Jurnalul literar al lui Nae Antonescu, lansat și la Satu Mare

• publicat la: 16 decembrie 2015
Jurnalul literar al lui Nae Antonescu, lansat și la Satu Mare

Biblioteca Județeană Satu Mare organizează vineri, 18 decembrie, cu începere de la ora 1500, în Sala Multimedia, evenimentul de lansare a volumului postum al lui Nae Antonecu, Jurnal literar (1974-1989), recent apărut sub auspiciile editurii clujene „Argonaut”.

Sensibile la această apariţie, datorată Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, păstrătoare a unei părţi din moştenirea „Nae Antonescu”, două instituţii din subordinea Consiliului Judeţean Satu Mare, Muzeul Judeţean de Istorie şi Biblioteca Judeţeană, în spiritul unei tradiționale colaborări, au devenit partenere la evenimentul de lansare a acestui volum în municipiul nostru.

Moderatoare a evenimentului va fi Lacrima Istrăuan, managerul Bibliotecii Judeţene Satu Mare. Volumul va fi prezentat de către Florina Ilis, scriitoare, îngrijitoarea volumului, recompensată cu numeroase premii (printre care şi Premiul Academiei Române) pentru romanele sale, care sunt traduse în limbile ebraică, engleză, franceză, germană, spaniolă.  Florina Ilis este conferenţiar universitar la Facultatea de Litere a Universității Babeș Bolyai şi şef coordonator în cadrul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga”.

Va mai prezenta volumul, prof. univ. dr. Doru Radosav, de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a universității clujene, director al Bibliotecii Centrale Unuversitare Cluj, fost director al Muzeului Judeţean de Istorie din Satu  Mare, un apropiat al lui Nae Antonescu. Din partea Muzeului Judeţean de Istorie va vorbi Felician Pop, managerul instituţiei. Un cuvânt din partea Bibliotecii Judeţene Satu Mare va fi rostit de către dr. Viorel Câmpean. Din partea familiei, va vorbi Monica Antonescu, fiica istoricului literar.

Editura „Argonaut” va fi reprezentată de către conf. univ. dr. Valentin Orga, reputat specialist în bibliologie și științele informării la BCU Cluj-Napoca. Tot din partea acestei instituţii, semnalăm prezenţa domnului Călin Emilian Cira. Din partea familiei Antonescu va mai participa la eveniment, nepotul Tudor Antonescu, împreună cu soţia.

Data lansării nu a fost stabilită întâmplător, întrucât „părintele revuisticii româneşti”  s-a născut pe meleaguri sătmărene, în localitatea Terebeşti, la 18 decembrie 1921, deci cu acest prilej se vor aniversa 94 de ani de la acel eveniment.

Cu această ocazie, dr. Viorel Câmpean şi drd. Marta Cordea, bibliotecari la secţia Colecţii Speciale şi Fond de Patrimoniu, din cadrul Bibliotecii Judeţene Satu Mare, cei care au valorificat moştenirea culturală a lui Nae Antonescu prin îngrijirea volumului postum, Din presa sătmăreană de altădată (apărut în anul 2013), vor  realiza o expoziţie intitulată Nae Antonescu – 94 de ani de la naştere.

redactia

Lasati un comentariu