Ministerul Culturii solicită punerea în valoare a Monumentului Ostașului Român din Carei

• publicat la: 6 decembrie 2021
Ministerul Culturii solicită punerea în valoare a Monumentului Ostașului Român din Carei

În 2014 s-au cheltuit din bugetul local 3500 lei pentru un studiu ce prevedea înlocuirea pădurii de tuia ce înconjoară  Monumentul Ostașului Român. Primarul Kovacs nu l-a pus în practică.

Din ce în ce  mai mulți careieni solicită Ministerului Culturii intervenții pentru punerea în valoare a  Monumentului Ostașului Român, un monument de for public aflat în Lista monumentelor  naționale cod LMI SM-III-m-A-05382.

Solicitările de acordare a respectului cuvenit unui astfel de monument de for public, un monument simbol al luptei victorioase pentru eliberarea orașului Carei, au venit de-a lungul timpului și din partea unor consilieri, a asociațiilor culturale careiene, a redacției Buletin de Carei dar și a deputatului Dan Tanasă.

Surprinde lipsa de reacție promptă a Ministerului Culturii până acum deși de ani de zile se solicită  impunerea respectului cuvenit unui monument de for public dedicat eroilor Armatei Române.

În ultima adresă, ministerul a împuternicit Direcția județeană de Cultură Satu Mare pentru găsirea de soluții.

Pentru reabilitarea Monumentului Ostașului Român la 50 de ani de la dezvelirea sa a fost depusă o interpelare, în anul 2013, la Camera Deputaților de către consilierul de atunci Ilie Ciută. Urmare a acestei interpelări s-au obținut fonduri de către Consiliul Județean care prin intermediul Muzeului Județean Satu Mare a reușit reabilitarea întregului ansamblu până la data de 25 octombrie 2014. Pentru a evita orice  implicare a orașului Carei, primarul Kovacs a cedat Consiliului Județean pe perioada lucrărilor de reabilitare, dreptul de proprietate al terenului pe care se afla Monumentul Ostașului Român. Caz nemaipomenit în țară.

Careienii au dreptul să știe că în anul 2014, consilierul Ciută a propus toaletarea arborilor tuia din jurul Monumentului Ostaşului Român. La una din ședințele CL, viceprimarul Keizer a propus înfiinţarea unei comisii formate din câte un reprezentant al fiecărui partid şi anume Oneţ Ioan , Bujor Păuşan, Tempfli Ioan, Ilie Ciută si Keizer Ludovic.

La prima întâlnire care a avut loc în faţa Monumentului Ostaşului Român, viceprimarul Keizer a fost însotit de doamna Kozma şi Adorian Csaba din primăria Carei, care au afirmat că arborii tuia nu se pot tăia la inaltimea de 1,5-2 m deoarece există riscul de a se usca ulterior.
Propunerea lor a fost de a se înlocui aceşti arbori care au vârsta de peste 30 de ani si înlocuirea lor cu exemplare tinere care nu vor fi lăsate să crească mai mult de 1,5-2m.
Această solutie a fost acceptată de toti cei prezenti.
S-a hotărât ca în decurs de 2 săptămâni, dna Kozma, peisagist, să vină cu 2 propuneri de reamenajare a zonei.

Comisia s-a întâlnit apoi si a luat la cunoştinţă de propunerile dnei Kozma de amenajare a zonei din jurul Monumentului Ostaşului Român .
S-a ales varianta cea mai ieftină si cea mai uşor de întretinut, ce prevedea înlocuirea arborilor vârstnici, amenajarea zonei cu gazon si extinderea iluminatului ornamental.
Propunerea a ajuns apoi pe masa primarului Kovacs dar probabil că nu este de acord cu ea din moment ce nu s-a întâmplat nimic.

Din bugetul local s-au plătit 3.500 lei pentru o soluție care nu a fost  pusă în practică nici în 2021. Bani aruncați. Cine dă socoteală pentru cheltuirea haotică a banului public?

Zona din jurul Monumentului Ostaşului Român a mai fost folosită de administrația Kovacs-Keizer pentru a aloca lucrări unei firme de casă și a plăti chiar în avans lucrări nerecepționate.

https://www.buletindecarei.ro/2013/09/primaria-carei-a-achitat-lucrari-din-zona-monumentului-cu-18-zile-mai-devreme-decat-le-a-receptionat.html

Executantului bihorean i s-a plătit suma de 798.797,40 lei la 2 luni de la eliberarea autorizației cu nr 126, eliberată de mun. Carei la data de 25.09.2012, SUMĂ ce  reprezintă mai exact 64,68% din valoarea contractului în cuantum de 1.235.008,01 lei.

La umbra păduri de tuia din jurul Monumentului Ostașului Român au crescut ca ciupercile după ploaie afacerile  unui grup de interese ce nu reprezintă careienii.

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu