Ne ard mănăstirile românești. Acum arde Agapia

• publicat la: 28 aprilie 2020
Ne ard mănăstirile românești. Acum arde Agapia

Râmeț, Văratec, acum Agapia….

Pompierii ISU Neamt intervin la această oră la un incendiu produs la două chilii de la Mănăstirea Agapia. ”În jurul orei 19.37, prin apel la 112 pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o casă monahală de la Mănăstirea Agapia.

Pentru localizarea și stingerea incendiului intervin pompieri de la Detașamentul Târgu Neamț cu 4 autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD și pompieri de la Detașamentul Piatra Neamț cu o autospecială de stingere”, a anuntat ISU Neamt.

Potrivit unor ultime informatii, incendiul se manifestă la nivelul acoperișului a două chilii.

Mănăstirea Agapia este una dintre cele mai mari mănăstiri de maici din Europa. Monumentul despre care Alexandru Vlahuță spunea în 1910 că este unic în România pentru „aleasa comoară artistică, bogăție de viață cerească, exprimată așa frumos, așa de curat și cu atâta putere” se află la doar nouă kilometri de Târgu Neamț, în mijlocul unei păduri.

Prima mențiune documentară a mănăstirii datează din 1437, de pe vremea lui Ilieș Vodă. Din cauza terenului greu, pe la 1600, călugării de la Agapia s-au mutat în vale și au construit o biserică în jurul căreia se va dezvolta mănăstirea pe care o vedem astăzi.

O valoare culturală deosebită este dată mănăstirii și de frescele pictate de Nicolae Grigorescu în perioada 1858-1861, când artistul avea în jur de 20 de ani. Grigorescu a folosit modele vii pentru realizarea portretelor și s-a inspirat din marii artiști ai Renașterii.

Mănăstirea este o veritabilă poartă către spiritualitate. Una dintre cele peste 200 de case monahale din Agapia, locuită și pe deplin funcțională, poate fi vizitată de turiști. Este ceea ce se cheamă Muzeul vivant din Agapia, unic în Europa, unde puteți cunoaște viața de zi cu zi a măicuțelor, le puteți vedea în timp ce se roagă sau brodează.

 

Lasati un comentariu