Ce s-a admis la alegerile locale nu se permite Bisericii. Interzicerea pelerinajului de Sfânta Parascheva

• publicat la: 7 octombrie 2020
Ce s-a admis la alegerile locale nu se permite Bisericii. Interzicerea pelerinajului de Sfânta Parascheva
Într-un comunicat de presă emis marți seară, Mitropolia Moldovei și Bucovinei spune că Biserica Ortodoxă a sprijinit toate măsurile anti-covid și consideră că autoritățile ar fi trebuit să aibă încredere în credincioși că vor respecta regulile sanitare la pelerinajul de Sfânta Parascheva, așa cum au avut încredere atunci când au organizat alegeri în pandemie. În comunicatul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei se amintește, de asemenea că, așa cum a făcut de secole, Biserica, prin întreaga sa implicare în domeniul social și medical, a dovedit că se preocupă de sănătatea trupească a oamenilor. Dar, la rândul lor, autoritățile trebuie să înțeleagă că între libertățile fundamentale se numără și dreptul oamenilor de a-și manifesta liber și neîngrădit convingerile religioase.
Arhiepiscopia își exprimă regretul că legea permite intrarea în oraș pentru orice alt motiv, mai puțin pentru pelerinajul sfintei.
.
Comunicatul Biroului de presă al Arhiepiscopiei Iași
.
„Grija pentru trup, nu cu prețul neglijării sufletului
.
În contextul pregătirilor pentru hramul Sfintei Cuvioase Parascheva din 14 octombrie și al interdicției anunțate de autorități pentru pelerinii din afara Iașului de a participa la această sărbătoare, Mitropolia Moldovei și Bucovinei aduce la cunoștința credincioșilor și, în general, a opiniei publice, următoarele:
1) Începând cu anul 1641, pelerinajul la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva s-a desfășurat cu participarea credincioșilor care și-au asumat acest act de credință. Sfintele moaște, element esențial de mărturisire a credinței creștin ortodoxe, reprezintă dovada concretă că atunci când omul dobândește harul Duhului Sfânt, trupul său primește darul sfințeniei de care se pot bucura, apoi, cei ce se închină cu credință.
2) Astăzi, precum de secole, Biserica, prin întreaga sa implicare în domeniul social și medical, a dovedit că se preocupă de sănătatea trupească a oamenilor. Deopotrivă, Biserica este îndatorată să se îngrijească și de sănătatea sufletească a credincioșilor ei în tot timpul, dar mai ales în momente precum cele actuale, când au apărut tot mai multe forme de neliniște, deznădejde, frică și confuzie lăuntrică. Participarea la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva constituie pentru mulți un prilej de întărire în vremurile de cumpănă prin care trec.
3) De la începutul pandemiei, Biserica a sprijinit acele eforturi ale autorităților depuse în slujba sănătății oamenilor, respectând măsurile specifice acestei perioade. Organizarea hramului Sfintei Cuvioase Parascheva întărește această atitudine constantă a Bisericii, pelerinii având de respectat reguli dintre cele mai stricte. În acest context, ni s-ar fi părut normal ca și autoritățile să mizeze pe un comportament responsabil al credincioșilor, în continuarea aceleiași încrederi cu care au fost învestiți, în calitatea lor de cetățeni, la recentele alegeri locale. Este necesar să se înțeleagă de către toți că între libertățile fundamentale se numără și dreptul oamenilor de a-și manifesta liber și neîngrădit convingerile religioase.
4) Este evident că întreaga societate se află într-un moment dificil, în care se impun măsuri pentru ocrotirea sănătății oamenilor. În același timp, nu se poate ușor trece cu vederea mâhnirea celor care constată că au libertatea de a veni la Iași pentru orice alt motiv, mai puțin pentru a participa la pelerinajul prilejuit de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.
5) Credincioșii care nu vor putea veni la sărbătoarea din 14 octombrie sunt rugați să folosească timpul pe care l-ar fi dedicat pelerinajului în timp de rugăciune, să participe la Sfânta Liturghie în parohiile lor, să convertească în fapte de milostenie pentru cei bolnavi resursele pe care le-ar fi folosit pentru pelerinaj.
Organizatorii sărbătorii Sfintei Parascheva cer iertare lui Dumnezeu, precum și pelerinilor care nu pot veni la Iași din cauza restricțiilor impuse, exprimându-și nădejdea că pentru aceștia va veni cât mai curând și clipa în care vor putea să ajungă la racla cu sfintele moaște.
Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iașilor”
.
La Carei nu a intervenit  nimeni în ziua alegerilor locale când se făceau cărți de identitate pe bandă rulantă și zeci de oameni se înghesuiau la ghișeele Serviciului de evidența populației din subordinea Primăriei Carei.
.
.

Lasati un comentariu