Şi indiferenţa ucide, domnule primar!

• publicat la: 22 aprilie 2015
Şi indiferenţa ucide, domnule primar!

În timp ce majoritatea oamenilor se  răsfăţau cu o zeamă de varză acră după petrecerea Revelionului 2015  sau se relaxau pe canapea în faţa programelor TV, noi, careienii care am fost afectaţi de pana de curent ce a început pe 31 decembrie 2014 ora 18,40 şi a durat până în 2 ianuarie 2015 ora 22.00, ascultam sideraţi afirmaţiile primarului Kovacs de la sedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, convocat  în vederea soluţionării avariilor electrice din municipiul Carei.

Mă bucur pentru acest incident..degeaba ne supărăm acum..situaţia e creată…dar măcar vom avea cabluri noi …”  erau cuvintele primarului care gestionează încă destinele unui municipiu rămas în proporţie de 70% fără electricitate datorită faptului că alimentarea cu  energie electrică se făcea cu cabluri vechi de peste 40 de ani, îngropate la doar 30 cm în pământ.

Evident că situaţia dezastruoasă ivită la trecerea dintre ani  a apărut din cauza unui management defectuos şi superficial, a lipsei  totale de cunoaştere a situaţiei locale sau în cazul cunoaşterii acesteia, de …nepăsare.

Făcând o scurtă trecere în revistă a numărului accidentelor din ultima perioadă din municipiul Carei, vom avea surpriza să descoperim că sunt din ce în ce mai numeroase cele în care sunt implicaţi pietoni sau biciclişti.

De departe, accidentul petrecut ieri după masă este cel mai tragic, dacă ne gândim că o tânără liceană  a rămas orfană de mamă în perioada când avea cea mai mare nevoie de sfaturile şi susţinerea ei.

Zona în care s-a petrecut accidentul este una de un trafic deosebit de intens, este porţiunea din DN19 care străbate oraşul. Lipsa unei piste de biciclete în această zonă  putem spune că este o crimă, fără a fi acuzaţi de exagerare de către careieni, cei care cunosc situaţia exactă din urbea lor.

Oare era nevoie de acest sacrificiu uman pentru ca administraţia locală să conştientizeze de necesitatea pistelor de biciclete în oraşul renumit pentru acest mijloc de  deplasare?

Veţi afirma şi acum, domnule primar … Mă bucur pentru acest incident..?  poate aşa vom  avea şi noi pista de biciclete în centru…” ?

 Şocati de cele întâmplate, se vor găsi şi acum binevoitori în eşalonul superior al instituţiilor statului care să faciliteze sprijinirea şi realizarea pistelor de biciclete, când, de fapt, acestea trebuiau să fie o prioritate a conducerii oraşului bicicliştilor cum este Careiul. Desigur că de la domnia voastră,  domnule primar , nu avem pretenţia să cunoaşteţi nevoile careienilor de rând. Ştim că aţi venit în anii ’80 în oraş, adus de carnetul de partid, şi încă nu aţi reuşit să creaţi vreo legătură afectivă cu cetăţenii acestui oraş care să vă determine să veniţi în întâmpinarea adevăratelor lor nevoi. V-aţi înconjurat de o gaşcă de profitori care vă gâdilă orgoliul masculin suficient cât să vă ţină departe de orice înseamnă  viaţa cotidiană şi careian de rând.

Aţi îndatorat oraşul pe zeci de ani pentru a vă realiza visurile personale şi cele aducătoare  de foloase , fără a ţine seama şi de opinia celor mulţi, ale căror destine le conduceţi nechibzuit! Circulaţi de ani de zile cu maşina cumpărată din fondurile unei fundaţii de promovare a turismului local!

Grandomania care v-a dus la  pierderea tuturor proprietăţilor personale şi la  ruşinea de a fi un primar cu reţinere pe salar pentru datoriile neplătite la bugetul de stat, a înghiţit  şi banii careienilor în numele cărora semnaţi facturi umflate  către firmele agreate.

De altfel, cu suma învestită doar până acum în noua jumătate de primărie, se putea face o construcţie nouă, eficientă şi raţional compartimentată, în care să  încapă TOŢI angajaţii din primărie, din TOATE departamentele.

Dispreţul faţă de careienii de rând a dus până la expulzarea din sediul noii primării a servicilor ce au orar de lucru cu publicul larg. Aţi sfidat  până şi legile europene permiţându-vă ca într-un obiectiv ce a fost renovat cu fonduri europene pentru a deveni Centru Social să aruncaţi de-a valma servicii precum cel de Taxe şi Impozite Locale sau Registrul Agricol sau spaţiul locativ sau Registrul Comerţului.

Lângă camerele destinate ca adăpost de noapte pentru nefericiţii fără un acoperiş deasupra capului sunt birourile Registrului Comerţului  şi Biroul Agricol. Până şi Sala de Căsătorii aţi scos-o afară din sediul  noii primării unde, de fapt, îşi are locul cu tot cu oficiul de Stare Civilă.

De fapt, sediul noi primării este un sediu  renovat pentru birourile celor doi primar şi ale grupului  de adulatori ai acestuia, care, pentru un post şi o găleată de bani sunt dipuşi să facă orice compromisuri, chiar dacă acestea ies din cadrul  legal, bazându-se pe relaţiile vehiculate de edil.

Aţi ignorat cablurile vechi de curent şi iată că ele au  reacţionat, afectând însă confortul careienilor de rând. Ignoraţi blocul de locuinţe al primăriei unde coabitează în condiţii inimaginabile chiriaşi şi şobolani deopotrivă, folosind toţi aceeaşi apă de la robinet, cu miros de urină.  Aşteptaţi victime muşcate  de şobolani sau declanşarea unui focar de infecţii pentru  a interveni şi a spune…”mă bucur  pentru acest incident”…?

Expresiile de maidan vi le cunoaştem de la şedinţele de consiliu local, dar lipsa de sentimente umane o lăsaţi prea des să iasă la iveală în ultimul timp, uitând de perioada în care aţi fost  beneficiarul unor astfel de sentimente din partea careienilor.

Aţi dispreţuit banii careienilor când aţi început lucrări de modernizare în tot oraşul fără să vă interesaţi de lucrările premergătoare acestei modernizări şi care acum vor distruge modernizarea făcută cu mare cheltuială, cu prea mare cheltuială şi de care nu sunteţi tocmai străin.

Aţi încercat şi încercat în continuare să distrugeţi cultura şi istoria comunităţii româneşti careiene, folosind majoritatea din consiliu al cărei lider  sunteţi , în scop personal şi electoral, ignorând nevoile comunităţii careiene şi sfidând  contribuabilii  români.  Parcurile oraşului nu sunt în proprietatea dvs  sau ale consilierilor majoritari pentru a dispune de ele după bunul plac şi a interzice amplasarea în incinta lor a busturilor personalităţilor româneşti marcante!  Forţarea amplasării bustului regelui Ferdinand al României într-un sens giratoriu de parcă ar fi Regele Circulaţiei după cum scriu  şi colegii noştri de la piatasm.ro, este vădit rău-intenţionată , cu tentă şovină!

Aţi mers prea departe şi viaţa nu iartă, mai ales când supuneţi la umilinţe o comunitate întreagă!

Mare atenţie vă sugerez  să aveţi în viitor pentru că dispreţul nemărginit la adresa careienilor începe să facă victime…

Cât credeţi că mai poate dura asediul constant pe care îl promovaţi la adresa legilor din România ? Avem camere de supraveghere datorită unui proiect transfrontalier, dar în timp ce vecinii maghiari le utilizează în scopul iniţial pentru asigurarea unei vieţi în siguranţa a comunităţii, la Carei sunt direcţionate în folosul securităţii apropiaţilor şi  grupului de interese.

Poliţia Locală are un şef  fără examen pe post şi încă la data de 22 aprilie 2015 nu a făcut public raportul de activitate pe anul 2014, dar de fapt, nu este public nici cel pe 2013, 2012… Agenţii Poliţiei locale  se complac a staţiona  pe câteva străzi liniştite cu sens unic, la vânătoare de „greşitori”  dar  ignoră  străzile  circulate, cum este şi strada Traian care nu ar avea voie să fie tranzitată de camioane de mare tonaj, cum a fost şi în cazul de ieri.

De  salariile astronomice şi angajările din primărie nici nu mai încape vorbă că deschidem cutia Pandorei la fel ca şi în cazul Spitalului Municipal, folosit mai mult pe post de hotel de lux, cu cazurile grave expediate la judeţ sau mai departe , un spital fără oftalmolog, oncolog, ORL-ist, urolog, radiolog,etc….

Am reuşit să determinăm administraţia careiană să înlocuiască geamurile seculare ale Şcolii ,,Vasile Lucaciu’’ pentru ca elevii să beneficieze de condiţii decente , am reuşit să determinăm lucrări de curăţire şi întreţinere pentru mormintele eroilor din Al Doilea Război Mondial, de a determina amenajarea străzii Bălţilor până la stadiul de accesibilitate pentru maşini, de a  acorda vânzătorilor ambulanţi careieni spaţii decente de vânzare în incinta pieţei şi alte câteva aspecte .

Poate vom reuşi, prin tragerea acestui  semnal de alarmă, să sensibilizăm executivul careian să  încerce amenajarea unei piste  pentru numeroşii biciclişti careieni, măcar pe arterele intens circulate, unde sunt expuşi mai mult accidentelor.

Daniela Ciută

comentarii

de Attila. la 22 aprilie 2015 - 13:12

Credeti ca-l puteti sensibiliza pe acest „”Gabor””? Gresiti!
Pana nu va fi incatusat cu toti mafiotii din gasca lui,nu se va linisti!!

de gigi la 22 aprilie 2015 - 15:16

de ce nu se publica salariile angajatilor din Primarie. CURTEA DE CONRTURI ce are de spus cu privire la neregulile existente .

de tamas la 22 aprilie 2015 - 15:18

curtea de conturi face parte din alianta politica psd plr udmr care sprijina coruptia din primariile judetene!!!!consatenii lui jeno care au terminat facultatea pe repetir la cluj adica cornelus sunbt cei care vin la control la careiu si iubita lui beka din primarie pregateste…portocolul

de eugen la 22 aprilie 2015 - 16:13

attila,putin probabil ca autoarea sa vrea sensibilizarea gaborului migrator din asuaj si apoi odoreu.,mai degraba e o informare despre o parte din coruptia care colcaie in primaria condusa de gaborul datornic.

de ......... la 22 aprilie 2015 - 19:30

Minciune !!Primarul nu a zis nimic !

de antal la 22 aprilie 2015 - 20:09

eu am inregistrarea de la satu mare …si a spus si la ziarele din oradea si de la realitatea la interviu… nici nume nu ai dapoi creier…!

de localnic la 22 aprilie 2015 - 20:35

jigodia dracului
singura care se bucura de acest caz este ,,d-na,, ciuta. pt ea acest caz trist este motiv de a ataca pe primarul. RUSINE

de Lucian la 22 aprilie 2015 - 20:46

Tin sa precizez de la inceput faptul ca eu nu sunt genul de om care sa tina cu cineva doar ca sa lingusesc,sa obtin ceva s.a.m.d
Insa nici nu pot sa tac atunci cand nesimtirea e mare.
Ce legatura are accidentul cu pana de curent?
Si chiar daca centura ocolitoare si pista de bicicleta este necesara,ce vina are primarul ca cineva nu sa asigurat in trafic?
Accidente vor exista mereu si uneori si cei accidentati sunt vinovati.
Eu respect Buletin de Carei dar cand vad ca orice se intampla e vina primariei,mi se pare deja exagerare care da deja in nesimtire si poate provoca sila.
Va rog dragi jurnalisti,obiectivitatea unde a ramas?
Cu stima.

de careian la 22 aprilie 2015 - 20:54

dna ciuta va da voua dureri de masele si tremurici pe spate…..primarul are datorie la buget si are retinere pe salarul si la altii sa le fie rusine..dna ciuta are masina pe numele ei si nu trebuie sa fure de la oras bani ca sa cumpere masina renault…din ce bani a construit primarul pentru baiat fabricuta din capat de la unio????de ce a folosit utilajele de la primarie pentru constructie??? de ce are pavajul in curte luat de la piata??? de ce sa fie la dna ciuta rusine pentru ca primarul nu respecta legile si nu are casa lui si nu suporta romanii din oras care tin la istoria lor?
de ce sa fie la dna ciuta rusine ca primarul angajeaza pe cine vrea la primarie fara sa respecte legea si ca a pus director la spatii verzi pe csabi care are firma de gradinarit si a muncit 1 an de zile ca sa aduce pe nevasta de la consilierul imi de la judet si ca a angajat pe sotul consilierei venig si ca platrste din 2008 pe redactorul de la ziarul maghiar cu 2200 lei pe luna din anul 2008 si inca nu a fost pe la servici???de ce va rusinati de faptele presedintelui udmr carei care este si primar si are retinere pe salar de 30 la suta? dna ciuta nu are datorii si nici nu sta cu mana intinsa dupa banii de la primarie ca o duce capul sa traiasca din afaceri legale asa cum voi nu stiti si asta va doare…nu faceti decat sa manjiti ungurii din oras cu asa presedinte si consilieri…maghiarii din carei nu au nimic impotriva bustului lui eminbescu sau ferdinand dar va folositi de ei ca masa de manevra ca voi sa puteti fura pentru voi si de oameni de rand nu va pasa asa cum ii pasa la dna ciuta .

de pista la 22 aprilie 2015 - 21:05

si eu stiu ca in primarie se angajeaza numai familiile din udmr sau cei care au ceva pile. la concursul de saptamana trecuta a fost dat verde pentru nevasta directorului agro imi consilier de la judet si pentru fata juristului….si nevasta lui levente a primit post la spital si a lui alti consilieri si udemeristi care urla ca nu este bine pentru ei in romania…noi saracii suntem uitati totdeauna oricum

de nicu la 22 aprilie 2015 - 21:08

a fi obiectiv inseamna a tacea????

de Dan la 22 aprilie 2015 - 21:30

unii au frica si ce umbra lor si cred ca un primar nu poate fi tras la raspundere pentru conducerea dezastruoasa a unui oras si pentru abuz in servici si pentru fals in acte si angajari ilegale si pentru foloase necuvenite…Noroc ca nu toti procurorii si nu toata justitia este ca la Carei!

de calicu la 23 aprilie 2015 - 06:44

de careian ai dreptate cea ce scrii.

de PROAUTONOMIST la 23 aprilie 2015 - 06:57

Stiam de mult ca sunteti niste nerusinati si oameni de nimic, dar aceste randuri trec de orice limita. Si din tragedia aceasta faceti caz politic si „antiprimar” ? Rusine sa va fie. Nu am cuvinte…

de vargarm la 23 aprilie 2015 - 07:40

finalizati odata centura Careiului si va fi orasul mai aerisit.fara camione de mare tonaj fara autoturisme care tranverseaza orasul ar fi mult mai linistit circulatia in municipiu ca si pieton si ca biciclist.de aici se porneste toate accidentele petrecute in interiorul orasului cauzata de aglomeratie si de agitatie.

de proRomânia la 23 aprilie 2015 - 08:13

ştiam de mult că trăiţi din banii statului român şi din şmenuielile cu banii oraşului adică şi ai noştri dar să crezi că toată lumea e oarbă şi nu vede ce faceţi e prea de tot sau cum spui tu …trec de orice limită.
în loc să vă vedeţi de treabă şi de banii câştigaţi necuvenit şi de angajările nevestelor şi a ginerilor şi a iubitelor la primărie,voi vă daţi în bărci pe la comentarii şi vă credeţi mai albi.
eu am cuvinte pentru neruşinările voastre . aţi prins curaj după ce aţi sabotat justiţia şi v-a fugit deputatul credeţi că nu se va afla la Carei de retrocedările dubioase ale clădirilor din oraş de către şeful vostru cu reţinere pe salar pentru datorii. aţi ajuns ultimii colduşi!

de un careian la 23 aprilie 2015 - 08:29

ce nu va place din articol dragi automoisti???? ce este neadevarat din continut???? de ce bagati politica in ilegalitatile comise prin primarie???? de ce nu veniti cu documente sa demonstrati ca primarul si presedintele udmr nu are retinere pe salar din 2008??? sau voi inghitit toate minciunile lui pe nemestecate si nu mai verificati actele??? presedintele ciuta se plimba in masina lui si sta in casa lui personala si are afacerea lui si isi plateste toate darile la stat! ce va impiedica si pe voi sa faceti la fel?

de vito la 23 aprilie 2015 - 12:23

Ruşine să vă fie Buletin de Carei si Fam. Ciută! Sunteţi oameni neruşinaţi!

de luko la 23 aprilie 2015 - 12:41

bine lorant,fin de primar si director de gazeta pesedista,stim ca postezi cu diverse nume ca sa iei apararea la nasul care da din banii careienilor sute de milioane pentru gazetele de casa.Poti sa scrii ca nanasul tau este cel mai mare datornic din orasul Carei si ca familia Ciuta poate trai din ce castiga si nu trebuie sa fure de la oras?
cand o sa ai voie sa scrii cum te distrezi cu nutza cand e plecat lajos atunci poti sa mai postezi!
pana atunci linge mai departe dosurile de evazionisti din gaska lui jeno si a lui mircsulika de satmar.

de geza la 23 aprilie 2015 - 12:52

adica consilierii din udmr isi angajeaza toate neamurile prin primarie si la spital si nu platesc darile si manaca de la cantina sociala si au un presedinte care se foloseste de pixul de primar ca sa ia din banii orasului pentru rotunjirea averii sale si la cei care spun sa le fie rusine?????
cine a semnat ca arpi croitoru sa vanda terenul din centru de langa posta cu 1 euro pe metru patrat in plin centrul orasului catre apropiati si apoi sa il revanda pe zeci de mii de euroi plus ???de atunci a schimbat vreo 3 proprietari bucata din centru unde sunt fructele si legumele si arpi a bagat banii cooperativei in buzunarul sau!
ati incercat sa fuyrati si din pasunea de la ianculesti sa faceti cadou de nunta la robi o pdure de pin din fonduri publice dar satenii au iesit in fata buldozerelor ce au vrut sa distruga pasunea satului si va deranjeaza ca buletin de carei scrie despre toate lucrurile si ilegalitatile voastre???
stim ca apartamentul pentru fata primarului a fost facut cu lucratorii de la dominiu cand lucrau la noua primarie si ca striga la ei ca la robi si nici un pahar de apa nu au primit.am vazut cum a fost aduse pavbajele de la piata si in curte la primar pe caplenilor…si greamurile termopane si am vazut cum se imbata la chefuri la unirea si jos la crama de la vie. voua nu va crapa obrazul de rusine? cred ca de fapt nu are ce sa va crape!

de Adriana la 23 aprilie 2015 - 13:41

Putin respect domnilor pentru cei care sunt cetateni onorabili!
In lumea corupta promovata de penalii ajunsi in functii diverse nu e usor sa ramai curat dar cu atat mai mult e de apreciat omul cu demnitate si principii. Ce exemplu ne poate da un primar care indeamna locuitorii sa isi plateasca taxele si impozitele iar el sa fie primul care se sustrage?
Cu toti finii si gazetele politice tot nu reuseste sa mai pacaleasca pe nimeni primarul care este.
Daca domnul Ciuta ar avea datorii la bugetul de stat demult ar fi tras pe dreapta dar asa nu puteti decat sa il injurati ca stie prea multe si ramane cinstit si nepatat.

de motor la 23 aprilie 2015 - 19:50

ma atila e vorba de un mort pe tine te fute grija de gabori are familia si gaboru mai mare probleme ce scri tu dute la politie si spunele pe fata dar nu cred ca te tine nici eu nu le iubesc si am mai multe puscarie cat ai tu scoala dar aici nu e vorba de gabori poti ajunge si tu daca ai carnet de conducere nu cred ca a vrut sal omoara are el destul acum pe cap dar dute zi pe fata la om dar dupa cum ai scris numele nu cred

de careian la 24 aprilie 2015 - 07:25

Acest articol intrece orice limite.Sa amesteci pana de curent cu acest accident tragic si sa incerci sa-l invinuiesti pe primar e de neimaginat.Pana unde merge ura dvs d-na? Cred ca aveti deja judecata intunecata de ura din moment ce ati scris un asemenea articol.Sper ca o sa raspundeti pt el. Sincere condoleante familiei indurerate.

de clari la 24 aprilie 2015 - 07:29

numai pana va deranjeaza domnule careian?
cu restul afirmatiilor din articol sunteti de acord si le acceptati ca fiind adevarate?

de Matei la 24 aprilie 2015 - 07:31

..dupa scris si exprimare…pare un bujorel acest careian

de calicu la 24 aprilie 2015 - 10:17

D-le Matei poate nici dumitale nu stii sa scrii corect sa-u sa te exprimi,poate e maghiar cel putin a invatat romana.Dumitale de ce nu ai scris mai mult la comentarii,poate scriai cu greseli.Nu vreau ca sa il apar.La comentarii suntemi buni din gura ,de ce nu iesiti in strada.

de Matei la 24 aprilie 2015 - 11:30

lasa-te calicule bujorel de scris la comentarii ca prea iti obosesti neuronul si poate ramai fara el! Mirelita nu se pricepe la gramatica? Retineti ca acel „sau” se scrie legat ca doar nu exprima o actiune ci se poate inlocui cu „ori”.Suntemi se scrie de fapt suntem iar daca pui o intrebare trebuie sa folosesti la final si semnul excalamarii….chestii de clasa a 2-a.
Lasa si vrajelile cu roman si maghiar ca nu prinde decat la prostime.Ai primit balconul de la tulipani si acum te crezi politician? Tul;ipanii te-au apreciat de fapt la cat meriti, adica ai valoarea unui balcon.

de zamp la 24 aprilie 2015 - 14:37

vreau si eu un balcon sau doua daca se poate.

de Alex la 24 aprilie 2015 - 20:27

Condoleante familiei.

Lasati un comentariu