Kelemen: „Coaliţia va fi sub semnul întrebării fără legea minorităţilor

• publicat la: 2 aprilie 2011
Kelemen: „Coaliţia va fi sub semnul întrebării fără legea minorităţilor

În timp ce PNL şi PSD dau ultimatumuri UDMR să părăsească puterea şi să se alăture demersurilor opoziţiei de a înlătura echipa lui Emil Boc, liderii maghiari îşi avertizează la rândul lor colegii de guvernare: viitorul Coaliţiei este pus sub semnul întrebării, fără legea minorităţilor.

Avertismentul vine chiar de la preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care reaminteşte PDL-iştilor că legea minorităţilor trebuie să fie adoptată până în luna iunie.

„Legea minorităţilor, care pune bazele autonomiei culturale, trebuie adoptată în sesiunea din primăvară. Va fi o probă dacă Parlamentul are majoritate în primăvară. Dacă nu are nici majoritate, nici voinţă politică, atunci viitorul coaliţiei se va pune sub semnul întrebării şi ne vom confrunta cu o nouă problemă”, a susţinut Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

UDMR şi PDL au bătut palma în Coaliţie ca în schimbul păstrării actualei majorităţi să fie adoptată legea minorităţilor chiar în această sesiune parlamentară. De altfel, înţelegerea este prevăzută şi în protolcolul Coaliţiei. Actul normativ se află în Parlament de peste patru buni, după ce el a fost iniţial elaborat de către UDMR, PDL şi PNL, când se aflau împreună la guvernare.

Frunda: Să lansăm discuţii şi cu opoziţia

Chiar şi cu un protocol al Coaliţiei de guvernare încheiat până în 2012, partidele din opoziţie curtează UDMR, aceasta fiind singura şansă prin care majopritatea s-ar putea schimba.

Părăsirea puterii are chiar şi în UDMR adepţi. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a cerut astăzi liderilor formaţiunii „să lanseze discuţii şi cu partidele din opoziţie”, considerând în acelaşi timp că „ar fi o greşeală ca Uniunea să fie parteneră în luarea unor decizii care duc la scăderea nivelului de trai”.

„UDMR să lanseze discuţii cu partidele din opoziţie, pentru că noi trebuie să discutăm şi cu social-democraţii şi cu liberalii la fel, în aceeaşi manieră cum discutăm şi cu partenerii din Coaliţie”, a spus Frunda. El a cerut, astăzi, ca decizia de a rămâne sau nu la guvernare să fie luată în cadrul Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), şi nu doar de câteva persoane, şi votată apoi de CRU.

sursa Evz.ro

Lasati un comentariu