Tuia și oxigenul în Republica de la Carei

• publicat la: 15 octombrie 2020
Tuia  și oxigenul în Republica de la Carei

Știați că la Carei doar arborii de tuia din jurul monumentelor românești sunt  responsabili cu oxigenul produs prin fotosinteză? Doar acești tuia. Chiar  și atunci când sunt  pe jumătate uscați.

Mințile  înfierbântate împotriva a tot ce este românesc au găsit  alte motive pentru a se păstra camuflajul din jurul  bustului lui Simion Bărnuțiu, al Monumentului Ostașului Român. Comentariile lor frizează penibilul și nu fac  decât să scoată în evidență aversiunea lor  împotriva a tot ce este românesc.

Unii dintre cei vocali comentatori de pe pagina Buletin de Carei ne-au atras atenția că arborii tuia din jurul bustului  lui Simion Bărnuțiu sunt foarte importanți și indiferent de starea lor de sănătate trebuie protejați. Nu la fel au procedat atunci când au fost tăiați zeci de tuia din oraș din jurul altor obiective.

……….

Dacă tot este adeptul armoniei ,,bust-natură,,  oare de ce nu împrumută câțiva tuia de la  Monumentul Ostașului Român pentru a crea armonie și la alte busturi din oraș total lipsite de vegetație arboricolă?

De ce spunem că doar tuia din jurul monumentelor românești asigură oxigenul? Pentru că în municipiul Carei au fost tăiați zeci de arbori de tuia din fața altor obiective fără ca cineva dintre comentatorii gălăgioși să fi luat atitudine atunci. Ei sunt deranjați doar de posibila dispariție a pădurii de tuia din jurul Monumentului Ostașului Român și a bustului  lui Simion Bărnuțiu. Atât. Restul pot fi tăiați.

Indiferent  de starea lor de sănătate, tuia din jurul monumentelor românești sunt menținuți de conducerea exclusiv UDMR a orașului fapt care certifică cele afirmate de comentatorul vocal privind asigurarea  porției de oxigen pentru careieni.

Peste 200 de arbori au fost tăiați din Parcul Dendrologic fără avize dar tăierile  nu au afectat deloc porția de oxigen ce revine fiecărui locuitor. Șirul de tei din fața Liceului Tehnologic Iuliu Maniu a fost tăiat în baza aceleiași lipse de importanță pentru asigurarea oxigenului din oraș.

Numeroși tuia din fața fântânii arteziene din centrul orașului au fost retezați de drujbele primăriei. Probabil  că nefiind în jurul unui monument românesc nu produceau suficient oxigen și deci nu erau indispensabili.

Se pare că nici tuia din fața băncii BCR nu aveau cum să producă suficient oxigen pentru locuitori așa că au fost tăiați.

https://www.buletindecarei.ro/2020/02/se-taie-tuia-din-fata-bcr-carei-cei-care-acopera-monumentul-ostasului-roman-sunt-protejati.html

În martie 2012 se tăiau și tuia din fața  Policlinicii, aportul de oxigen al acestora fiind neglijabil pentru administrația exclusiv UDMR.

https://www.buletindecarei.ro/2012/03/trandafirul-pe-cale-de-disparitie-la-carei.html

https://www.buletindecarei.ro/2017/09/au-disparut-tuia-din-fata-salii-de-nunti-victoria-cei-din-jurul-monumentelor-romanesti-raman-pe-loc.html

În Republica de la Carei un primar evazionist notoriu și un viceprimar traseist politic protejează arborii semiuscați de tuia din jurul monumentelor românești pentru a asigura necesarul de oxigen. Necesarul de masă lemnoasă de calitate se asigură din tăierile de tei și abori de esențe rare din Parcul Dendrologic.

Buletin de Carei

https://www.buletindecarei.ro/2020/10/asa-se-ascunde-la-carei-bustul-lui-simion-barnutiu.html

 

 

Lasati un comentariu