Simpozion internațional de folclor organizat la Satu Mare. Muzeele din Marna și Ianculești au fost ocolite

• publicat la: 29 august 2022
Simpozion internațional de folclor organizat la Satu Mare. Muzeele din Marna și Ianculești au fost  ocolite

În perioada 27 – 28 august 2022 s-a desfășurat la Satu Mare simpozionul internațional ”Identitatea națională în cultura folclorică mondială” organizat de Asociația Națională de Folclor din România (A.N.F.R.) care își are sediul la Satu Mare în incinta sediului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

Manifestarea a reunit membrii conducerii naționale din România, dar și doi invitați din afara granițelor țării: Ammen Kassem – președintele Federației Naționale de Folclor din Israel și Zoe Garnier – din partea Confederației Franceze de Arte și Tradiții Populare din Franța. Aceștia au prezentat salutul asociației naționale din țara lor și au venit cu propuneri de intensificare și îmbunătățire a activităților organizate în comun.

Subiectul incitant al simpozionului a fost dezbătut cu mult interes și probitate profesională de către cei prezenți, care au trecut  în revistă activitatea Asociației, rolul pe care aceasta îl are în tabloul spiritual românesc, dar și viitoarele direcții de dezvoltare care să ducă la o implicare și mai directă în acțiunile de salvgardare și promovare a culturii tradiționale, cea care reprezintă pilonul de bază al afirmării identitare. S-a vorbit apoi despre modalitățile concrete de valorizare a valorilor tradiționale într-o lume cuprinsă tot mai mult de o globalizare uniformizatoare.

Președintele A.N.F.R., prof. dr. Dorel Cosma, a subliniat necesitatea identificării și revitalizării acelor elemente de civilizație tradițională autentică, cele care pot amorsa o viziune novatoare și sporitoare asupra fenomenului folcloric.

Prim vicepreședintele A.N.F.R., Robert Laszlo, managerul C.J.C.P.C.T. Satu Mare, gazda evenimentului, a trecut în revistă bogata activitate a Asociației, precum și liniile de dezvoltare viitoare, astfel încât folclorul autentic să fie protejat și promovat, printr-o implicare mai susținută a autorităților. Acesta a subliniat că este o onoare pentru sătmăreni faptul că sediul Asociației Naționale de Folclor din România se află la Satu Mare.

Participanții și-au prezentat rând pe rând activitățile, problemele cu care se confruntă și au făcut propuneri constructive pentru activitățile viitoare. Oaspeții au vizitat apoi Cetatea Ardud, renumita cramă ”Jurchiș” din Beltiug, iar duminică au participat la Festivalul ”Zilele Iancului” al moților de la câmpie organizat la Ianculești și au vizitat castelul Karoly din Carei.

„Este reconfortant să venim la Satu Mare și să constatăm bogata și diversificata activitate din domeniul promovării folclorului autentic. Întâlnirea noastră de acum a stabilit câteva strategii de promovare și salvgardare a folclorului autentic, ca principal factor de educație identitară pentru comunitățile noastre” a declarat prof.dr. Dorel Cosma – președintele IGF.

Din păcate, oaspeții au fost purtați la obiectivele clasice, atent alese, nu și la cele care ar avea nevoie de susținere pentru a se putea păstra adevăratele tradiții și obiceiuri. În Ianculești au fost doar la festivitatea din centrul satului dar Muzeul Moților de câmpie strigă după ajutor de mai mulți ani, la fel și cel din Marna Nouă, satul românesc învecinat. Și Muzeul Moților din Scărișoara Nouă era un obiectiv ce merita vizitat.

Metodele au fost cele ale politicienilor care acționează doar în interes de grup nu și de comunitate.

Buletin de Carei