Carei, ultima brazdă de pământ românesc încă neeliberată

• publicat la: 28 august 2018
Carei, ultima brazdă de pământ românesc încă neeliberată

Carei, oraşul de pe graniţa de nord-vest a României apare în toate manualele de istorie precum şi în toate scrierile de specialitate ca fiind ultima brazdă de pământ românesc eliberată la 25 octombrie 1944 de Armata Română.

Doar că eliberarea la care se face referire a fost din punct de vedere teritorial adică de revenire la patria mamă. Nu şi din punct de vedere cultural sau social.

La Carei încă NU EXISTĂ  egalitate în drepturi pentru români.

La lansare de carte despre Otilia Marchiş nu s-a vorbit nici măcar în şoaptă româneşte cum spunea Andrei Păunescu ci DELOC. Iar numele ei a fost înlocuit cu o poreclă batjocoritoare maghiară. În pacul central din zona tipografiei nu se admite niciun monument românesc!

Începând din anul 2008, românilor din Carei le-a fost refuzat un reprezentant în conducerea oraşului.

La Carei, ultima brazdă de pământ românesc eliberată de ostaşii români în 25 octombrie 1944 nu avem niciun român în conducerea oraşului ci doar membrii ai UDMR Carei.

La Carei au fost date jos de pe faţada Primăriei Carei plăcuţele oficiale cu tricolor fiind înlocuite cu unele cernite, fără tricolor. La Carei, în sala festivă din Primărie  găsim doar personaje maghiare deşi Careii Mari a dat numeroase personalităţi româneşti chiar de renume naţional.

La Carei, românii ascultă la spectacolele anuale de Ziua Naţională a României …colinde pentru că nu este adus niciun interpret renumit de cântece patriotice. Să nu cumva să credeţi că în timpul anului Nicolae Furdui Iancu este un obişnuit al locului sau  Cristian Fodor  sau Sava Negrean Brudaşcu …că de alţi interpreţi care  vin şi se fac că uită de cântecul patriotic suntem lămuriţi.

La Carei, primarul Kovacs participă doar la Ziua culturii maghiare nu şi la Ziua Culturii Naţionale  sau la spectacolele de Ziua Naţională deşi este demnitar al statului român.

La Carei nu apar pe Harta Carei nici denumirea cartierelor Mihai Viteazu din oraş şi nici toate bisericile româneşti. La Carei, primarul preşedinte al UDMR Carei foloseşte  adresa electronică a Primăriei şi un număr de telefon oficial al UATM Carei  în scop personal.

Asociaţiunea culturală ASTRA, cea mai longevivă asociaţie culturală românească  este prigonită probabil pentru a nu uita încercările sale de  înfiinţare din perioada imperiului austro-ungar.

A fost nevoie de intervenţia Buletin de Carei la Ministerul Educaţiei  pentru ca în carei să aibă şi copii românilor acces la învăţământ profesional în limba lor maternă.

http://www.buletindecarei.ro/2016/09/au-disparut-clasele-de-profesionala-in-limba-romana-la-prestari-servicii-discriminare-in-forma-continua-la-carei.html

http://www.buletindecarei.ro/2017/06/careiul-a-ajuns-model-la-nivel-national-dupa-interventia-buletin-de-carei-pentru-respectarea-legii-educatiei.html

Acum avea aceeaşi situaţie la clasele de tip DUAL, cele care oferă avantaje deosebite  dar şi un loc de muncă la terminarea studiilor. Adică la  aceste clase predarea se face exclusiv în limba maghiară în municipiul Carei din România. Şi atunci cum să spunem că a fost eliberat oraşul Carei?

http://www.buletindecarei.ro/2018/08/fara-invatamant-profesional-tip-dual-in-limba-romana-la-carei.html

Buletin de Carei este hărţuit în permanenţă pentru că informează  constant despre activitatea administraţiei locale din a cărei conducere nu face parte niciun român.

Vi se pare că este eliberat un oraş în care este ţinut captiv de privirile trecătorilor un monument de for public de dimensiuni impresionante cum este Monumentul Ostaşului Român?

Câtă umilinţă pentru acum Armata Română când la manifestările de Ziua Armatei ostaşii stau de gardă în faţa tuielor de peste 9 m înălţime!

Câte umilinţă pentru românii din Carei la data de 18 noiembrie 2017 când au fost aduse doar steaguri maghiare la dezvelirea unui grup statuar. Nici măcar parlamentarii prezenţi nu au scos niciun cuvânt în limba română în total dispreţ faţă de românii careieni!

http://www.buletindecarei.ro/2017/11/grup-statuar-ady-endre-otilia-marchis-simbol-al-convietuirii-interetnice-pasnice-din-carei-dezvelit-fara-simboluri-romanesti.html

La ce umilinţe supune primarul Kovacs românii din Carei prin tipărirea unei cărţi exclusiv în limba maghiară despre Otilia Marchiş iar în locul numelui său apare o poreclă batjocoritoare  în limba maghiară.

http://www.buletindecarei.ro/2017/11/rusine-primaria-carei-incetati-batjocura-la-adresa-otiliei-marchis.html

http://www.buletindecarei.ro/2017/11/lansare-de-carte-otilia-marchis-si-ady-endre-exclusiv-in-limba-maghiara-cu-numele-autoarei-inlocuit-de-porecla.html

Câtă umilinţă pentru românii din Carei din partea statului român şi a instituţiilor sale  care nu intervin!

Spectacolul dedicat inaugurării Casei de Cultură Carei renovate din fonduri nerambursabile a avut loc exclusiv în limba maghiară! Până şi tăierea panglicii inaugurale a avut loc doar în prezenţa oficialilor de etnie maghiară, cei români fiind invitaţi la o altă oră.

http://www.buletindecarei.ro/2014/10/dupa-plecarea-premierului-pontacareiul-revine-sub-conducerea-discretionara-a-udmr-candidatul-kelemen-hunor-incurajeaza-manifestari-culturale-separatiste-in-orasul-multietnic-carei.html

Priviţi unde a dorit Primăria Carei să amplasăm Monumentul comemorativ al foştilor refugiaţi şi expulzaţi de hortyşti în 1940….

http://www.buletindecarei.ro/2017/12/primaria-carei-da-o-palma-si-fostilor-refugiati-si-expulzati-din-1940.html

SINGURA biserică care a dorit să primească pe terenul său acest monument comemorativ a fost biserica Sf.Apostol Andrei, vicar foraneu părinte paroh fiind Radu Filip.

Mai sunt şi urmaşi ai celor jertfiţi pentru eliberarea pământului străbun care negociază cu conducerea oraşului în genunchi, cu capul plecat. Compasiune şi delimitare faţă  de astfel de caractere slabe, fără personalitate şi deminitate.

Nu sunt singurele aspecte. Nu am uitat nici de pământul parohiei ortodoxe de la Ianculeşti dorit de Kovacs în domeniul oraşului şi nici de demolarea şcolii româneşti din sat sau lăsarea intenţionată în paragină a Căminului Cultural. Sau de degradarea totală a bustului lui Avram Iancu din Carei şi intenţia primarului de a desfiinţa platoul pe care au loc comemorările Eroului Naţional.

Poate se vor mai ridica români ca bradul care să nu plece capul în faţa nedreptăţilor, să nu pună genunchiul în pământ decât în faţa lui Dumnezeu  şi să nu se lase ademeniţi de avantaje  materiale.

Poporul român  a ştiut mereu să se mobilizeze în ceasurile de restrişte. Până atunci vom continua să ţinem noi steagul ridicat şi să facem faţă proceselor intentate chiar şi pentru că am scris despre vandalizarea bustului lui Avram Iancu.

Buletin de Carei

 

comentarii

de dorel la 28 august 2018 - 21:45

da, armata asta romana nu e in stare sa taie acei pomi? ce armata e asta?

de Buletin de Carei la 28 august 2018 - 23:09

Din moment ce este atribuţia administraţiei locale ce treabă are armata să intre peste ei?

de Ágothay Eszter la 29 august 2018 - 18:45

Tâpițica aciuiată la trai bun în Carei ar face mai bine dacă s-ar púrta ca un om mulþumit că Dumnezeu i-a dat această posibilitate de a cunoaşte alte neamuri, apropo baştinaşe în Carei pentru aş destupa mintea îmbâcsită de idei retrograde. Ruşine ziarului că publică asemenea articole, ruşine persoanei care e în stare să scrie aşa de aberant. Na ție secolul XXI., na ție Uniune Europeană. Du-te acasă la mama,Cucoană, că te-ai rătăcit!

de mariana la 29 august 2018 - 20:08

agota tu crezi ca numai tu traiesti pe aceasta lume si esti de la rasa superioara? limbaj civilizat nu aveti? instigarea la ura se pedepseste agota neni!

Lasati un comentariu