Parastas de pomenire a lui Gheza Vida la Monumentul Ostașului Român de la Carei. VIDEO

• publicat la: 9 martie 2023
Parastas de pomenire a lui Gheza Vida la Monumentul Ostașului Român de la Carei. VIDEO

Joi, 9 martie 2023, a avut loc la Monumentul Ostașului Român de la Carei un parastas de pomenire a sculptorului român Gheza Vida de către PS Episcop Iustin alături de un sobor de preoți careieni. Din partea administrației locale au participat viceprimarul Keizer Ludovic și Bogdan Georgescu, directorul Centrului Cultural. Au fost prezente asociațiile careiene ASTRA, Unirea 2009, a refugiaților și expulzaților  în 1940, a rezerviștilor militari precum și elevi de la Școala gimnazială nr.1 și Liceul Tehnologic Iuliu Maniu. Timpul scurt în care a fost făcut anunțul privind manifestările de astăzi nu a dat posibilitatea participării multor careieni.

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului, s-a oprit prima dată la Biserica Sf.Dimitrie de unde s-a pornit apoi în alai spre Monumentul Ostașului Român.

Ziua de pomenire la Carei a părintelui Monumentului Ostașului Român, Gheza Vida, coincide cu ziua  în care îi prăznuim pe Sfinţii 40 de Mucenici.

GALERIE FOTO

S-a intonat Imnul de Stat și s-au depus coroane de flori din partea Episcopiei Maramureşului și Sătmarului, a Primăriei Carei, ASTRA Despărțământul Aurel Coza și a deputatului PNL Adrian Cozma însoțit de subprefectul Romeo Pop și secretarul de stat Valer Beseni.






PS Episcopul Iustin a relatat despre manifestările dedicate sculptorului Gheza Vida la Baia Mare, sub egida Academiei Române, în organizarea familiei acestuia, fiica Zoe Vida artist plastic și academicianul Marius Porumb. A scos în evidență activitatea sa artistică, faptul că întreaga sa creație a fost inspirată din istoria zbuciumată a neamului românesc. Din păcate nu a existat sonorizare.

Un cor restrâns dar cu voci deosebite a intonat cântece patriotice și religioase. Vizita Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului în protopopiatul Carei a continuat cu vizitarea bisericilor din satele înconjurătoare, Ianculești, Marna, Sanislău.

Gheza Vida, s-a născut într-o zi de 28 februarie, la 128 de ani după ziua  în care Horea a fost tras pe roată pentru neamul românesc a cărui libertate o cerea.

După anii grei de suferințe și încercări la care au fost supuși românii din nordul Ardealului cedat Ungariei hortyste, Dumnezeu și-a aplecat privirea asupra neamului românesc și a hărăzit unui moroșan harul de a face lemnul și piatra să vorbească.

Harul cu care a fost înzestrat Gheza Vida a făcut ca piatra să vorbească la Carei despre măreția neamului românesc și astfel a luat  naștere Monumentul Ostașului Român.

Cinstirea memoriei părintelui Monumentul Ostașului Român de la Carei este o datorie de onoare pentru fiecare român. Vida a știut ca nimeni altul să pună în valoare sentimentele, trăirile neamului românesc, să transmită prin artă pagini din istoria atât de greu încercată a poporului român.

Daniela Ciută




 

 

Lasati un comentariu