Consiliul Județean Satu Mare sprijină doar Gala dansului popular maghiar. Gala dansului popular românesc nu se organizează

• publicat la: 31 mai 2022
Consiliul Județean Satu Mare sprijină doar Gala dansului popular maghiar. Gala dansului popular românesc nu se organizează

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare organizează vineri 3 iunie 2022, de la ora 14:30 cea de-a X – a ediţie a Festivalului Folcloric, „Rusaliile Roșii” – Gala dansului popular maghiar, la scena amplasată în Grădina Romei, unde formaţiile din judeţ își vor prezenta dansurile.

Este vorba în special despre formaţiile de dans care au în repertoriu elemente coregrafice autentice ale diferitelor zone.

Prin acest eveniment formaţiile sunt promovate şi prezentate în faţa unui număr mare de spectatori.

La acţiune vor participa  aproximativ 15 formaţii însumând circa 300 de dansatori şi instrumentişti. Comunicatul în limba română a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare nu este identic cu cel din limba maghiară!

Având în vedere că și românii sunt creștini și sărbătoresc Rusaliile, ne-am fi așteptat ca instituția Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare să organizeze și Gala dansului popular românesc în județul cu peste 65% români.

Dar Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare nu organizează nicio gală a dansului popular românesc.

Cuvântul ,,românesc,, deranjează tot mai mult instituțiile de cultură din județul situat în România, dovadă că până și invitaților la zilele orașului Satu Mare li s-au servit lecții de exprimare în limba minorităților pentru a saluta la debutul unui spectacol.

Discriminarea pe criterii etnice  este încurajată de guvernul Ciucă sprijinit de servicii.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu