Fără funcții publice 3 ani dacă ești găsit incompatibil

• publicat la: 4 iulie 2014
Fără funcții publice 3 ani dacă ești găsit incompatibil

Judecătorii Curţii Constituţionale face claricări cu privire la sintagma „aceeaşi funcţie” din art. 25, al. 2 din Legea ANI 176/2010 și spune că se referă la toate funcţiile alese, nu doar la cea pe care a ocupat-o, potrivit Mediafax.

Astfel, interdicţia de a ocupa o funcţie eligibilă pe o perioadă de trei ani se adresează tuturor persoanelor care au obligaţia depunerii declaraţiilor de avere şi de interese.
Potrivit textului de lege menţionat, „persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”.
Decizia CC este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Curţii deApel Cluj – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal./cotidianul.ro

comentarii

de I.C.C.J la 4 iulie 2014 - 20:59

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Str. Batiştei, nr. 25, sector 2, cod postal 020934
Bucureşti
Internet: http://www.scj.ro

Fişă dosar

Număr dosar: 496/35/2013
Data: 10.06.2014
Materie juridică: Contencios administrativ si fiscal
Obiect: anulare act administrativ
Stadiu procesual: Recurs

Părţi
1. AGENTIA NATIONALA DE INTEGRITATE Intimat, Pârât
2. KOVACS EUGEN Recurent, Reclamant

Nu există termene de judecată asociate acestui dosar.

Lasati un comentariu