Steag controversat pentru municipiul Satu Mare

• publicat la: 11 noiembrie 2021
Steag controversat pentru municipiul Satu Mare

Guvernul PNL-UDMR a aprobat un steag controversat pentru municipiul Satu Mare. Acesta are pe margini aceleași ornamente de tip triunghi ca la steagul istoric militar maghiar. Cu o conducere exclusiv UDMR a județului Satu Mare nu e de mirare că inspirațiile sunt de natură maghiară, chiar dacă în  județul și municipiul Satu Mare românii sunt majoritari.

Varianta aprobată de CL Satu Mare a fost votată în septembrie 2021 de consilierii UDMR, PSD și USR-Plus, în timp ce consilierii PNL au votat împotrivă. Guvernul PNL-UDMR a acceptat.

Modelul steagului: ”Modelul steagului municipiului Satu Mare este format dintr-o pânză dreptunghiulară cu proporția între lățimea și lungimea steagului de 2/3, de culoare albă, având în poziție centrală stema municipiului Satu Mare. Marginile câmpului, mai puțin cea de ridicare, sunt încărcate de o bordură compusă din triunghiuri echilaterale identice ca dimensiune, în secvență recurentă roșu și alb, dispuse cu o latură pe marginea pânzei și cu vârful spre interior. În partea superioară central se află denumirea unității administrativ – teritorială ,,MUNICIPIUL SATU MARE” în limba română și în partea inferioară central, denumirea va fi menționată în limba maghiară ,,SZATMÁRNÉMETI” și germană ,,SATHMAR”. Caracterele vor avea aceeași formă, mărime și vor fi de culoare neagră”.

Semnificaţiile elementelor însumate:

Bastionul se referă la rolul cetăţii în apărarea localităţii.

Leul reprezintă o imagine simbolică pentru ideea de putere şi curaj în luptă.

Chiparosul face referire la bogăţia pomicolă din zonă.

Grilajul reprezintă statutul privilegiat de cetate al oraşului în Evul Mediu.

Întreaga compoziţie a fost inspirată de tradiţia heraldică folosită în perioada interbelică.

Coroana murală cu şapte turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de municipiu reşedinţă de judeţ.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu