Declarație privind încheierea procesului de maghiarizare a secuilor

• publicat la: 27 februarie 2024
Declarație privind încheierea procesului de maghiarizare a secuilor

Domnule președinte, stimați colegi,

O expoziție cu fotografii din așa-numitul „ținutul secuiesc” şi regiunea în care trăiesc așa-zișii „ceangăi” (de fapt români romano-catolici), urmează să fie vernisată, în data de 5 martie, la Bucureşti, în Parlamentul României.

De-a lungul timpului minoritatea secuiască, de origine nemaghiară, anume turcică, a fost supusă unui intens proces de maghiarizare, ajungându-se până într-acolo încât la recensământul din 2022 să nu se mai declare nicio persoană secui, deși în 2002 erau circa 500 de persoane. Așadar, în 20 de ani comunitatea secuiască a fost maghiarizată complet.

Interesant este că, deși oficial nu mai avem înregistrat niciun secui, se militează acerb pentru așa-numita „autonomie” a așa-zisului „ținut secuiesc”. Iată absurditatea situației: să ceri „autonomie” pentru o comunitate dispărută ca urmare a faptului că tu ai asimilat-o.

Vernisarea expoziției amintită mai sus, la Palatul Parlamentului, se înscrie în seria încercărilor meschine de a inventa o comunitate etnică care să fie folosită în scopuri politice, dar și pentru a solicita chestiuni care încalcă flagrant Constituția țării.

În ultimul timp, asistăm la o resuscitare artificială a „autonomiei”, pentru un imaginar „ținut secuiesc” fără niciun secui. Săptămâna trecută liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, la Covasna, în timpul unei conferințe, că niciodată așa-zisul „Ținut secuiesc” nu va avea autonomie, în încercarea de a recâștiga încrederea românilor transilvăneni care au realizat că premierul servește mai degrabă interesele Budapestei.

La foarte scurt timp după, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi primarul municipiului, a declarat că premierul Marcel Ciolacu a comis „o greșeală” afirmând acele lucruri, notând cu acest prilej că: „Ţinutul Secuiesc a existat, există şi va exista, şi că Ţinutul Secuiesc a avut şi va mai avea autonomie”.

Dragi colegi să reținem că România este „stat național, suveran şi independent, unitar şi indivizibil” motiv pentru care orice altă afirmație sau acțiune este ilegală și trebuie sancționată ca atare. În țara noastră nu poate exista vreo formă parazită de autonomie pe criterii etnice și cu atât mai puțin una pentru o etnie care nu mai există întrucât a fost complet maghiarizată.

Vă mulțumesc.

Senator Ionuț NEAGU,

Alianța pentru Unirea Românilor,

circumscripția nr. 15 Covasna

Lasati un comentariu