Invitație. Ziua Tratatului de la Trianon se va marca la Carei

• publicat la: 3 iunie 2023
Invitație. Ziua Tratatului de la Trianon se va marca la Carei

Duminică, 4 iunie 2022, ora 17,00, Asociația românilor refugiați și expulzați în 1940, filiala Carei, vă invită să participați la marcarea a 103 ani de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon. Acțiunea se va desfășura în fața Monumentului Ostașului Român. Sunt așteptați toți cei uniți în simțire, credință și în gând  pentru păstrarea integrității țării și a identității naționale.

Participanții sunt rugați să aducă și steaguri tricolore.

Legea pentru declararea datei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon a fost promulgată la data de 18 noiembrie 2020 de către președintele Iohannis chiar dacă în Parlament  UDMR a votat împotrivă.

Legea prevede posibilitatea organizării, la nivel naţional şi local, de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei acestui Tratat în urma căruia se consfințește Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
În septembrie, preşedintele Iohannis a cerut reexaminarea actului normativ (adoptat de Parlament în luna iunie 2020), însă legea a fost readoptată în forma iniţială, Parlamentul respingând solicitarea şefului statului.

Autoritățile locale  și județene nu au anunțat până la această oră manifestări pentru marcarea Zilei Tratatului de la Trianon.

Tratatul de Pace de la Trianon este un moment istoric, conform căruia, la încheierea Primului Război Mondial, Imperiul Austro-Ungar s-a prăbușit. Austria s-a desprins de Ungaria, iar de Ungaria s-au  desprins popoarele – altele decât cel maghiar – care până atunci au fost subjugate de  Imperiul Austro-Ungar. În realitate, popoarele respective erau majoritare.

Departe de a fi oferit vreun cadou României, departe de a favorizat Statul român, Tratatul de la Trianon se limita numai a pune pecetea dreptului public internațional pe o incontestabilă realitate istorică: apartenența Transilvaniei cu populație majoritar românească la România, stat național unitar.

Adevărul este că pentru drepturile românilor din Transilvania au murit 40.000 de români numai în Revoluția din 1848-1849, iar în primul Război Mondial s-au jertfit sute de mii de soldați pentru Unirea Transilvaniei cu România Mamă.

Fără victoria Armatei Române de la Valea Uzului nu ar fi fost posibilă Marea Unire din 1 Decembrie 1918

Asociația românilor refugiați și expulzați în 1940, filiala Carei

 

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu