Pensionarul care reabilitează locul de joacă din cartierul Republicii și detaliile despre proprietarii terenului

• publicat la: 14 July 2019
Pensionarul care reabilitează locul de joacă din cartierul Republicii și detaliile despre proprietarii terenului

Urmare a postării apărute pe pagina de Facebook a Primăriei Carei referitoare la locul de joacă și careianul cu spirit civic care  a cerut  administrației locale  întreținerea sa, careianul Horia Mărieș aduce precizări legate de proprietarul terenului pe care s-a amenajat locul de joacă din cartierul Republicii. Dar mai bine să aflăm toate detaliile din relatarea documentată a careianului care a deținut terenul.

,,Toată stima, respectul și recunoștiința pentru pasionata muncă (voluntară) desfãșurată până acum de pensionarul careian Vasile Chiorean, pentru reabilitarea și întreținerea terenului de joacă triunghiular, suprafața 540 mp, aflat în cartierul Republicii, în zona garajelor.

Despre acest subiect s-a relatat pe larg în presa locală și națională.

De dragul adevărului, consider că ar fi binevenite niște precizări care cred eu că nu au fost cunoscute si nu par a fi bine cunoscute nici acum de distinsul pensionar careian Vasile Chiorean.

Nici sursele locale nu pomenesc nimic despre aceste aspecte, dar ele sunt mai mult ca sigur foarte bine cunoscute atât de “vecinul” terenului de joacă, adică de cel care domiciliază, fără să fie proprietar, pe str. Căplenilor nr. 10 din Carei, precum și de cei de la Primăria Carei, de cei de la care pensionarul Vasile Chiorean a obținut “ajutor” și cărora le mulțumește recunoscător, nominalizând-i respectuos în cadrul interviului video.

Terenul de joacă respectiv, împreună cu tot terenul pe care se află mizerabilele garaje din cartierul Republicii, a aparținut până la naționalizarea făcută de regimul comunist în favoarea Statului Român în data de 20 mai 1950, prin Decretul nr. 92, bunicilor mei materni, care le-au dobândit prin contract de vînzare -cumpărare  legalizat în data de 8 mai 1936.

Până în Decembrie 1989 imobilele respective aflate in CF nr. 1558 Carei au fost “mătrășite” de comuniștii locali in diverse feluri. De exemplu, în data de 27 August 1972, un teren in suprafață totală de 2995 mp, înscris apoi in CF 8033 Carei, a fost atribuit de către Consiliul Popular Județean Satu Mare, “de-a moaca”, adică degeaba, drept recompensă ptr serviciile “ginecologice” (citește întreruperi ilegale de sarcină) făcute nevestelor de ștabi comuniști locali, în favoarea Dr. Szántai Ioan (și soția).

In data de 4 Decembrie 1998, deci dupã Revoluție (sic!), sub semnătura primarului din acea vreme, numitul Eugen Kovács Jenö si a Dispozitiei acestuia nr. 123 din 04.12.1998, acesta și-a pus foarte bine în valoare incontestabilele sale talente de escroc imobiliar local (mai ales atunci când este vorba de imobilele altora) si dezmembrează, asa cum l-a dus capul, nr. top 242/1 si 242/2 din CF 8022 Carei, rezultând 22 locuri de garaj a câte 9 mp (deținute acum, nu știu cât de legal, de locuitori ai blocurilor din Republicii) precum și terenul de 540 mp în formă triunghiulară, care ulterior a fost transformat, urmare unei Hotărâri (nu știu cât de legale fiindcă terenul fusese revendicat de foștii proprietari) a Consiliului Local Carei, în loc de joacă.

Moștenitoarele bunicilor mei materni au solicitat retrocedarea imobilelor respective prin cererea notificare nr. 319, înregistrată la Primăria Carei de Ex. Jud. Iva-Anitas Marian-Dan în data de 13 August 2001, cererea fiind întocmită si redactată (cu nr. 123/13.02.2001) la Cabinet Avocat Mărginean Maria Eva din Carei, pe atunci mare si tare consilier județean Satu Mare din partea UDMR, actual consilier local Carei din partea UDMR, o foarte talentată juristă, politiciană și afaceristă locală. Mărginean (născută Horn) a încercat să pună mâna până și pe Castelul Grof Károlyi din Carei (știu asta din surse careiene extrem de sigure si de credibile) dar din păcate pentru dânsa, nu a reușit. Presupun că interesele dânsei s-au ciocnit urât și dur de tot de interesele de aceeași natură ale numitului Eugen Kovács Jenö, care, cel putin în ziua de azi, este foarte bine călare pe situație în ce privește exploatarea Castelului Grof Károly din Carei în folos propriu și în favoarea propriului partid al cărui lider local este.

După foarte îndelungi tertipuri și după mai multe acțiuni în justiție care au durat în total 13 (treisprezece) ani, prin Dispoziția nr. 204 din 04.04.2014 primarul Eugen Kovács Jenö a binevoit și s-a milostivit (fiindcă nu mai avea scăpare), să retrocedeze terenul de joacă triunghiular de 540 mp din Republicii, proprietarilor îndreptățiți și acest teren a fost înscris apoi în favoarea acestora în CF nr. 104779 Carei, nr.top. 242/16 (CF vechi 1558 Carei).

In data de 30 mai 2017, proprietarii legali au înstrăinat terenul de joacă triunghiular înscris în CF nr. 104779 Carei nr. top 242/16, unui persoane private din Carei, printr-un contract de vânzare-cumpărare în foarte bună regulă, autentificat la un notar public din Carei.

Concluzii:

1. După data de 30 mai 2017 “terenul de joacă” din Republicii de care face vorbire cu foarte mare dragoste pensionarul Vasile Chiorean se află in proprietatea tabulară a unei persoane fizice din Carei.

Nu știu dacă Vasile Chiorean cunoaște acest aspect. In orice caz, terenul respectiv nu se află în proprietatea, de nici un fel de culoare, a Primăriei Carei.

2. In aceste condiții, distinsul pensionar Vasile Chiorean are marele merit că a îngrijit/reabilitat/muncit terenul unei persoane private din Carei, fără ca persoana respectivă să-i fi solicitat acest lucru. Bravo și cinste lui! Pe această cale îl înștiințez pe distinsul domn pensionar Vasile Chiorean, cu foarte mare drag in prag, că sunt proprietarul a 10.000 (zece mii) mp teren intravilan arabil in Carei, teren pe care pot oricând să i-l pun la dispoziție gratuit, dacă dorește și dacă îi va face plăcere să-l îngrijească/reabiliteze/lucreze in zilele in care se plictisește.

3. Nu am cunoștiință de faptul dacă actualul proprietar tabular al terenului de joacă are ceva înțelegere, convenție, contract de închiriere cu Primarul sau cu Primăria Carei în privința terenului de joacă triunghiular în suprafață de 540 mp din Republicii despre care s-a făcut vorbire până acum.

Domnule Vasile Chiorean, aveți toată stima mea și tot respectul, Vă doresc multă sănătate si numai toate cele bune să vi se adune!
…………………………….
24 Iunie 2019. VIDEO. Cum a reabilitat un pensionar, din dragoste pentru copii, locuri de joacă gratuit în Carei

https://satmareanul.ro/2019/06/24/video-cum-a-reabilitat-un-pensionar-din-dragoste-pentru
-copii-locuri-de-joaca-gratuit-in-carei/

Horia Mărieș,

un careian

https://observator.tv/social/pensionar-satu-mare-reabiliteaza-loc-de-joaca-oras-297766.html

https://www.presasm.ro/fotovideo-povestea-pensionarului-din-carei-care-reabiliteaza-gratuit-locurile-de-joaca/

https://a1.ro/news/social/un-pensionar-din-satu-mare-a-reabilitat-locul-de-joaca-al-copiilor-din-cartier-id878278.html

https://www.buletindecarei.ro/2019/06/un-pensionar-afirma-ca-a-coordonat-lucrarile-de-reparatii-la-locul-de-joaca-din-cartierul-republicii.html

Lasati un comentariu