Mesaj de la Carei pentru Eroii Armatei Române de la Valea Uzului

• publicat la: 30 octombrie 2019
Mesaj de la Carei pentru Eroii Armatei Române de la Valea Uzului

Vineri, 25 octombrie 2019, Ziua Armatei Române și 75 de ani de la eliberarea orașului Carei de sub ocupația hortystă. Mulțumesc pe această cale președintelui Asociației Calea Neamului, dr.Mihai Tîrnoveanu, pentru invitația la Cimitirul de la Valea Uzului dar și pentru faptul că a înțeles cât de importantă este pentru noi, careienii, această dată deci și prezența noastră la manifestările de pe plan local. Solicitarea sa de a transmite un mesaj celor ce au luat parte la cinstirea memoriei eroilor români îngropați în cimitirul de la Valea Uzului a fost onorată. Felicitări organizatorilor manifestării din  25 octombrie 2019 de la Valea Uzului pentru că…,,Eroii nu mai au nevoi, Eroii ne mai au pe noi!,,

,,Sunt suflet din sufletul neamului meu

Şi-i cânt bucuria şi-amarul –,, spunea George Coșbuc.

Astăzi, cântam  bucuria de a fi împreună la locurile de veci ale celor cărora le datorăm libertatea și mai ales identitatea noastră națională!! Jertfa lor de sânge nu a fost în zadar! Vatra noastră românească a fost păstrată și pentru generațiile viitoare!

,,Eroii nu mai au nevoi, Eroii ne mai au pe noi!,, Ei sunt cei care ne-au adus aici, ne-au adunat din toate colțurile țării noastre la ceas  de mare cumpănă pentru țară.

Aici, la mormintele eroilor de la Valea Uzului, ne-am cunoscut cei ale căror inimi bat la unison pentru această țară românească!

Pentru că…Eroii ne mai au pe noi!

Suntem împreună pentru că simțim la fel, iubim cu toată ființa noastră  Neamul nostru Românesc. Chiar dacă azi nu sunt o  prezență fizică la mormintele eroilor români de la Valea Uzului sunt aici prin tot sufletul meu. Revăd cu ochii minții fiecare mormânt de eroi la care am aprins lumânări și am spus  o rugăciune la data de 6 iunie 2019. Mai simt în nări  mirosul pădurii de brad, al pământului reavăn și al ierbii crude de pe acest platou.

Avem datoria să stăm de veghe nu doar la hotarele țării ci și la căpătâiul eroilor noștri care nu sunt lăsați să își doarmă în liniște somnul de veci aici, la Valea Uzului.

Forțarea  Carpaților Orientali s-a desfășurat între 19 și 27 octombrie 1916. Toate încercările de forțare a trecătorilor (Tulgheș, Bicaz, Trotuș, Oituz, etc.) au fost respinse de Armata Română.

Ca un arc peste timp, tot în aceeași perioadă a lunii octombrie dar în anul 1944, Armata Română a eliberat Ardealul de Nord de sub ocupația hortystă.

Neamul nostru românesc  a știut să își apere mereu teritoriile.  Să cinstim deci așa cum se cuvine memoria celor care au făcut jertfa de sânge!

Nu prin vorbe alese ci prin FAPTE!

Să dăm dovadă că putem fi uniți, că putem trece peste orice neînțelegeri când vine vorba de a ne apăra identitatea noastră românescă.

A venit vremea să ieșim din amorțeală.

Nu simțiți chemarea eroilor?    Aici, la Valea Uzului, ei au câștigat bătălia care a făcut posibilă înfăptuirea Marii Uniri!

A venit vremea!

Ori alegem să fim români cu tot ce presupune aceasta ori nu vom mai fi!

,,Scaldă-n lacrimi bucuria
Că-i rotundă România
Prunci, nepoţi, bunici în cale
Vin la România Mare

N-am plătit ţara la vamă
Suntem cu munţii de-o seamă
Iancu nostru-n grai grăieşte
Şi ne strigă româneşte!
Să nu uiţi copile bun
Despre neamul tău român
Că-i al nost’ Ardealul Sfânt
De când suntem pe pământ,,

LA MULȚI ANI ARMATEI ROMÂNE!

Eroii nu mai au nevoi, Eroii ne mai au pe noi!

 

Daniela CIUTĂ, de pe granița de nord-vest

comentarii

de cristi la 31 octombrie 2019 - 15:09

era mai reusita poza daca era langa tuia

de Buletin de Carei la 31 octombrie 2019 - 17:16

Langa tuia vom face cand vor fi taiati de primarie ca sa se vada monumentul.

Lasati un comentariu