Proiect spectaculos de modernizare care nu respectă legile în vigoare. Primarul evazionist din Carei e manager de proiect

• publicat la: 7 septembrie 2022
Proiect spectaculos de modernizare care nu respectă legile în vigoare. Primarul evazionist din Carei e manager de proiect

Lege călcată în picioare  la proiectul pentru reamenajare parc din jurul Monumentului Ostașului Român din Carei.  Mâna pe carte și studiați legile domnilor proiectanți și beneficiari de sporuri de proiect de 5 milioane de euro! Ați auzit de zona de protecție sau o invocați doar când se solicită catarg cu drapel românesc? În cazul de față zona de protecție este de 100 de metri jur-împrejur. Ați fost angajați ca să protejați monumentele nu ca să le folosiți pentru vă crește veniturile prin sporuri de proiect care aduc deservicii unui monument de clasă A.

Miercuri, 10 august 2022, a avut loc la sediul Primăriei Carei Dezbaterea Publică a proiectului  ,,Reamenajarea parcului din zona Monumentului Ostașului Român,, în prezenta academicianului Marius Porumb, a fiicei sculptorului Gheza Vida, artistul plastic Zoe Vida-Porumb, dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene ,, Petre Dulfu,, Baia  Mare, prof. Carmen Fărcașiu, redactor la ziarul Făclia, ec.Zamfir Danciu, directorul Direcției Județene de cultură și patrimoniu Satu Mare, Florin Găzdac, consilier la Prefectura Satu Mare, prof. Viorica  Boldur, Victor Micle, președinte  al filialei Carei al Societății Avram Iancu, ing.Daniela Ciută, președinte  Asociația românilor refugiați și expulzați în 1940 filiala Carei și altor careieni ce vor să se păstreze spațiile verzi din jurul obiectivului istoric.

Proiectul integral NU A FOST pus la dispoziția publicului înainte de dezbatere așa că doar cei care au știut să caute proiectul la alte  instituții au avut acces la informațiile complete ceea ce denotă că echipa de proiect a dorit din start să ascundă matrapazlâcurile pregătite, în valoare de 5 milioane de euro. Ca termen de comparație, cu suma de 5  milioane de euro s-a reabilitat castelul din Carei și cel din Ardud.

Proiectul dorit de primarul evazionist Kovacs pentru  reamenajarea parcului din jurul Monumentului Ostașului Român se dovedește a fi o altă sursă de sifonat bani  din moment ce nu doar că nu este în folosul comunității dar nici măcar nu respectă minimul legislației în vigoare.  Se pune întrebarea: cum a reușit să obțină avizul Comisiei Zonale a monumentelor din care să nu uităm, face parte și proiectantul Paskucz. Cum se poate aproba  un amfiteatru de evenimente în fața blocurilor de locuințe?

Că primarul evazionist și consilierul său nu cunosc legea nu e o noutate dar ca un membru al Comisiei zonale, arhitect și șef de proiect și un director al Direcției județene de cultură și patrimoniu să nu o cunoască…deja e prea de tot și demonstrează că nu mereu criteriul competenței e cel după care unii acced în diverse funcții.

Monumentul Ostașului Român din Carei are statut de monument istoric fiind înscris în lista monumentelor istorice  la poziția 304 cod SM-l II-m-A-05382.
Regimul juridic al monumentelor  și  operelor comemorative de război românești și străine de pe teritoriul național este reglementat de prevederile Legii nr. 379/2003 privind  regimul  monumentelor  și  operelor comemorative de război cu modificările  și completările ulterioare.

Potrivit prevederilor art. 6 din legea mentionată,  mormintele și operele comemorative de război care sunt  înscrise în Lista monumentelor istorice se supun regimului juridic stabilit prin Legea nr. 422/2001 privind  protejarea monumentelor istorice, cu modificările  și completările ulterioare, precum și  dispozițiilor Legii nr. 379/2003.
În conformitate cu prevederile art. 9 alin. (l) din Legea nr. 122/2001,  pentru fiecare monument istoric  se instituie  zona sa de protecție, delimitată pe baza reperelor topografice, geografice sau urbanistice, în funcție de trama stradală, relief și caracteristicile monumentului istoric după caz, prin care se asigură conservarea integrată și punerea în valoare a monumentului istoric și a cadrului său construit sau natural.

Puneți mâna pe carte și studiați legile domnilor proiectanți și beneficiari de sporuri de proiect de 5 milioane de euro! 

Ați studiat legea la care am făcut referire?! Ați reușit să citiți că potrivit  prevederilor art.59   până la instituirea zonei de protectie a fiecărui monument istoric  potrivit art. 9 se consideră zonă de protecție suprafața delimitată cu o rază de 100 m în localități urbane,  200 m în localități rurală si 500 m în afara localităților, măsurată de la limita exterioară de jur-împrejurul monumentului?!
În  conformitate cu prevederile art.8 alin.4  din legea  379/2003, autoritățile  administrației publice locale au obligația de a asigura protejarea și punerea în valoare a mormintelor și operelor comemorative de război aflate în administrarea lor.

Cât vă mai bateți joc de monumentul simbol al victoriei Armatei Române care a eliberat acest teritoriu românesc? Numele sculptorului, părintelui acestui important monument de for public nu este menționat niciunde  în proiect dar e menționat numele grofului castelului din Carei.

Solicităm instituțiilor abilitate, celor care verifică legalitatea proiectelor de milioane de euro, să se achite de atribuțiile pe care le au și să intervină în cazul acestui proiect denigrator la adresa Monumentului Ostașului Român din Carei și a zonei verzi din jurul lui.

 


Buletin de Carei

Proiect de 5 milioane de euro țesut în jurul Monumentului Ostașului Român din Carei. VIDEO

 

Lasati un comentariu