Au apărut la piaţă trufandalele de primăvară

• publicat la: 28 martie 2015
Au apărut la piaţă trufandalele de primăvară

Primăvara  s-a instalat şi comerciantii sau producătorii de verdeţuri şi legume au iesit deja în piaţă pentru a-şi vinde roadele muncii. In Piaţa  agroalimentară din Carei gasim o  ofertă bogată de legume, rădăcinoase şi verdeţuri , care de care mai aspectuoase.

Apariţia din belşug a trufandalelor pe piaţă este binevenită în special pentru careienii care ţin post, dar şi pentru vegetarieni ori pur şi simplu pentru amatorii de legume şi verdeţuri proaspete, izvor de sănătate.

Precupeţii de trufandale se laudă că produsele lor sunt crescute în mod ecologic şi sunt sănătoase. „Salata este din solariul meu din Carei, dar să vedeţi ce sănătoasă este. Costă 1 leu, iar vânzarea este bună. Am ceapă verde, la l  leu legătura şi spanac la 6 lei kilogramul, ca să pot ieşi pe vremea asta cu spanac am făcut foc într-una  în solar’’.

Domnul Tiberiu Gindele are solar de peste 40 de ani , pe strada Gării. El mărturiseşte că este greu să poţi întreţine solarul, investeşte sute de milioane anual, iar pentru reparaţiile din cauza vântului cheltuieşte alte zeci de milioane.

Avem şi ceapă verde românească, care costă 1 leu, dar şi ridichii la preţul de 2 lei, produse din solarul nostru din Foieni”, ne precizează Reszler Elisabeta,  producător din comuna Foieni.

Câţiva metri mai încolo un alt producător îşi îmbie clienţi cu spanac românesc. „Este din solarul meu. A crescut la 30 de grade Celsius. Numai eu ştiu cum ne-am descurcat iarna asta, dar avem produse foarte bune, româneşti, ne spune  domnul Ioan, producător din Carei, care vinde jumătatea de kilogram de spanac cu 3,5 lei. Alături de spanac vinde şi ceapă verde la 1,5 lei legătura şi ridichi la preţul de 2 lei. Săptămâna viitoare venim şi cu salată verde şi tot de săptămâna viitoare incepe  sezonul macrişului.’’

După ce au cumpărat toată iarna verdeţuri din supermarket,  careienii sositi in  piaţă spun că abia aşteptau venirea primăverii şi a trufandalelor. „Salată verde găseşti şi la supermarket, dar nu se compară. Asta are gust mult mai bun, e autohtonă, naturală„, precizează un cumpărător careian.

O vânzătoare producător din Lucăceni,  are preţuri unice la  ceapă verde şi ridichi, respectiv 1,50 de lei. „Sunt de la mine din solar. Am sobă cu rumeguş şi le-a mers bine, iar preţul zic eu că este rezonabil”, îşi laudă femeia marfa. Tot dumneaei vinde arpagic, la 5 lei kilogramul şi cartofi la 1 leu kilogramul.

Este sezonul în care cei care deţin grădină îşi lucrează pământul şi seamănă rădăcinoase, ceapă,usturoi, cartofi, precum şi salată verde, spanac, ridichi, fasole.

 

Un producător din Ianculeşti are pe tarabă mai multe soiuri de fasole pentru cei care vor să pună în grădină pentru producţia proprie. Preţul variază între 10-15 lei, mazărea este la 1 leu litrul, dovleacul la 5 lei punga, iar sfecla de sămânţă la 10 lei.

La o altă tarabă am găsit şi o gamă variată de seminţe,despre care am aflat că sunt româneşti, tocmai de la Câmpia Turzii. Astfel  pentru  cei  care sunt interesaţi să se aprovizioneze de pe acum cu cele necesare pentru a lucra pământul, comercianţii de seminţe îşi aşteaptă cumpărătorii cu preţuri de  2 lei pentru ridichi roşii sau albi, spanac, salată verde, castraveţi, ardei kapia, ardei gras, morcovi, gulii sau seminţe de mazăre la 4,5 lei punguliţa.

 

 AnaMaria Roman

Lasati un comentariu