Avansul la plăţile directe la hectar se dă din 16 octombrie

• publicat la: 10 octombrie 2010
Avansul la plăţile directe la hectar se dă din 16 octombrie

Guvernul a alocat, in ultima şedinţă, aproximativ 400 de milioane de euro pentru plata avansului la plăţile directe la hectar. Plăţile vor fi efectuate de către APIA incepând cu 16 octombrie 2010 până la 30 noiembrie, iar numărul agricultorilor care vor beneficia de aceşti bani este de 1.092.000.

Banii alocaţi de către Executiv fac parte dintr-un fond total de aproximativ 1 miliard de euro care se acordă pentru plăţile directe pe hectar, din care aproximativ 700 milioane de euro sunt bani de la Uniunea Europeană (prin Fondul European de Garantare Agricolă FEGA), iar restul de aproximativ 300 milioane de euro provin de la bugetul de stat.

„Partea de bani care revine componentei naţionale a fost asigurată in bugetul de stat pentru anul 2010 şi nu sunt bani luaţi din altă parte, ci doar din bugetul de stat. Important este că s-a reuşit obtinerea sumelor europene, astfel incât acest avans să se poată plăti incepând cu data de 16 octombrie”, a declarat primul-ministru Emil Boc.

„Pentru anul 2010 am obţinut acel SAPS (Schema de Plată Unică pe Suprafaţă) care vine de la de UE, de aproape 81 de euro/ha şi, de asemenea, de la bugetul naţional 50,46 de euro/ha, ceea ce inseamnă o sumă totală la hectar de circa 130 de euro. Acest avans pe care l-am obţinut şi ni l-a acordat Uniunea Europeană şi ca urmare a conditiilor climatice din această vară ajută extraordinar de mult agricultorii, ştiut fiind că ei se găsesc intr-o situatie de necapitalizare, o lipsaăacută de surse financiare”, a declarat la rândul său ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.

Anul trecut au fost acordate subventii la hectar de 117 euro – 71 euro/ha de la UE şi 46 euro/ha de la bugetul naţional.

Mondonews.ro

Lasati un comentariu