Membrii din FSLI sunt nemulţumiţi de proiectul privind salarizarea bugetarilor

• publicat la: 12 April 2016
Membrii din FSLI sunt nemulţumiţi de proiectul privind salarizarea bugetarilor

Proiectul privind salarizarea în sistemul bugetar, pe care Guvernul Cioloş o adoptă ca ordonanţă de urgenţă,  creează nedreptăţi şi nu rezolvă marile discrepanțe în salarizarea personalului din acest sector, potrivit Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).  Astfel, FSLI  anunță  că membrii săi vor recurge la toate formele de luptă sindicală, conform  unui comunicat de presă al FSLI.

Prima acțiune de protest urmează să se desfășoare în zilele de 18 și 19 aprilie, în intervalul orar 15,00 — 17,00, când sindicaliștii vor picheta Guvernul României.

Potrivit FSLI, salariile ,,umilitoare” propuse pentru debutanți sunt ,,un îndemn” pentru tinerii performanți să fugă de învățământ în timp ce învățătorii și educatoarele cu studii medii riscă să rămână la același nivel pentru o perioadă nedefinit de mare, în urma aplicării noului act normativ privind salarizarea bugetarilor.

În urma analizării grilelor de salarizare propuse de Guvernul Cioloş, FSLI constată că pentru anumite categorii de cadre didactice şi pentru personalul didactic auxiliar, salariile propuse sunt mai mici decât cele actuale cu: 7% pentru educatoarele şi învăţătorii debutanţi, categorii care vor fi salarizate la nivelul salariului minim brut pe economie; până la 29% pentru învăţătorii şi educatoarele cu studii medii; 6% pentru profesorii debutanţi; 6% pentru informatician IA; 6% pentru administrator financiar gradul I’’, se precizează în comunicatul citat.

În acest context, potrivit FSLI, cei peste 178.000 de salariaţi din învăţământul preuniversitar, membri de sindicat ai organizaţiilor afiliate, nu acceptă o astfel de lege de salarizare.

‘’Am informat în mod public că, după majorarea salarială de aproximativ 25% din anul 2015, salariul unui profesor debutant este de circa 1.100 de lei net, iar al unui profesor la final de carieră este de aproximativ 2.400 lei. Dacă un salariu de 1.100 lei net – al unui profesor debutant – este mult prea mare şi Guvernul Cioloş a înţeles că trebuie să îl reducă cu 6%, iar un învăţător debutant trebuie să primească salariul minim pe economie, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cere ca actualul Guvern să-şi dea demisia de onoare’’, subliniază comunicatul citat.

Lasati un comentariu