Garda de Mediu Satu Mare confirmă sursa duhorii de la Carei și face precizări

• publicat la: 8 august 2020
Garda de Mediu Satu Mare confirmă sursa duhorii de la Carei și face precizări

Garda Națională de Mediu- Comisariatul județean Satu Mare răspunde unei noi solicitări a redacției Buletin de Carei, singura redacție care s-a implicat de peste 1 an de zile ( 23 iunie 2019 prin adresa 1364) în problema mirosului pestilențial din oraș.

Potrivit răspunsului primit, se confirmă faptul că una din sursele generatoare de disconfort, la nivelul municipiului, o constituie instalația de producere a biogazului, care este autorizată din punct de vedere al protecției mediului de către Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare, încă din anul 2010.

Municipiul Carei se confruntă cu o situație nemaiîntâlnită. De mai mult de 1  an de zile orașul este sufocat de  o duhoare ce provine de la o depozitare defectuoasă a unor deșeuri animaliere de la fermele de pui dar nu numai. Mirosul s-a amplificat  odată cu perioada călduroasă, devenind din ce  în ce mai accentuat, de-a dreptul grețos! Potrivit serviciului de urbanism, societatea spre care se arată cu degetul nu are semnată o autorizație de funcționare din partea primăriei Carei așa cum se cere agenților economici.

Plângerile curg din partea cetățenilor dar  conducerea primăriei a găsit abia acum de cuviință să intensifice căutările de soluții, știut  fiind că  ne aflăm în prag de alegeri locale.  Obrăznicia conducerii Primăriei Carei a mers până la a solicita semnături din partea careienilor pentru stoparea mirosului de parcă nu în atribuțiile conducerii ar intra preocuparea pentru asigurarea unui confort comunității care le asigură veniturile din Primărie. Semnăturile se strâng în centrul orașului sub directa supraveghere a consilierului personal al primarului care verifică și cărțile de identitate ale cetățenilor dar și a șefului de la serviciul de salubrizare din Primăria Carei. Să fie nevoie de semnături și pentru alte scopuri sau se vrea doar  o cosmetizare a imaginii din ce în ce mai șifonate de adminsitrației locale?

Garda Națională de Mediu- Comisariatul județean Satu Mare precizează faptul că prin  modificarea art 70 lit. g) din OUG 195/2005 autoritățile publice locale sunt cele care trebuie să reglementeze și să dispună măsuri cu privire la activitățile generatoare de disconfort olfactiv pentru populație, în zonele indicate de textul de lege.

Prin introducerea a cinci noi litere, literele k)-0), la art 70 al OUG 195/2005, așa cum este prevăzut la pct. 11 din Legea 123/2020, legiuitorul stabilește clar obligațiile și atribuțiile la nivelul autorităților administrației publice locale, dar și atribuția structurii (ANPM) subordonate autorității publice centrale pentru protecția mediului (MMAP) de avizare a Planului de gestionare a disconfortului pentru activitățile supuse procedurilor de reglementare din punct de vedere al protecției mediului.

Pentru punct 22 din Legea 123/2020 care prevede ca la articolul 96 alineatul (2) după punctul 12 se introduc patru noi puncte dintre care ultimul precizează:

  • 124. obligaţia autorităţii administraţiei publice locale de a reglementa inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară a desfăşurării activităţilor generatoare de disconfort olfactiv în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament şi agrement, unităţi sanitare şi unităţi de învăţământ;”

 

https://www.buletindecarei.ro/2019/08/dupa-semnalarile-buletin-de-carei-reactioneaza-si-primaria-privind-duhoarea-pestilentiala-comentarii-sterse-de-pe-pagina-primariei-carei.html

https://www.buletindecarei.ro/2019/08/amenda-uriasa-aplicata-societatii-responsabile-pentru-duhoarea-pestilentiala-din-carei-primaria-sterge-comentariul-incriminator.html

https://www.buletindecarei.ro/2020/08/primarul-careiului-se-da-disperat-si-terorizat-de-mirosul-pestilential-dar-nu-spune-ca-societatea-in-cauza-nu-are-toate-avizele.html

Buletin de Carei

comentarii

de Glasul Realitatii la 9 august 2020 - 19:33

Prin asa reclame frumoase 100% vor devine Republica Carei City,oras modernizat pe nivel austriac in 2022.

Lasati un comentariu