymail.co.uk. Astfel, între 2013 şi 2014, numai în Marea Britanie, au fost diagnosticate cu demenţă 344.000 de persoane, în condiţiile în care între 2006 şi 2007 numărul acestora era de 213.000, potrivit datelor furnizate de Health and Social Care Information Centre (HSCIC).

Printre simptomele demenţei se numără pierderi de memorie, schimbări de stare şi de comportament, schimbări de personalitate.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, din ce în ce mai mulţi oameni sunt diagnosticaţi cu această maladie, însă există sute de mii de persoane care se confruntă singure cu demenţa (cazul primașului), fără să aibă sprijin sau să obţină informaţii din partea persoanelor avizate.

De asemenea, specialiştii spun că jumătate dintre persoanele care suferă de demenţă nu sunt diagnosticate, în condiţiile în care, odată cu înaintarea în vârstă (este și cazul primașului), identificarea acestei maladii ar trebui să fie o prioritate”

de emil la 1 august 2014 - 14:53

careian 01 aug 06:38

Dacă dvs. nu înțelegeți „șovinismul bolnav” pe care cu generozitate de maximă noblețe (împrumutată de la conții Karolyi?) i-l atribuiți domnului Horia Mărieș, mă „forțați” (vorba lui k0vax) să vă întreb dacă există cumva și un șovinism sănătos pe care îl înțelegeți? O fi cel ungarist?

de profesor la 2 august 2014 - 10:37

domnul ciuta merita toate laudele pentru ca nu a uitat de cadrele didactice iesite la pensie dar care si-au adus o contributie imensa la formarea generatiilor de careieni.
familia berteanu este binecunoscuta pentru tot ce a facut in satul ianculesti si apoi in orasul nostru.pana in ultimul an de viata doamna profesoara a facut voluntariat la centru de copii scolari de la surorile de pe strada balcescu!
impreuna cu domnul profesor au fost mereu in fata la serbarile dedicate lui avram iancu!
cine uita nu merita dar si cine nu uita merita toata stima!

de ianculesti la 2 august 2014 - 12:09

Frumos gest si binemeritat pentru profesorii Bertieanu!

de viorel la 2 august 2014 - 19:46

domnilor consilieri ati facut o fapta buna si demna de toata lauda!
vedeti ca se poate sa va si intelegeti unii cu altii.
ce conteaza ce culoare politica aveti,daca puteti sa aduceti cuiva o bucurie si o rasplata pentru o viata intrega de munca in folosul comunitatii.

Raspunsuri

Lasati un comentariu