Doar crucile românilor trebuie demolate în România? În cimitirul valea Uzului nu au autorizație nici crucile și monumentele maghiarilor

• publicat la: 15 februarie 2023
Doar crucile românilor trebuie demolate în România? În cimitirul valea Uzului nu au autorizație nici crucile și monumentele maghiarilor

O parte din comunitatea maghiară savurează o decizie controversată a unei instanțe din România  potrivit căreia ar trebui demolate niște cruci ale unor eroi români pentru că…nu au toate autorizațiile  în bună regulă. Este vorba despre cazul cimitirului de la Valea Uzului, un cimitir militar internațional unde  sunt înhumați ostași de mai multe naționalități printre care  și români care au luptat pentru eliberarea Transilvaniei.

În același cimitir de unde se doresc  a fi demolate crucile ostașilor români există și cruci ale ostașilor maghiari precum și un mic monument. Niciunul dintre ele nu are vreo autorizație sau vreun aviz sau studiu de fezabilitate, etc.

Adică DOAR pentru CRUCILE Românilor e nevoie de acte în bună regulă în cimitirul din Valea Uzului?

Crucile ostașilor maghiari pot rămâne la locul lor chiar dacă nu au acte și autorizații în bună regulă?

În 1994 au mai fost odată smulse crucile ostașilor români și arse pe rug iar obeliscul ridicat de Ministerul Apărării Naționale  în anul 1985 a fost dărâmat tot  în 1994 fără ca vreo instituție sau organ penal să intervină.

Cum au fost distruse crucile de pe mormintele soldaţilor români din Valea Uzului în 1994

Avem un prim ministru militar de carieră. Avem și un președinte care face parte din minoritatea germană. Veți asista pasivi la un nou act de discriminare împotriva românilor, un act de distrugere a unor cruci de la căpătâiul unor eroi români? Așa cum ați asistat an de an la discriminarea urmașilor românilor expulzați în 1940, singurii care nu beneficiază de indemnizații pe Legea 154/2021, lege care își face efectul pentru urmașii minoritarilor?

Daniela Ciută,

președinte Asociația românilor efugiați și expulzați filiala Carei

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu