Atentat la statuile românești de la Cluj Napoca. Scrisoare deschisă adresată primarului

• publicat la: 11 iunie 2023
Atentat la statuile românești de la Cluj Napoca. Scrisoare deschisă adresată primarului

Directorul Institutului de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca, prof.univ.dr.Ioan Bolovan, ia atitudine  împotriva firmei de arhitectură care își bate  joc în municipiul Cluj Napoca de simbolurile românești reprezentate de personalități de seamă ale neamului românesc. Primăria Cluj-Napoca se pare că tolerează acțiunile de înlăturare a soclurilor statuilor personalităților românești marcante așa că luarea de poziție a directorului Institutului de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca este mai mult decât necesară și binevenită. De altfel, în toate localitățile din Transilvania au loc atentate la istoria noastră prin mutarea sau înlăturarea soclurilor statuilor românilor reprezentativi pentru poporul nostru. Premierul și  guvernanții de la București închid ochii complice la ce se petrece în ultimul timp în Transilvania românească.

,,În 30 iunie 2023 se împlinesc 50 de ani de la finalizarea ansamblului monumental Școala Ardeleană, care este în continuare batjocura unei anume firme de arhitectura care „modernizează” strada Kogalniceanu. Cunoscătorii stiu bine componența si orientarea acesteia…Nu pot înțelege însă de ce beneficiarul lucrarilor nu cere firmei care execută lucrarea să refaca soclul asa cum a fost, mai ales că doamna prof. univ. dr. Adriana Matei a pus de ceva luni la îndemâna celor cu putere de decizie planurile din 1973!,, scrie pe pagina sa prof.univ.dr.Ioan Bolovan.

Scrisoare deschisă D-lui Primar Emil Boc,

Stimate D-le Primar,
Pe data de 7 Martie 2023 aţi avut o intervenţie publică prin care aţi oferit tuturor clujenilor precizări necesare cu privire la Grupul statuar „Școala Ardeleană” și bustul savantului Emil Racoviță care, în mod abuziv, au fost desconsiderate de către casa de arhitectură „Mossfern” condusă de către D-l Macalik Arnold (între timp premiat de către Uniunea Maghiară a Arhitecţilor din Ungaria cu „Premiul Maghiar pentru Arhitectură”), casă de arhitectură care şi-a asumat, între altele, şi modernizarea Străzii Kogălniceanu de care se leagă şi istoria grupului statuar „Școala Ardeleană”, respectiv bustul savantului Emil Racoviță din faţa Colegiului Naţional cu acelaşi nume.
Aţi mai menţionat, în intervenţia Dvs., faptul că aţi solicitat proiectantului străzii Mihail Kogălniceanu și Comisiei de Monumente ca soluția proiectată (cu soclu) a Grupului statuar „Școala Ardeleană” să fie realizată așa cum a fost înainte de modernizarea străzii Kogălniceanu.
De asemenea, aţi solicitat şi reamplasarea bustului savantului Emil Racoviță în zona Colegiului „Emil Racoviță” până la realizarea unei noi statui a marelui savant, urmând ca, după finalizarea acesteia, bustul actual al lui Emil Racoviță să fie mutat în interiorul şcolii.
Instituţia noastră centenară, care pledează pentru respect reciproc între toate comunităţile care compun peisajul multi-etnic şi multi-confesional al Transilvaniei, subscrie la ideea că atât casa de arhitectură „Mossfern”, cât şi Comisia de Monumente a municipiului nostru trebuie, cu necesitate, să respecte simbolistica, tradiția și valoarea istorică a monumentelor de for public din Cluj-Napoca, indiferent de semnificația lor culturală, etnică, religioasă sau politică.
Dată fiind faza avansată a lucrărilor de reabilitare de pe Strada Kogălniceanu, constatăm, cu multă îngrijorare, aceeaşi atitudine sfidătoare şi lipsită de respect pe care casa de arhitectură „Mossfern” o manifestă atât faţă de simbolurile unei comunităţi, cât şi faţă de poziţia pe care chiar Dvs. aţi adoptat-o vis-à-vis de necesitatea respectării dimensiunii multiculturale a orașului nostru unde trebuie să fie promovate valorile ce susțin unitatea și nu dezbinarea.
Ne exprimăm, de asemenea, speranţa că mai sus menţionata casă de arhitectură, va înţelege, într-un final, că, din raţiuni de respect reciproc, este cu neputinţă ca unele statui să rămână sus… pe soclul lor, iar altele jos… una cu pământul, pentru a fi la discreţia tuturor îmbrăţişărilor cordiale pe care, eventual, le-ar putea oferi, cu generozitate, turiştii care vizitează Clujul în această perioadă plină de evenimente frumoase ce oferă notorietate oraşului nostru.

În speranţa revenirii la normalitate, aşa cum se întâmplă în orice oraş civilizat din Uniunea Europeană, unde toleranţa, incluziunea şi respectul reciproc sunt valori ce nu se discută, ci se afirmă, aşteptăm, cu interes, soluţionarea corectă a acestei situaţii care ne preocupă pe cei mai mulţi dintre noi!

Lasati un comentariu