Eșec. Szasz Lorand susține discriminarea în învățământul profesional unde se pregătesc vânzători doar în limba maghiară

• publicat la: 14 august 2019
Eșec. Szasz Lorand susține discriminarea în învățământul profesional unde se pregătesc vânzători doar în limba maghiară

Bătălia pentru menținerea maghiarizării învățământului profesional din Carei atinge paroxismul.  Băietul cu trâmbița care smulge buruieni în timpul liber își dă din nou în petec. Pe bani publici. Păcăliciul Careiului dezinformează din nou și susține chiar  discriminarea practicată în învățământul careian.  În cercul său de neinformați ajunge chiar să fie credibil.

Angajatul Primăriei Carei susține  că firma Steiger ,,a ȋntrerup continuitatea pentru care firma ȋmpreună cu liceul Simion Bărnuțiu au muncit mai bine de cinci ani. Firma careiană a rămas doar cu cele două clase înființate în anii anteriori, una de-a X-a și una de-a XI-a, ambele cu predare în limba maghiară,, deoarece nu s-au prezentat suficienți  elevi români la clasa de tip DUAL.

Potrivit planului de școlarizare afisat an de an pe pagina Liceului Simion Bărnuțiu din Carei, societatea Steiger SRL nu a avut nici anul trecut clase de tip DUAL cu predare  în limba română deci nu poate fi vorba de nicio continuitate.

Priviți cum arată planul de școlarizare de anul trecut….

Deci nici vorbă de continuitatea de care se agață păcăliciul Szasz în încercarea sa de a susține doar învățământul în limba maghiară.

Nici exprimarea folosită nu este mai prejos de capacitățile sale de înțelegere a limbii române și a modului de constituire al claselor de profesională.

Referirile sale la constituirea de clase sunt de fapt traduceri „mot à mot” care nu au nimic în comun cu limba română. Clasele se constituie sau se înființează și nu …,,pornesc,,.  O fi de la expresia…,,magyar osztály indult,,.

O fi supărarea prea mare pentru amendarea nănașului Kovacs de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării ?

https://portalsm.ro/2018/10/primarul-careiului-amendat-pentru-afirmatii-discriminatoare-la-adresa-lui-mihai-tudose/

Așa cum SC Polipol din Foieni colaborează cu liceul Simion Bărnuțiu doar cu clase  de tip DUAL în limba maghiară la fel de bine putea să procedeze și Steiger SRL din Carei mai ales că avea și în anii trecuți astfel de clase. De ce ar  beneficia o societate de tratament diferit decât alta?

Cât despre aprobarea doar de clase cu predare  în limba maghiară pentru că nu au fost solicitări din partea elevilor români este doar o fumigenă bună de servit celor neinformați.

Priviți cum se poate înființa o clasă cu predare  în limba maghiară fără a avea solicitări din partea elevilor maghiari.

Încercările josnice de a motiva maghiarizarea învățământului de stat pentru clasele de meserii  de către consilierul primarului evazionist nu țin loc de realitate, de dreptul consfințit prin Constituție de a se putea studia în limba română de către toți elevii români. Indiferent câți sunt aceștia.

http://www.buletindecarei.ro/2019/03/intoxicare-si-sfidare-la-adresa-celor-informati-la-carei-nu-exista-invatamant-profesional-tip-dual-in-limba-romana.html

Toate reclamele sale pentru învățământ DUAL  la clasele de tapițeri sunt de fapt pentru clase cu predare exclusiv în limba maghiară, elevii români neavând acces la pregătirea pentru această meserie în limba română. Elevii români nu au acces la pregătirea ca vânzători, lucrători comerciali, în limba lor maternă, drept consfințit prin Constituție dar refuzat la Carei.

Situația este similară și în ce privește acordarea de locuințe sociale. O mamă româncă cu 4 copii este refuzată constant de comisia de atribuire de locuințe sociale fără  un motiv  justificat.

http://www.buletindecarei.ro/2019/03/alo-primaria-carei-o-locuinta-pentru-o-mama-cu-4-copii-minori-se-poate.html

Mihai Viteazul a  legiferat limba română în Transilvania. I  s-a reproșat că a emis documente în limba română. Nobilul care l-a reclamat i-a spus: În țara asta niciodată n-a fost așa. Decât maghiară, latină și germană și Mihai i-a răspuns: De azi va fi!

Cerem limba română și în școlile de stat din Carei cu  clase de meserii ce pregătesc vânzători, tapițeri , preparatori carne sau alte specializări. De fapt dorim aceleași drepturi ca ale minorităților naționale: acces  egal la toate tipurile de  învățământ, dreptul de a amplasa catarg cu drapel românesc pe domeniul public, dreptul de a amplasa plăci comemorative pe clădirile de drept, dreptul a a amplasa monumente comemorative pe domeniul public careian, dreptul de a beneficia de sprijin pentru activitățile culturale și  dreptul  de a beneficia de  ajutor financiar și pentru bisericile românești neagreate de primarul evazionist.

A cere drepturi egale pentru românii care locuiesc în Carei este considerată o atitudine antimaghiară?

Puneți însemnele statale pe plăcile cu denumirea Primăriei Carei de pe clădirea unde funcționează! Acestea sunt acțiuni antiromânești dovedite.

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu