Careienii prezenți la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918

• publicat la: 30 noiembrie 2023
Careienii prezenți la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918

La data de 28 noiembrie 1918, la Carei a avut loc adunarea pentru alegerea delegaţilor cu drept de vot care să participe la Alba Iulia pentru realizarea Marii Uniri.

Adunarea a avut loc în sala mare a primăriei Carei care avea aceeaşi locaţie ca cea de acum, din 2023.

La 100 de ani de la  adunarea de la Carei nu s-au organizat  în aceeaşi locaţie manifestările dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri. Nici măcar placa comemorativă cu numele delegaților aleși nu se poate amplasa pe clădirea de drept datorită refuzului primarului evazionist din partea UDMR Carei. Toate instituțiile județene de cultură și guvernamentale stau cu capul plecat în fața  unui primar evazionist.

Documentul datat 28 noiembrie 1918, sub titlul Credentional, si cuprins in  *** Ioan Popescu-Puţuri, Ştefan Pascu (coordonatori principali), 1918 la români-documentele unirii, volumul IX, Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1989, p. 35., ne oferă date despre deputatii alesi a participa la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.

“”1918, noiembrie 28 Carăii Mari (cerc electoral).Credenţional dat de colegiul electoral Carăii Mari pentru cinci deputaţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918                           

                                                          Credenţional

Subsemnaţii adeverim, că în cercul electoral al Carăilor Mari din comitatul Sătmar s-au ales azi ca delegaţi ai acestui cerc dnii: Dr. Cornel Pop, advocat, locuitor în Carăii Mari; Corneliu Abrudan, paroh, locuitor în Resighea; Valentin Vanca, maşinist, locuitor în Carăii Mari; F. George Indre, econom-posesor în Vezend; aleşi cu unanimitate.

Drept-ce susnumiţii delegaţi sunt prin aceasta autorizaţi a lua parte cu vot decisive la Marea Adunare Naţională Română ce se va convoca prin Consiliul Central Naţional Român, în numele tuturor românilor din acest cerc electoral şi la alta Mari Adunări Naţionale Române, care eventual o să mai fie convocate în decursul anului acestuia ori în anul următor şi a contribui cu votul lor la deciderea asupra sorţii viitoare a neamului românesc din Transilvania, Ungaria şi Banatul Timişan.

Dat din colegiul electoral al cercului electoral Carăii Mari ţinut în ziua de 28 Noiembrie 1918.

Semnează documentul: Romulus Marchiş, preşedinte; Ştefan Tăşnădan, notar; Aurel Boroş, locuitor în Portiţa; Vasile Moca, locuitor în Dindeşti; Iosif Pop, locuitor în Ciumeşti; Ioan Pop, locuitor în Carăi; Ioan Nilvan, locuitor în Andrid; Iuliu Pop, locuitor în Crasna-Simiclăuş; Ioan Nagy, locuitor în Tiream; Ludovic Tier, locuitor în Vezendiu; Ioan Raţiu, locuitor în Istrău; Demetriu Pop, locuitor în Sanislău.***

La ora actuală, sala mare a Primăriei Carei este folosită doar pentru evenimente ale asociațiilor maghiare în colaborare cu guvernul Ungariei deși clădirea Primăriei nu este proprietate privată. Strada pe care se află sediul Primăriei Carei a fost denumită 1 Decembrie 1918 tocmai pentru că acolo a avut loc în 28 noiembrie 1918 ședința de alegere a delegaților participanți la Alba Iulia la Marea Adunare. Mai mult, mormântul protopopului Romulus Marchiș, senator în primul parlament al României Mari, conducătorul delegației participante la Alba Iulia, este distrus. Nu i s-a iertat lupta acerbă pentru drepturile românilor din zona Carei în perioada de ocupație maghiară.

Buletin de Carei

Artistul careian Monica Mocianu este nepoata unui delegat la Marea Unire de la Alba Iulia

Careienii şi Marea Unire de la 1918

 

 

Lasati un comentariu