Proces de maghiarizare în Transilvania. Consilierii UDMR schimbă denumirea Pieței Memorandului la Târgu Mureș

• publicat la: 29 mai 2021
Proces de maghiarizare în Transilvania. Consilierii UDMR schimbă denumirea Pieței Memorandului la Târgu Mureș

Românii din Transilvania asistă la  un nou proces de maghiarizare cu acordul tacit al coaliției de la guvernare PNL-USR Plus și pe fondul inexistenței partidelor de opoziție.

Potrivit flux24.ro, UDMR a ras Piața Memorandului din Târgu Mureș și a transformat-o în Gecse Dániel.
La data de 28 mai 1892, exact în urmă cu 129 de ani, liderii românilor din Transilvania îi cereau împăratului Austro-Ungariei, Franz Josef, drepturi etnice egale pentru populația română cu ale populației maghiare, încetarea persecuțiilor și a încercărilor de maghiarizare
Unii sunt „mai egali” decât ceilalți, în funcție de etnie…Zi de „glorie” în Consiliul local Târgu-Mureș. Biserica Reformată a reușit, în urma unei solicitări intempestive, să schimbe arbitrar, pe criterii etnice, denumirea unei piețe a cărei denumire are semnificații istorice profunde pentru români. „Piața Memorandului” s-a aprobat să devină „Piața Gecse Dániel”.
Acestea sunt preocupările consilierilor UDMR pentru municipiul Târgu-Mureș.
Au votat pentru această schimbare, evident consilierii locali ai UDMR, totodată cei reprezentând POL și au fost împotrivă consilierii locali ai PMP, PNL (cu excepția lui György Alexandru, care nu a participat la vot) Pro România și PSD (cu excepția lui Sergiu Papuc, care nu a participat la vot). Deci, cu 13 voturi pentru și 8 împotrivă, o piață al cărei nume a fost stabilit în 1986 și care până acum nu a deranjat pe nimeni, a fost schimbată de interesele și la presiunile etnice ale celor care conduc azi Primăria și compun majoritatea în Consiliul local Târgu-Mureș.
.
,,Memorandumul a reprezentat o petiţie semnată de liderii românilor din Transilvania şi adresată în 1892 împăratului austro-ungar Franz Joseph. Acesta prezenta consecinţele instaurării dualismului austro-ungar şi cuprindea principalele revendicări ale românilor transilvăneni, printre care se număra recunoaşterea drepturilor politice şi confesionale. Totodată, Memorandumul se dorea a fi un semn de protest faţă politica de maghiarizare practicată de autorităţi împotriva românilor din Ardeal şi faţă de persecuţiile la care erau supuşi aceştia, cuprinzând o analiză bine documentată a situaţiei economice, politice, sociale şi culturale a românilor transilvăneni de la formarea dualismului austro-ungar în februarie 1867. A fost al treilea moment major de manifestare al ardelenilor faţă de tendinţele evidente de deznaţionalizare promovate de autorităţile maghiare, după Supplex Libellus Valachorum (1791) și pronunciamentul de la Blaj din mai 1868. Memorandumul a marcat apogeul luptei de emancipare a românilor din Transilvania din secolul al XIX-lea, aducând problema românească în conştiinţa europeană.” se specifică în Enciclopedia României.
.
Nici în alte  localități din Transilvania unde liderii UDMR se află la conducere situația  nu e diferită adică se forțează maghiarizarea cu acordul tacit al autorităților statului român.
În municipiul Carei, Inspectoratul Școlar județean Satu Mare a aprobat doar clase de meserii cu specializarea ospătar și vânzător comercial cu predare în limba maghiară pentru anul școlar 2021-2022.
Elevii români care doresc să învețe meseria de ospătar nu au drept de studiu în limba lor maternă! Și nu sunt singurele specializări în această situație.
În municipiul Satu Mare, se distruge un Centru Civic proiectat acum 50 de ani de un arhitect român renumit iar bustul lui Avram Iancu stă neiluminat de ani de zile în timp ce fiecare bust al personalităților maghiare e  înconjurat de reflectoare încă de la amplasare. Românii trebuie să meargă cu jalba la primăria condusă de Kereskenyi pentru a obține dreptul de a fi iluminat  și bustul lui Avram Iancu.
În județul Satu Mare, preponderent românesc dar cu conducere exclusiv UDMR, doar școlile românești se comasează, doar clasele cu predare în limba română se reduc în timp ce din bugetele locale se plătesc sume uriașe pentru chiriile clădirilor  unde funcționează liceele maghiare.
În anul 2021, la 102 ani de la Marea Unire, românii redevin iobagi, acum moderni, și trebuie să lupte pentru a obține drept de studiu în limba maternă sau pentru a nu se înlătura busturile personalităților românești sau pentru a se păstra denumiri de străzi, etc.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu