Manifestare sobră la Carei de Ziua Armatei și ziua eliberării orașului

• publicat la: 26 octombrie 2023
Manifestare sobră la Carei de Ziua Armatei și ziua eliberării orașului

Miercuri, 25 octombrie 2023, la Carei a fost marcată atât ziua eliberării orașului cât  și Ziua Armatei. Organizarea a aparținut structurilor militare.

La 25 octombrie 1944 Armata Română condusă de către generalul Gheorghe Avramescu elibera orașul Carei, ultimul teritoriu românesc ocupat de către trupele horthyste, după patru ani de subjugare a Ardealului de Nord de către Ungaria fascistă în care populația românească a fost supusă unui regim criminal și terorist. La campania de eliberare a teritoriului naţional au participat peste 520.000 de militari, dintre care 58.330 au fost ucişi, răniţi sau declaraţi dispăruţi.

Nici măcar unul dintre vorbitorii din fața Monumentului  Ostașului Român nu a avut curajul să pronunțe numele ocupantului străin din zona Carei și anume Ungaria hortystă.

La manifestările de la Carei a participat președintele Senatului României, general Nicolae – Ionel Ciucă, vicepresedintele Camerei Deputaților, Lucian Bode, prefectul Radu Roca și subprefecții Romeo Pop și Altfatter Tamas, secretarul de stat Valer Beseni, președintele CJ Pataki Csaba, deputatul Mircea Chelaru, parlamentari sătmăreni dar nu numai, președinți de partide și reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale. Ministrul Apărării Naționale  nu a făcut deplasarea la Carei de Ziua Armatei.

Ca în fiecare an, a venit la manifestările de la Carei ocazionate de ziua eliberării orașului și Ziua Armatei, academicianul Marius Porumb și Zoe Vida-Porumb, fiica sculptorului român Gheza Vida.

Ceremonialul militar a debutat cu Imnul de Stat intonat de către Tudor Florin Limbean (13 ani, din Vințu de Jos, jud. Alba), cunoscut și ca ”Micul patriot”, câștigător a numeroase concursuri de interpretare începând cu vârsta de 6 ani.

A urmat un serviciu religios  în memoria eroilor români căzuți pe câmpul de luptă pentru eliberarea teritoriilor românești.

Instituția prezidențială a decorat apoi detașamentul de onoare al Diviziei 4 Gemina.

Au rostit alocuțiuni Nicolae Ciucă, președintele Senatului, Generalul Daniel Petrescu, șef al Statului Major al Apărării, fiecare făcând referire  la ocupantul străin din acest colț de țară și nu la Ungaria hortystă.




A sosit și Ștafeta Veteranilor care a întregit prin cele trei ramuri ale sale drapelul național al României. Au fost primiți de către comandantul garnizoanei multinaționale Tisa de la Satu Mare, Balazs Gheorghe care a preluat drapelul românesc și l-a înmânat primarului Kovacs pentru a-l depune la Monumentul Ostașului Român.

Ziua Armatei României celebrată la Monumentul Ostașului Român de la Carei s-a încheiat printr-o ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori urmată de defilarea Gărzii de Onoare. Dacă pe platou se ascundea undeva în spate ca să nu fie văzut cu eșarfa tricoloră, la defilarea detașamentelor prezente la Carei de Ziua Armatei nu a mai fost de găsit primarul Kovacs.

Depunerile de coroane au fost anunțate doar pentru instituțiile guvernamentale și locale, Academia Română fiind considerată ca făcând parte din ,,alte entități,,!  Anunțul pentru administrația locală a fost ,,depune coroană de flori primarul Careiului,, pentru că nimeni din cadrul Primăriei Carei nu a mai fost prezent. Nici măcar directorul Direcției de învățământ, Levente Varna, care cu două zile înainte punea coroane cu tricolor maghiar la cimitirul reformat cu ocazia comemorării revoluției maghiare antisovietice din 1956.

După parada  militară și survolarea a trei elicoptere de luptă, celelalte ,,entități,, au depus coroane de flori la Monumentul Ostașului Român: Academia Română, partide politice, asociații românești: ASTRA, Despărțământul Aurel Coza Carei, Asociația românilor refugiați și expulzați în 1940, români veniți din alte părți de țară românească.

Peste drum, în Parcul Dendrologic Carei, a fost amenajată o expoziție de tehnică militară care a adunat o mulțime de vizitatori. Primăria Carei nu a asigurat niciun program cultural, nu a adus niciun interpret local sau județean care să asigure momentele mult așteptate de cei prezenți la ceas de sărbătoare.

Manifestările de la Monumentul Ostașului Român au adunat mii de participanți care au fost răspândiți pe toată suprafața din jur.

GALERIE FOTO

Poliția Militară a trimis în acest an la Carei reprezentanți care se înghesuiau să intre în cadrul celor care filmau sub pretextul ,,protejării,, militarilor prezenți. Unul dintre ei nu a avut nici măcar bunul simț de a sta în poziție de drepți când se intona Imnul de Stat și se plimba de colo colo cu mâinile la spate. Vizionarea înregistrării intonării Imnului de Stat confirmă cele menționate.

Atenție  pe cine trimiteți la Carei la manifestările viitoare! De lipsă de respect avem aici parte din belșug nu ne lipsește și cea a Poliției Militare.

Daniela Ciută

 

Lasati un comentariu