Secretarul de stat Irimescu susţine înfiinţarea depozitelor agricole in judeţ

• publicat la: 18 septembrie 2012
Secretarul de stat Irimescu susţine înfiinţarea depozitelor agricole in judeţ

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, și directorul general al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, George Turtoi, s-au aflat azi în vizită în județul Satu Mare, având întâlniri cu președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, prefectul județului Satu Mare, Eugeniu Avram, conducerile Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 6 Nord-Vest Satu Mare şi Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Satu Mare,  precum și cu primari de comune și reprezentanții firmelor de consultanță din județ.

Secretarul de stat Achim Irimescu a declarat că România a cheltuit aproximativ jumătate din alocarea financiară pentru perioada 2007-2013, în al şaselea an de la aderarea la Uniunea Europeană, fiind nevoie de accelerarea procesului de absorbţie.

Potrivit acestuia, România a avut o şansă foarte mare pe care nu o foloseşte, după ce i-a fost alocată suma de 34,5 miliarde euro pentru perioada 2007-2013, din care 13,5 miliarde pentru agricultură.

Potrivit acestuia, trebuie accelerate procedurile de absorbţie pentru atragerea banilor, luându-se deja unele măsuri precum simplificarea unor proceduri, deblocarea a 50 de posturi. Totodată, pentru Biroul Regional din Satu Mare a fost aprobată deja suplimentarea personalului cu încă 10 angajați.

Secretarul de stat a mai precizat că pentru perioada 2014-2020 se prevede o alocare financiară de 21 miliarde euro, iar pentru distribuţia banilor pe măsuri vor fi consultaţi potenţialii beneficiari.

Primarii comunelor din județ s-au plâns secretarului de stat că racordurile populației la rețelele de canalizare nu sunt eligibile trebuind a fi suportate de la bugetele locale, la fel ca și realizarea șanțurilor și podețelor.

Întâlnire cu conducerile Consiliilor Județene și Prefecturilor din nord-vest

Întrevederea cu primarii și firmele de consultanță a fost urmată de o întâlnire cu reprezentanții Consiliilor Județene și Instituției Prefectului din Regiunea de Nord-Vest.

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, a cerut secretarului de stat Achim Irimescu amânarea alegerilor pentru conducerile Camerelor Agricole, afirmând că acesta este dorința tuturor președinților de Consilii Județene din țară.

Adrian Ștef a declarat că este inoportun desemnarea conducerilor Camerelor Agricole în pripă și mai ales că nu există încă fondurile necesare funcționării acestora, avansând ca termen pentru organizarea alegerilor luna februarie a anului viitor, secretarul de stat Achim Irimescu declarând că ia în calcul amânarea cestor alegeri.

Achim Irimescu a afirmat că va sprijini administrațiile județene pentru a construi depozite de produse agricole în cadrul unor parteneriate între administrația locală și asociațiile de producători.

Secretarul de stat consideră că astfel vor fi sprijiniți producătorii agricoli să obțină prețuri bune pentru produsele lor și vor fi eliminați samsarii de produse agricole.

Lasati un comentariu