Asociaţia „Sfântul Benedict” la Carei

• publicat la: 8 octombrie 2010
Asociaţia „Sfântul Benedict”   la Carei

Asociaţia Sf Benedict pentru autişti este o asociaţie relativ nou infiinţată pentru a veni in sprijinul acelora care suferă de  boala numită autism.

Autismul reprezintă o tulburare innăscută a capacităţii de relaţionare , de comunicare şi de gândire , care durează pe tot parcursul vieţii.

Centrul Sf Benedict a luat fiinţă in anul 2005 iar din anul 2007 beneficiază de un sediu pentru desfăşurarea activităţilor zilnice, mulţumită  implicării Primăriei Satu-Mare , a fundaţiei Hans Linder şi a Centrului Special pentru Educaţie Incluzivă.Acesta din urmă este instituţia care asigură personalul specializat pentru desfăşurarea activităţilor instructiv-educative şi recuperatorii.

Primăria Satu-Mare  sprijină funcţionarea Centrului acoperind cheltuielile de intreţinere.

Datorită metodelor utilizate şi a implicării deosebite a personalului, Asociaţia Sf Benedict are din ce in ce mai multe solicitări din partea familiilor care au in componenţă membri care suferă de această boală.

Astfel, din aceasta toamnă s-au deschis noi filiale la Carei şi Negreşti -Oaş  pentru a veni in sprijinul celor ce făceau drumuri lungi şi obositoare cu copii afectaţi .

Prin bunăvoinţa conducerii  Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu”  care a pus la dispoziţia Asociaţiei „Sfântul Benedict” o sală de clasă pentru instruirea copiilor,a Consiliului Local şi al Primăriei Carei, o primă grupă de 7 copii  vor putea fi ajutaţi de către două cadre specializate ( psihopedagogi). Incăperea  este situată la parterul clădirii, chiar lângă intrarea elevilor, având in apropiere şi grupul sanitar.
Sala de clasă  este spaţioasă, mobilierul fiind pus la dispoziţie de către  reprezentanţii Asociaţiei „Sfântul Benedict”.

Asociaţia are ca scop dezvoltarea , educarea-instruirea copiilor şi tinerilor care prezintă caracteristici din spectrul autist, precum şi uşurarea modului de viaţă al familiilor acestora.Se vor realiza activităţi terapeutice pentru copii cu ADHD, terapia asistată de câini, activităţi recuperatorii individualizate pentru copii autişti integraţi in invăţământul de masă.

Copii ce vor constitui prima grupă provin din Carei, Foieni, Sanislău şi Pir şi vor avea un program de 4 ore zilnic.Se preconizează ca in decurs de o săptămână să se termine lucrările de amenajare a sălii de clasă.

Pentru acest an,locurile sunt ocupate in totalitate dar din primavară se va incerca suplimentarea lor.

Datele ne-au fost furnizate de către preşedintele asociaţiei, D-l Drăguş Norbert, o persoană deosebit de implicată in acest program  şi pe care l-am intâlnit in viitoarea sală de clasă, amenajând şi pregătind totul cu minuţiozitate.Dânsul face un apel către familiile care au asemenea copii, să se prezinte cât mai din timp la o diagnosticare cu ajutorul testelor moderne, de către psihiatrii specializaţi in astfel de probleme.Cu cât se fac mai repede şi se integreaza in aceste centre , copii au şanse mai mari la viaţă apropiată de cea normală.Progresele apar diferenţiat, in funcţie de copil şi de vârsta la care a fost adus, la unii după un an iar la alţii abia după 3 ani.

Puteţi oferi şi Dumneavoastră o mână de ajutor.Sponsorii beneficiază de reduceri in ceea ce priveşte plata impozitelor către stat.

Asociaţia poate fi contactată la adresa office@autismsatumare.ro

sau la telefon 0361/413834

Daniela Ciută

Lasati un comentariu