Profesorii îşi vor apăra drepturile la CEDO

• publicat la: 8 aprilie 2011
Profesorii îşi vor apăra drepturile la CEDO

În timp ce premierul Emil Boc vrea să eşaloneze banii câştigaţi de profesori în instanţă începând cu 2012, sindicaliştii ameninţă cu plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Executivul a anunţat ieri că îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe legea privind salarizarea în Educaţie şi pe Codul de Dialog Social.

Executivul a decis în şedinţa de ieri să-şi asume răspunderea în Parlament pe proiectului de lege privind salarizarea din Educaţie pentru anul 2011 şi pe Codul de Dialog Social. Proiectele au fost aprobate în şedinţa specială a Guvernului şi urmează să fie transmise Parlamentului.

Decizia a venit după ce premierul Emil Boc a anunţat cu câteva zile în urmă că drepturile salariale câştigate de profesori în instanţă vor fi eşalonate la plată începând cu 2012, într-un cuantum şi pe parcursul unui interval care vor fi stabilite după inventarierea tuturor sentinţelor, dar şi a banilor care trebuie alocaţi de stat pentru toate salariile.

Apel la procurorul general al româniei

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina, a declarat tot ieri că majorarea salariilor profesorilor conform deciziei judecătoreşti ar impune concedierea a aproape 100.000 de angajaţi din sectorul bugetar, pentru a menţine anvelopa salarială fără a creşte impozitele.

Federaţiile sindicale din învăţământ au elaborat un plan de bătaie pentru ca Guvernul să renunţe la eşalonarea restanţelor salariale. Preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), Iacob Baciu, spune că vor face mai întâi o adresă către procurorul general al României, Codruţa Kovesi: „O să-i ataşăm toate hotărârile judecătoreşti definitive şi o să-i cerem să oblige Guvernul să le pună imediat în executare. Dacă nu, este vorba de o infracţiune săvârşită de Guvern şi trebuie să ia măsurile de rigoare”.

Dacă nu li se va răspunde în 30 de zile sau dacă vor fi nemulţumiţi de reacţia procurorului general, sindicaliştii CSDR au de gând să se adreseze comisarului european pe probleme de justiţie: „O să-i spunem că România nu mai e un stat democratic, fiindcă ignoră şi desfiinţează sentinţele judecătoreşti prin hotărâri de guvern”. Marius Nistor, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, afiliată la CNSLR – Frăţia, a declarat că specialiştii confederaţiei au început pregătirea documentaţiei pentru depunerea unei plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Nistor este convins că acolo li se va da dreptate şi că-şi vor primi banii mai devreme decât şi-ar fi dorit Guvernul.Sindicatele au refuzat să mai participe la şedinţele Consiliului Economic şi Social (CES), instituţia care trebuie să-şi dea avizul consultativ pentru proiectul legii Codului de Dialog Social.

Integral pe adevarul.ro

Lasati un comentariu