Acțiune de îngrijire a mormintelor personalităților românești la Carei

• publicat la: 29 octombrie 2022
Acțiune de îngrijire a mormintelor personalităților românești la Carei

An de an, la data de 1 noiembrie se sărbătoreşte Ziua Morţilor sau Luminaţia, cum mai este cunoscută în popor. Oamenii curăţă si decoreaza mormintele înainte de 1 noiembrie: se smulg buruienile, se mătură, se şterg  mormintele, se plantează flori, gunoaiele strânse se aruncă în locuri special amenajate.

Pe mormintele curăţate se pun lumânări si flori, fiecare se roagă pentru sufletele celor plecaţi dintre cei vii. ASTRA, Despărțământul Aurel Coza Carei se îngrijește an de an de mormintele personalităților românești care nu mai au aparținători. Cele care mai sunt, pentru că la Carei, mormintele preoților români George Marchiș și Romulus Marchiș au fost distruse. Ar mai fi dispărut și altele dar am intervenit la timp și am plătit taxa de cimitir pe mulți ani de acum în colo. Primăria Carei nu este interesată de păstrarea memoriei și locurilor de veci ale personalităților românești. Mai ales dacă acestea au luptat pentru limba română și păstrarea identității românești în perioada de ocupație.

Astăzi, câțiva astriști au curățat  mormântul preotului Ignatie Borza, primul protopop ortodox al Careiului și al eroului Viorel Borza, al regretatului profesor Coriolan Văleanu, al dascălilor Constantin Albu și Ioan Szuhanyi.

Acțiunea de îngrijire a mormintelor continuă și în zilele următoare. Mai avem morminte ale unor personalități române care trebuie pregătite pentru Ziua Morților. Marți, 1 noiembrie 2022, în cimitirele din Carei vor avea loc slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice. Poate până atunci se vor reabilita și aleile de acces precum și intrarea în cimitir.

Daniela Ciută,

președinte ASTRA, Despărțământul Aurel Coza Carei

Lasati un comentariu