UAT Carei: Administratorul Beko acuză administratorul site-ului Ministerului Finanțelor pentru neconcordanțele din Execuția bugetară de la 30 iunie 2016. Bâlbele din administraţia Kovacs

• publicat la: 25 august 2016
UAT Carei: Administratorul Beko acuză administratorul site-ului Ministerului Finanțelor pentru  neconcordanțele din Execuția bugetară de la 30 iunie 2016. Bâlbele din administraţia Kovacs

În disperare de cauză, Primăria Carei prin administratorul Beko Tamas arată cu degetul spre Ministerul Finanțelor pentru  neconcordanța cifrelor de la capitolul Cheltuieli din contul de execuție bugetară la data de 30 iunie 2016. Consilierul Ilie Ciută este din nou înfierat pentru că are curajul de a spune lucrurilor pe nume și a demasca amatorismul sau mai puțin bunele intenții ale conducerii economice a primăriei Carei!  În ședința de comisie din care face parte  i s-a refuzat dreptul la informare și i s-a recomandat ,,discuții în plen,,  fapt pentru care acum este blamat! Cererile depuse în scris la Registratura primăriei Carei pentru solicitare de date sunt total ignorate, un mod de procedură  total ilegal. 

Buna-credinţă  solicitată de mai marii primăriei Carei se reflectă prin modul  în care blochează accesul la informatii publice al celor ce îl solicită.  Restul, sunt poveşti pentru  Triada de presă care aşteaptă comanda şefilor pentru a avea liber la scris. Încercările de justificare pentru întrebarea legată de Contabilitate dublă  ce apar la câteva zile abia după şedinţa din 23 august sunt penibile şi fără temei. Cum se face că raportările pentru Venituri la 30.06.2016 bat la leu şi doar la Cheltuieli există diferenţe?

,,Dacă ar fi avut curiozitatea să adune și aceste cheltuieli, consilierul Ilie Ciută ar fi putut constata că suma totală bate la mare fix cu cea cuprinsă în materialul prezentat consilierilor locali,, apare în materialul rău voitor și inexact al presei aservite care nu a cerut și opinia celui înfierat.

Consilierul Ciută a avut curiozitatea de a face calcule cu alt calculator decât al primăriei și a constatat  următoarele-

,,Dacă scădem din Cheltuieli totale efective ce apar la 30 iunie 2016 în execuția bugetară oferită consilierilor, în sumă de  25.858.112 lei suma de  10.898.835 lei ce apare la cheltuieli  învățământ, rezultă suma de  14.959 277 lei.  Pe site apare suma de 15.140.780,09.  Unde  vedeți aici  marele fix? De ce nu bat sumele și la cheltuieli la fel ca la Venituri? 

În sedința de comisie din care fac parte am dorit să cer lămuriri de la primărie în legătură cu neconcordanțele  sesizate. Știu foarte bine cum să procedez. Doar că președinta  Comisiei Juridice din care fac și eu parte, av.Mărginean Eva, mi-a spus că nu discutăm aceste lucruri în această ședință și m-a indrumat să cer lămuriri în plen de la Comisia Economică fapt ce l-am și făcut. Acum sunt acuzat că am procedat  cum mi-a solicitat președintele meu de Comisie? Ce fel de diversiune mai este și aceasta?,,

Administratorul public Beko Tamas  este cel care este la curent cu  toată activitatea economică din primăria Carei  și singurul care dă răspunsuri în şedintele de CL, de meserie fiind inginer.

Marti, 23 august 2016 a fost însă depăşit de situatie si nu a reusit să ofere un răspuns la problemele ridicate de consilierul Ilie Ciută.  Justificările ulterioare oferite   unui economist fin al primarului care este şeful său direct, nu fac  decât să arate neconcordanţa dintre angajatii primăriei  în ce priveste raportările la nivel central.

Desi a iesit în timpul sedintei pentru a căuta pe site-ul Ministerului Finantelor executia bugetară de la 30 iunie 2016, nu a reușit să o găsească în ora cât s-a desfăşurat şedinta.   A fost nevoie de 2 zile  pentru a  motiva  cauza neconcordanţei timp în care presa de casă a ignorat total subiectul.

,, În legătură cu ceea ce apare pe site-ul Ministerului de Finanțe, cei care administrează site-ul și cei care introduc datele răspund pentru aceste inexactități….Totul se datorează modului de organizare a noului program folosit de Ministerul Finanțelor...,, a declarat Beko Tamas pentru Opinie de Carei, blogul finului primarului Kovacs, șeful său direct atât pe linie profesionașă cât și politică.

Cel  care a întocmit acest material a fost directorul economic Gindele Emese, soţia consilierului judetean UDMR Gindele Emerich. Pentru dânsa nu se  aplică jignirile şi denigrările proliferate de  mercenarii primarului deşi a ajuns pe acest post după multiple jocuri de culise. Pentru dânsa a fost scos postul de director economic din organigramă din categoria funcţionarilor publici și trecut la contractual după ce la examenul pentru postul de director economic organizat de ANFP la Prefectura Satu Mare la 24 noiembrie 2014  a luat o notă  sub 3.

Domnia sa nu face parte nici din Corpul experţilor contabili pentru care trebuie promovate  nişte examene.

Ca soţie de director de Liceu Tehnologic are ore la posticeala  condusă de soţul său după cum apare în Declaratia de Avere  scrisă cu bună-credinţă.

La primăria Carei, semnătura doamnei Gindele Emese apare cu bună-credinţă și la Contabil şef si la director Econiomic precum și la Servicul de Contabilitate, după cum sunt cerinţele.

In calitatea sa de Director Economic  ar fi trebuit să ofere personal toate explicaţiile legate de executia bugetară pe care a şi întocmit-o şi  astfel ar fi fost dezlegat orice mister.

 

In lipsa implicării domniei sale în colaborarea cu Consiliul local, administratorul Beko a fost luat prin surprindere şi nu a reusit să dea  o explicatie în cadrul ședinței  pentru diferenta de 10 milioane de lei dintre  cele două execuţii bugetare ce trebuiau să fie identice.

Fapt ce oricum nu a fost sesizat de niciunul dintre economiştii  implicati în activitatea  administratiei publice sau a legislativului. La fel cum nu  a fost remarcat nici semnul întrebării după menţiunea contabilităţii duble.  Pentru corigenţii la limba română însă se admite această scăpare. Rapiditatea presei de casă de a oferi justificări doar în cazul  întrebării legate de contabilitatea dublă  oglindesc sentimentele pe care le încearcă cei vizaţi care nu s-au grăbit să ofere justificări în cazul refuzului onorării cererii unui consilier local  de către Primăria Carei.

Ce așteptări să mai aibă atunci contribuabilii careieni care depun solicitări scrise la Primăria Carei pentru problemele cu care se confruntă?

Când va exista o concordanță între președinții de comisii și conducerea Primăriei Carei pentru a nu mai denigra  consilierii aleși de careieni pentru a le reprezenta interesele?

Buletin de Carei

 

 

comentarii

de Horia Mărieș la 25 august 2016 - 12:30

După ce că au fost prinși in flagrant cu cioara vopsită, city managerul superintelectual precum și finuțul de sas ne aruncă și cu praf in ochi: „Pentru datele prezentate în ședință ne asumăm răspunderea, sunt datele corecte, care reflectă exact situația economico-financiară la 30.06.2016, atât pe partea de venituri cât și pe partea de cheltuieli, fiind vizată atât de Trezorerie cât și de Finanțele Publice. În legătură cu ceea ce apare pe site-ul Ministerului de Finanțe, cei care administrează site-ul și cei care introduc datele răspund pentru aceste inexactități”, a declarat pentru Opinie de Carei city-managerul Beko Tamas.”

Pe lângă faptul că sunt mai mari mincinoși decât baronul Münchausen, cei doi mai sunt și neobrăzați, te mint in față cu nonșalanță, se joacă cu noi de-a alba-neagra.

Iar contabila șefă, adică cea care poartá toată răspunderea raportărilor corecte la Ministerul Finanțelor, se dovedeșts a fi pur si simplu incompetentă și numai bună de Beciul Domnesc. Pe vremea pantofarului Ceașcă, tovarășa director economic infunda in mod cert pușcăria pentru raportări false și pentru prejudiciera bugetului statului (a avutului obștesc).

de .carei. la 25 august 2016 - 16:28

An administratia publica locala Carei,avem nevoie de oameni seriosi si fara probleme penale.

de Horia Mărieș la 26 august 2016 - 10:57

„Careianul / 4 ore ago / Datorită sutelor de amenzi pe care le primesc şi nu au de unde să le plătească, câteva prostituate din Carei au ajuns printre cei mai mari datornici la bugetul local careian. Potrivit datelor furnizate de Serviciul Impozite şi Taxe Locale (SITL) din cadrul Primăriei Carei, doar trei dintre cele mai amendate prostituate figurează în evidenţe cu datorii de 348.000 lei, adică peste 77.000 de euro. Singura cale de stingere a acestor datorii o constituie munca în folosul comunităţii.”

Ca intotdeauna, este cât se poate de corect pusă problema de către finul sas. Îi merge mintea, de-i bubuie!

Să presteze muncă, adică să se prostitueze cucoanele în folosul comunității. Să ia la rând toată comunitatea.

Dar să inceapă cu cei trei jurnaliști pupincuriști iar apoi să treacă pe rând, pe la toți angajații primăriei.
Până când se vor pricopsi toți gealații cu boli venerice.

Abia atunci să fie iertate de toate datoriile (amenzi neplătite) la bugetul local careian.

de margelatu la 26 august 2016 - 11:15

ce emotionanta poveste….da primarul cu datorii neplatite unde trebuie sa faca munca pentru a le stinje?
cine incaseaza comisionu dupa fete?
in lipsa de subiecte aruncam in fata fetitele vesele ce sunt bune la ponivas cand au nevoie….

de Horia Mărieș la 27 august 2016 - 10:58

In ziua de 20 aprilie 2016 / Careianul sas / ne informa că: „Şase bănci au depus oferte în cadrul licitaţiei organizate de Primăria Municipiului Carei în vederea accesării unui credit în valoare de 21.355.520 lei. Banii urmează să fie folosiţi pentru implementarea proiectului „Modernizare infrastructură urbană prin asfaltări de carosabil şi trotuare”, cunoscut şi sub denumirea de „Marea asfaltare.”

Ofertele urmau să fie analizate de către membrii unei comisii de licitație din cadrul Primăriei Carei. Poate că mie mi-a scăpat informația, sau poate că n-am văzut postat rezultatul licitației pe portalul oficial al Primăriei Carei așa cu s-ar fi cuvenit, fiindcă, este bine cunoscut, la Primăria Carei există orice, dar transparență ioc.

Eu unul declar spășit că nu mai știu nimic despre starea/stadiul în care se mai află afacerea asta covăciască.
Poate știu mai multe finul sas și ceilalți doi jurnalișți pupincuriști care se uită mereu in gura primașului, dar ei tac exact ca porcul în păpușoi cu referire la acest subiect. In orice caz, subiectul a fost unul cu care actualul primaș și-a pigmentat mereu campania electorală la recentele alegeri locale. Au curs din gura lui o grămadă de promisiuni, adică parole, parole, parole, toare fără acoperire – ca de obicei. Ne-am obișnuit deja.

Revenind la esență. Înțeleg din această tărășenie că pentru „Marea asfaltare”, primașul Kovács are neapărată nevoie de un împrumut bancar în valoare de, să zicem, 22 milioane de lei, adică de aproape 5 milioane de €.

Fără acest împrumut, primașul își va ține degețelul in gură, îl va suge, se va uita pe pereți și „Marea asfaltare” promisă va fi un fiasco. Primăria Carei nu are alte soluții, deocamdată, pentru finanțarea lucrării, mai ales datorită faptului că ea este și cvasifalimentară, adică este și în prezent datoare vândută la bănci până prin anul 2035, cu alte cca. 5 milioane de euroi.

Am fost curios să văd cum mai stă primașul Kovács cu datoriile pe care le-a contractat la bănci în numele careienilor, în mandatul său. Nu sunt curios de fel cum stă Kovács cu datoriile „private” pe care le are la ANAF (fisc) și pe care le plătește „cu picătura”, adică prin reținere lunară (popriere) pe o treime din salariul lui de primar – asta este doar treaba lui strict personală, il privește numai și numai pe el. Păcat doar că in țara asta nu mai există inchisoarea datornicilor, fiindcă, fără doar și poate, unuia ca el, acolo i-ar fi locul.

Iată mai jos, folosind ca sursă „materialul clientului”, adică datele din „Registrul de evidență a datoriei publice locale a U.A.T. Carei” publicat pe portalul oficial al Primăriei Carei, sinteza împrumuturilor contractate de Kovács în ultimii ani, in numele careienilor, la diverși finanțatori (la bănci si la Ministerul Finanțelor Publice):

Finanțator / Valoare in RON – Lei / Scadența rambursării

BCR SA / 4.906.738 / anul 2019
BC INTENSA SANPAOLO ROMANIA SA / 1.896.262 / anul 2020
CEC BANK / 5.120.134 / anul 2021
BCR SA / 7.300.000 / anul 2027
MFP / 2.237.026 / anul 2016
MFP / 1.144.824 / anul 2030
MFP / 206.040 / anul 2035
MFP / 138.040 / anul 2035

VALOARE TOTALĂ IMPRUMUTURI CONTRACTATE: 22.949.064 RON, adică cca. 5,1 milioane de €.

Nu au intrat la socoată dobânzile (nu tocmai de neglijat dar pe care eu nu le știu) pe care primăria lui Kovács va trebui să le plătescă pentru împrumuturile contractate.

La sumele astea se mai adaugă și finanțarile in sistem leasing pentru un număr de 5 bucăți autoturisme LOGAN, în valoare de 37.238 €, sau de cca 167.571 RON, cu scadență in anul 2017.

Bref, primașul a împovărat deja bugetul primăriei, pe contribuabilii careieni și pe copiii lor, până în anul 2035, prin împrumuturi în valoare de 23.114.635 RON, adică în valoare de cca. 5.137.030 €, fără a se ține cont de dobânzile aferente împrumuturilor.

Frumoasă sumă. Doar un datornic perpetuu, obișnuit cu această stare de fapt, cu acest mod de viață, poate impovăra careienii și pe copiii lor, cu astfel de sume de plătit până prin anul 2035.

Nota bene, la acestă „factură” deja existentă de 23,11 milioane de RON se va mai adăuga și factura „Marii asfaltări” de 21,35 milioane de RON, deci un total de plătit la bănci pãnă prin anul 2035 ( sau poate chiar 2040) de 44,46 milione RON, adică de cca 10 (zece) milioane de €.

Va face față UAT (Primăria) Carei acestor plăți intinse pe perioadă de timp de cca 20’de ani, sau nu; va intra Primăria Carei in stare de insolvență/faliment sau nu; va trebui să-și vândă primașul Kovács până și cămașa de pe el ca să facă față plaților sau nu, sunt intrebări la care eu nu pot să răspund fiindcă, in primul rând, nu sunt economist, și fiindcă, in al doilea rând, n-am avut și nici nu o să am, în intreaga mea viață, nici măcar un leu datorie de plătit la cineva.

Răspunsul il vor afla insă în mod cert careienii care vor avea privilegiul să trăiască prin anul 2035, dar cărora, un primaș mereu datornic, a avut tupeul să le amaneteze viitorul in avans pe 20 de ani cel puțin.

Individul se crede probabil primaș pe viață, dar mai ales un „nemuritor”.
În orice caz, dar in mod cert, tipul le are bine pe alea cu sloganul „După mine, potopul!” (sau altfel spus: „Mi se rupe mie-n paișpe de voi, careienilor!”).

[Pentru cei care nu cunosc destul de bine subiectul, ne permitem să-l cităm din nou pe Careianul dezinformat care este mereu manevrat:

„În aceste zile, membrii comisiei de licitaţie analizează ofertele depuse de cele şase bănci, negociind condiţii cât mai avantajoase pentru accesarea creditului. Potrivit documentaţiei de licitaţie, creditul va fi luat pentru o perioadă de zece ani. Banii vor fi utilizaţi pentru Marea Asfaltare. Potrivit proiectului tehnic, vor fi asfaltate următoarele străzi cu stare covorului asfaltic rea sau mediocră: A. Mureşan, Albinelor, Bariţiu, D. Gherea, George Coşbuc, Ghioceilor, Jozsef A., Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, Mărăşeşti, Mica, Nicolae Bălcescu, Nicolae Iorga, Oborului, Peleş, Petru Maior, Rakoczi Ferenc, Sindicatelor, Şoimului, Stadionului, Tiremului, Tudor Vladimirescu, Uzinei, Vasile Alexandri, Ştefan Vonhaz. Lungimea totală a acestor străzi este de 11,142 kilometri. Vor fi asfaltate următoarele străzi cu stare covorului asfaltic foarte rea: Ecoului, Gheorghe Doja, Gheorghe Lazăr, Kaffka Margit, Kolcsey Ferenc şi Progresului. Lungimea totală a acestor străzi este de 2,292 kilometri. Vor mai fi asfaltate şi 29 de străzi în prezent pietruite: Bălţilor, Porumbeilor, Eotvos Lorand, Haşdeu, Petru Rareş, Moricz Zsigmond, M. Kogălniceanu, T. Cipariu, Miron Costin, Pomilor, Budai N. Antal, Zorilor 2, Brâncoveanu, Florilor, Ştefan cel Mare, Esenin, Agârbiceanu, Aurel Vlaicu, Simion Bărnuţiu, Alexandrescu, Radu Şerban, Ion Ghica, Klein, Petre Ispirescu, Zamfirescu, Dimitrie Cantemir, Plugarilor, Rândunelelor şi Grigore Ureche. Lungimea totală a acestor 29 de străzi este de 11,722 km. Vor fi asfaltate şi şase străzi de pământ: Jokai Mor, Mărăşeşti, Marinescu, Mărului, Muncitorilor şi Zorilor 1. Lungimea totală a acestor şase de străzi este de 2,623 km. Tot în cadrul Marii asfaltări, vor fi reabilitate o porţiune de 748 m lungime din Bulevardul 25 Octombrie şi o porţiune de 600 m din Bulevardul Mihai Viteazu. Mai precis, este vorba de DN 19, pe porţiunile cuprinse de la intersecţia cu strada Agoşton până la calea ferată, înspre Satu Mare, respectiv de la intersecţia cu strada Mioriţei până la staţia PECO, înspre Oradea. De asemenea, în satul aparţinător Ianculeşti vor fi asfaltate strada Principală şi alte şase străzi din interiorul localităţii. Lungimea totală a celor 77 de străzi este de 31,889 km. În cadrul aceluiaşi proiect, vor fi asfaltaţi 173.210 mp de trotuare. Dacă în urma licitaţiei pentru asfaltare preţul oferit de executant va fi mai scăzut, în listă vor fi incluse şi alte străzi din municipiul Carei.” 20 aprilie 2016 in Ştiri din Carei. Etichete: bănci, Carei, concurenţă, credit, finanţare, licitaţie, marea asfaltare, Primăria Carei]

de sany la 27 august 2016 - 16:15

Dk sântetiiiiii curat si nevinovat…!!!! Dece nu sesizării dna-u…..ei de asta nu va crede lumea ca sântetiiiiii curat iiii….totiii

de Horia Mărieș la 27 august 2016 - 20:49

de sany la 27 August 2016 – 16:15

„Dk sântetiiiiii curat si nevinovat…!!!! Dece nu sesizării dna-u…..ei de asta nu va crede lumea ca sântetiiiiii curat iiii….totiii”

Măi anαβ! Noi suntem, asta fărâ nici un dubiu.
Dar subiectul era totuși Kovács, nu eram noi. Nu divaga, nu o lua pe arătură!
Când vom fi noi subiectul, o să mai putem discuta. Dar doar atunci.

Nu este treaba mea să sesizez D.N.A.-ul. Sunt o grămadă de „organe” competente în Carei, incepând cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei și ajungând până la Poliția Judiciară Carei. Oricare „organ” se poate autosesiza, dacă știe să citească comentariile din BdeC și dacă vrea, Inclusiv D.N.A.-ul (Teritorial Oradea).
Dar ” organul” NU VREA!
Ez a hejzet, faszikám.

de Horia Mărieș la 29 august 2016 - 13:17

S-a implinit visul Marelui Datornic Kovács. I s-a aprobat imprumutul de 21,335 milione lei.
Nu ni se spune pe cãți ani! Până în 2035 sau până in 2040?

Primăria Carei / acum o oră / Pe feisbuci: „Comisia de autorizare a împrumuturilor locale din cadrul Ministerului Finanțelor Publice a avizat vineri, 26 august 2016, solicitarea depusă de Primăria Municipiului Carei în vederea accesării creditului necesar finanțării Marii asfaltări. Primarul Eugen Kovacs urmează să se întâlnească cu directorul sucursalei sătmărene a Intesa San Paolo Bank pentru a perfecta contractul adjudecat de această bancă în urma licitației organizate de administrația locală din Carei. La respectiva licitație au participat șapte unități bancare. Valoarea creditului ce urmează să fie contractat este de 21,335 milioane lei. Banii vor fi utilizați pentru finanțarea Marii asfaltări în municipiul Carei. ”Având finanțarea asigurată, putem demara procedurile de atribuire pentru Marea asfaltare. Sunt îngrijorat să nu pățim ca și Consiliul Județean sau Primăria Satu Mare, unde astfel de licitații sunt blocate de un an-doi din cauza contestațiilor depuse de unii ofertanți. Intenționăm să scoatem la licitație patru pachete de lucrări, în speranța că astfel vom trece mai ușor de eventualele contestații”, a declarat primarul Eugen Kovacs.
În cadrul Marii Asfaltări vor fi asfaltați 31,889 km de străzi și 173.000 mp de trotuare din Carei și din satul aparținător Ianculești. ”Sunt convins că în urma licitației va fi o economie, adică ne vor mai rămâne bani din credit, pe care îi vom folosi pentru a a asfalta și alte străzi față de cele prevăzute în lista inițială”, a declarat primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs.”

Pentrureturnat imprumutul și a dobânzilor aferente, va plăti „turcul” careian (muZulmanul, adică conteibuabilul), în nici un caz nu va plăti primașul Kovács fiindcă el este sărac lipit și dator pe viață la ANAF (fisc). Dreptu-i, peste patru ani tâmplarul va fi ales primar pe viață de alegătorii „fraieri și creduli”.

de Horia Mărieș la 29 august 2016 - 13:56

Ciubucul uzual, (conform tuturor practicilor de pe la toate primăriile din această țară) intre cuprins între 10 și 40%.
Să zicem, doar așa, la plezneală, ciubuc de 20% la primăria din Nagykárol, fiindcă este mai pe la țară, nu e Oprescu sau Mazăre..
La 21,335 milioane, ciubucul (mita, șpaga) nu înseamnă decât 4,267 milioane lei, adică cca. 950.000 €.

Foarte modestă sumă ca spagă, dar este totuși suficientă pentru ca primașul și famiglia lui udemeristo-pesedistă-aldistă să trăiască liniștită, în pace și huzur la ponyvás și în acest mandat de patru ani. Dupa aia, Potopul, dăo-n măsa de Mare Asfaltare!
Pe cine mai interesează?

Lasati un comentariu