Elev român premiat de Microsoft pentru ochelarii cu senzori pentru nevăzători

• publicat la: 11 august 2014
Elev român premiat de Microsoft pentru ochelarii cu senzori pentru nevăzători

Un elev din Deva a creat, împreună cu un prieten, nişte ochelari pentru persoanele nevăzătoare, care îi avertizează pe aceştia despre obstacolele pe care le au în cale, conform paginii electronice a agenţiei Mediafax. Ochelarii funcţionează pe baza unor senzori care îi avertizează pe purtători, prin vibraţii, dacă în drumul lor se găsesc obstacole. Invenţia lui a fost premiată de către Microsoft.

Cristian Dragomir este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Decebal” din Deva şi a decis să participe la concursul organizat de Microsoft împreună cu un prieten, Cornel Amariei, care acum este student la o univesitate din Bremen. Ideea de a crea aceşti ochelari pentru concurs i-a venit atunci când a văzut cât de greu îi era unui prieten nevăzător al bunicului său să se orienteze.

„Persoana care poartă acest dispozitiv va simţi, prin vibraţii, apropierea de obiectele din jurul ei şi conturul acestora. Nu va vedea culori, dar va putea aproxima distanţa la care se află de obiectele din jurul său. Când e cale liberă, vibraţiile se simt puternic, când sunt obstacole, vibraţiile sunt mai slabe”, explică Cristian Dragomir.

Cristian şi-a numit invenţia „Vizium” şi el a fost prima persoană care a testat ochelarii: „Mi-am pus ochelarii şi m-am învârtit în cerc, ca să nu ştiu unde sunt exact. Matricea ochelarilor cu senzori era inversată, iar eu percepeam obiectele din stânga ca fiind în dreapta. M-am lovit cu capul de o uşă. După ce am făcut modificările de la laptop, rezultatul a fost cel aşteptat”, povesteşte Cristian.

Elevul adaugă faptul că materialele folosite pentru dispozitiv au costat 300 de euro şi speră să găsească investitori care să-l producă la scară mare.

Cristian Dragomir a obţinut cu invenţia sa premiul întâi la faza naţională a concursului „Imagine Cup”, organizat de Microsoft în luna aprilie. Inovaţia a fost premiată în cadrul secţiunii „World Citizenship”, al cărui scop a fost crearea celui mai bun software destinat rezolvării problemelor sociale.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu