Ungaria îşi promovează preşedinţia UE printr-o hartă a Imperiului Habsburgic

• publicat la: 13 ianuarie 2011
Ungaria îşi promovează preşedinţia UE printr-o hartă a Imperiului Habsburgic

Ungaria, stat care deţine preşedinţia Uniunii Europene pentru primele şase luni ale acestu an, a decis să se promoveze la Bruxelles prin etalarea unor simboluri ale gloriei sale trecute, pe un covor în centrul căruia se află o hartă a Imperiului Habsurgic de la 1848, informează Agerpres, preluând AFP. Budapesta dezminte însă orice nostalgie şovină.

„Covorul cultural” ungar de 202 metri pătraţi este opera artistei Lívia Pápai. Acesta ornează  clădirea Consiliului UE, a cărei decorare se schimbă odată cu fiecare preşedinţie semestrială.

În compoziţia sa se regăsesc personaje şi simboluri istorice, precum Sfântul Ştefan, regina Elisabeta a Ungariei – mai cunoscută drept Sissi, împărăteasa Austriei -, compozitorul Franz Liszt, cocarda purtată la 15 martie în amintirea revoluţiei de la 1848-49, sau chiar cubul Rubik.

Pe covor sunt ilustrate şi două hărţi: una mai mică, în dreapta jos, reprezintă Ungaria şi vecinii săi în Evul Mediu, şi o alta, mai mare şi plasată în centru, a Imperiului Habsburgic, cu data „1848” în mijloc.

Un purtător de cuvânt al Reprezentanţei ungare pe lângă UE a explicat că acea hartă nu trebuie interpretată ca o evocare nostalgică a Ungariei Mari. „Este pur şi simplu o hartă a Imperiului Habsburgic şi, mai general, a Europei Centrale şi Orientale”, a subliniat acesta.

Potrivit acestuia, harta nu are drept scop semnalarea existenţa minorităţilor ungare din ţările vecine şi cărora Budapesta ia în calcul să le acorde drept de vot la alegerile din Ungaria, un proiect foarte controversat la Bruxelles.

Pe site-ul său, preşedinţia ungară ţine să precizeze că „artiştii ungari implicaţi au decis că preferă să prezinte un rezumat al culturii ţării”.

sursa  Adevarul.ro

Lasati un comentariu