Kelemen şi Ponta nu s-au înţeles: Când discută UDMR o ieşire de la guvernare

• publicat la: 9 July 2014
Kelemen şi Ponta nu s-au înţeles: Când discută UDMR o ieşire de la guvernare

Kelemen Hunor si Victor Ponta nu au căzut de acord, miercuri, cu privire la diferendul privind initiativa cetăţenească Minority SafePack, iar conducerea UDMR a decis sa se reuneasca, vineri, pentru a decide daca acesta este un motiv suficient de puternic pentru ca uniunea sa iasa de la guvernare.

Premierul si vicepremierul au purtat negocieri miercuri dimineata, fara niciun succes insa, ele urmând sa fie reluate dupa terminarea sedintei de guvern.

“Iesirea de la guvernare nu o poate decide un singur om. Vineri va avea loc la Cluj-Napoca sedinta Consiliului Permanent al Uniunii, in care se va discuta despre o eventuala iesire sau nu de la guvernare, in functie de rezultatul discutiilor dintre Kelemen Hunor si Victor Ponta”, a declarat secretarul general al UDMR Kovacs Peter pentru Mediafax.

La randul sau, senatorul UDMR Verestoy Attila a declarat la Realitatea TV ca initiativa cetateneasca aflata la baza acestui conflict declansat in coalitia de guvernare este un subiect care “ar fi bine sa fie dezbatut la nivelul UE”, exprimandu-si regretul ca “UE a preferat ca pe moment sa lase aceste competente in gradina statelor nationale”.

Senatorul UDMR si-a exprimat convingerea ca acest demers “ar fi benefic in primul rand nu atat comunitatii maghiare din Romania”, cat mai degraba altor comunitati cu probleme in UE, cum ar fi, de exemplu, comunitatea romaneasca din Grecia.

“Acest document ne-ar ajuta si pe noi sa progresam toti aici, acasa, in Romania“, a sustinut Verestoy Attila, referindu-se la initiativa cetateneasca respinsa de UE.

Senatorul a reamintit ca UDMR incearca de 6 ani sa treaca prin parlament Statutul Minoritatilor, dar intotdeauna “exista un blocaj”.

“Avem si noi anumite lucruri pe care ar trebui sa le rezolvam cu sprijin european. Sunt ferm convins ca solutia se afla intr-o intelegere intre majoritate si minoritate”, a continuat acesta, sustinand ca demersul la Curtea Europeana de la Luxemburg, la care s-a raliat si UDMR in calitate de initiator, “este unul civic”, motiv pentru care “nu e bine sa fie implicat statul ca entitate, pentru ca politizeaza”.

Intrebat ce conditii pune UDMR pentru a ramane la guvernare, senatorul a raspuns: “nu suntem in situatia de a pune conditii, conditii mi se pare ca sunt puse noua”.

“Coalitia inca e posibil sa fie salvata (…) Ramanem in discutii, oricare ar fi statutul UDMR de vineri incolo”, a mai spus acesta.

Senatorul Verestoy Attila a tinut sa sublinieze ca importanta UDMR nu consta in numarul de parlamentari, care este destul de redus.

“Nu in numar consta, UDMR este mai mult decat un partid politic si asta stiu toti interlocutorii nostri, chiar daca recunosc sau nu”, a subliniat el.

Cristian Diaconescu, prezidentiabilul PMP, a comentat, miercuri, conflictul din coalitia de guvernare, spunand ca “Romania trece printr-o perioada de maxima vulnerabilitate, care este speculata de cei care au interese contrare statului roman”, dar si ca “exista interese si demersuri pentru a aduce Romania pe axa Budapesta-Moscova”.

Lasati un comentariu