Alianţa Familiilor din România protestează împotriva unui proiect de lege

• publicat la: 1 octombrie 2015
Alianţa Familiilor din România protestează împotriva unui proiect de lege

D-lui Liviu Dragnea îi este dor de comunism. Vrea să ne ducă înapoi în  timp la vremea când eram deprivaţi de libertatea cuvântului si de gândirea liberă. Când dacă ziceam ori exprimam o opinie neconformistă,  statul comunist ne amenda agresiv ori ne tinea în inchisoare cu anii. Era o formă de protejare a statului si a sistemului comunist de oameni.

Oamenii si gândirea liberă erau inamicii numărul unu al totalitarilor României trecute. Dacă nu suntem cu băgare de seamă, dl Dragnea ne va duce din nou exact de unde am scăpat în decembrie 1989.   Libertatea, sub toate aspectele ei, este o valoare fundamentală.  Un drept natural. Singura legislatie necesara libertăţii este cea desemnata sa o protejeze, nu sa o submineze. Proiectul dlui Dragnea o subminează. In mod grosolan.

Un proiect anticonstituţional

România a fost socată zilele trecute când a fost publicat proiectul de lege a dlui Dragnea privind interzicerea “defăimării sociale”. Conform proiectului, o persoană care prin cuvânt ori in scris “defăimează” un grup social este  pasibil de amendă intre 1000 si 30.000 de lei. Iar un grup ori mass media cu o amenda intre 2000 si 60.000 de lei. Cine pot fi “defăimătorii” si cine ar putea fi “defăimatii”?

Defaimatorii am putea fi oricare dintre noi, cei care am exprimă  o opinie privind un grup social pe care un membru al acestui grup o socoteste “defaimatoare”. Un exemplu care usor ne vine in minte ar fi afirmatia “islamul este o religie terorista”. Afirmatia vizeaza atit un grup religios cit si grupuri etnice specifice care in mod traditional au fost ori sunt afiliate religiei musulmane. Cu toate ca orice persoana de buna credinta ar putea argumenta la nivelul probelor veridicitatea acestei afirmatii, faptul ca expresia denota un aspect negativ al religiei musulmane ar putea costa autorul pina la 30.000 de lei. Persoanele pretins ofensate nu au nimic mai mult de a face decit sa depuna o plingere la judecatorie si sa pretinda daune morale.

De unde vine acest proiect de lege? Care sunt originile lui ideologice? Caci el nu suna de loc romaneste si nici nu se conformeaza cu traditiile si experientele noastre istorice. Dimpotriva ofenseaza si este un afront la adresa victimelor comunismului, a miilor care au murit in inchisorile comuniste, in lagarele de concentrare, si a celor care au suferit pe vremea comunismului. Dl Dragnea ne informeaza ca proiectul dinsului este primul de acest gen din Europa. Este rusinos ca acest proiect unic in Europa sa origineze in Romania, una din tarile cele mai rau afectate de comunism. Este un proiect de lege inspirat de ideologia totalitara a Europei Occidentale, a academicienilor si intelectualilor occidentali care nu au suferit nici odata persecutia ori suprimarea drepturilor lor din partea autoritatii politice. Dl Dragnea se joaca cu focul. Romania nu are nevoie de o astfel de lege. Pentru dl Dragnea libertatea cuvintului inseamna violenta. Cuvintul este o arma de distrugere in masa care trebuie confiscat de la oameni. Dl Dragnea doreste omogeneitate intelectuala. Noi nu o vrem. Vrem sa raminem omanei liberi care gandesc liber si se exprima liber, in limitele bunului simt si al moralitatii publice. Romania si Europa se confrunta cu probleme mult mai serioase decit sa ne abroge libertatea cuvintului.

Discursul urii

De citeva decenii suntem martori eroziunii libertatii cuvintului in Europa si Canada si, intr-o masura mai mica, chiar si in Statele Unite. In lumea occidentala libertatea cuvintului continua sa fie restrinsa in numele corectitudinii politice. In loc de a promova o gandire si o libertate robustă a cuvântului, lumea occidentală accelereaza intr-o directie opusa. Occidentalii vorbesc de interzicerea oricarei expresii care ar “incita la ura”. Dacă până recent se vorbea de “hate speech”, adica “discursul urii”, si se cerea ca el sa fie interzis, in ultimii ani se vorbeste de interzicerea si a unei alte forme de exprimare prin cuvânt, asa numita “biased speech”, adică “discursul părtinitor”. Prin discurs “partinitor” se intelege orice prezentare care cauta sa convinga ascultatorul ca pozitia celui care prezinta un punct de vedere este mai buna decit alternativa. Cum e de la sine de inteles, standardul libertăţii cuvântului continuă să scadă.

E deasemena de la sine de inteles că răcirea libertătii cuvântului este o problemă. Nu e un lucru bun pentru democratie ori statul de drept. Victimele sunt multe iar impactul de lungă durată. Legile de tipul Dragnea fasonează o cultură a inhibitiei cognitive, a timidităţii intelectuale, a diminuarii personalitatii umane. Fara o libertate robusta de exprimare dialogul social si politic al comunitatii se stinge. Oamenii devin supra sensitivi si poate asta ar fi cel mai mare dezastru. Mai ales pentru generatia tânără.

 

Lasati un comentariu