Prefectura Satu Mare nu cunoaște religia tuturor românilor din județ

• publicat la: 8 aprilie 2021
Prefectura Satu Mare nu cunoaște religia tuturor românilor din județ

Instituția Prefectului Satu Mare face referire într-un anunț din 1 aprilie 2021 la Paștele Ortodox inducând astfel ideea că toți românii sunt ortodocși. Se pare că Instituția Prefectului  nu excelează în cunoștințe de istorie ci doar în angajări de cunoștințe la cancelaria Prefectului.

Pe fondul păstrării informației eronate din data de 1  aprilie 2021, au apărut și alți necunoscători care aruncă în spațiul public aceleași  neconformități.

////////////////////

Atragem atenția autorilor de compuneri în limba maghiară precum și Instituției Prefectului că la data de 2  mai și românii greco-catolici sărbătoresc Învierea Domnului.

E vorba de românii greco-catolici pe care la recensăminte  îi tot treceți ca fiind maghiari când de fapt ei sunt români get-beget, născuți pe pământul dacilor liberi.

Puneți mâna pe carte și citiți!  E gratis și nici măcar nu doare.

Biserica Greco-Catolică sau Biserica Română Unită cu Roma a fost înfiinţată în jurul anului 1700 în Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş, teritorii locuite majoritar de românii aflați sub ocupația  Imperiului Habsburgic. Ortodocșilor  li s-au promis o sumedenie de drepturi la trecerea la catolicism fapt ce nu  s-a petrecut totuși.

Să nu uităm că românii ortodocşi din Ardeal erau persecutaţi. După unirea religioasă cu forţa de la 1700 a episcopului Atanasie Anghel cu Roma şi naşterea Bisericii Greco-Catolice, creştinii ortodocşi din Transilvania au trecut prin persecuţii inimaginabile. Sfinţii ortodocşi Sofronie, Visarion şi Oprea la 1750/1760 au repornit renaşterea ortodoxă în Ardeal, aprinzând ca un foc mistuitor religios Principatul de sub conducerea austriacă şi nobiliară maghiară. Resurecţia ortodoxiei în Ardeal, la 1760 s-a întins ca un pojar al credinţei clătinând Unirea cu Roma făcută la comanda Vienei. Visarion şi Oprea au parte de moarte martirică în temniţele austriece. Sofronie se retrage în Munţii Apuseni unde moţii refuzaseră Unirea cu Roma şi erau păstrători ai dreptei credinţe. Sofronie este arestat de unguri la Abrud, însă moţii nu renunţă la Ortodoxie. Ca urmare,  guvernul de la Viena îi ordonă generalului austriac Bukow să tragă cu tunul în peste 150 de biserici şi mănăstiri ortodoxe.

Istoria e plină de astfel de acțiuni de divizare a poporului român pentru a fi slăbit și asuprit mai ușor.

Pentru conformitate, religia greco-catolică maghiară a apărut abia  în anul 1912 și tot  ca o modalitate de maghiarizare a românilor din această parte de țară românească.

Românii sărbătoresc împreună Sfintele Paști adică Învierea Domnului fie că sunt ortodocși fie că sunt greco-catolici. Deci nu există doar un Paște Ortodox pe data de 2 mai.

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu