Taxa auto e ilegală!

• publicat la: 8 aprilie 2011
Taxa auto e ilegală!

Abia scăpase România de procedura de infringement a Comisiei Europene pentru taxa auto că aceasta crează din nou mari problem autorităţilor de la Bucureşti, care s-ar putea vedea puse în situaţia de a returna această taxă către plătitori. Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a decis, ieri, că taxa de primă înmatriculare încalcă legislaţia Uniunii Europene întrucât produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României. Concluzia este prezentată într-un punct de vedere exprimat la cererea Tribunalului Sibiu, care judecă un proces în care un român a dat în judecată statul întrucât a considerat că taxa de primă înmatriculare este ilegală.

CEJ precizează, într-un comunicat citat de ANTENA3, că procesul judecat de Tribunalul Sibiu a fost intentat de un român pe nume Tatu, care şi-a cumpărat, în iulie 2008, o maşină second-hand din Germania, cu preţul de 6.600 de lei. Vehiculul avea o capacitate cilindrică de 2.155 de centimetri cubi şi standard de poluare Euro 2, fiind fabricat în 1997, an în care a şi fost înscris în Germania. Pentru a-şi putea înmatricula maşina în România, bărbatul a trebuit să plătească o taxă de poluare de 7.595 de lei.

Premierul Emil Boc a declarat, joi seara, pentru GÂNDUL, că a solicitat ministrului Mediului un punct de vedere asupra taxei de primă înmatriculare, şi că aşteaptă să îi fie prezentate „soluţii argumentate“ în acest caz. Comisa Europeană, aminteşte EVENIMENTUL ZILEI, a declanşat, anii trecuţi, din acelaşi motiv, procedura de infringement împotriva României.

Cu toate acestea, în urmă cu trei luni, în ianuarie 2011, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, anunţa triumfalist, după cum susţine ROMÂNIA LIBERĂ, că taxa de poluare e legală. CURIERUL NAŢIONAL susţine că această decizie CJCE nu priveşte strict cetăţeanul nemulţumit din Sibiu ci este obligatorie, în egală măsură, pentru celelalte instanţe naţionale care sunt sesizate cu o problemă similară. În concluzie, afirmă ADEVĂRUL, instanţele din România vor da câştig de cauză proprietarilor de maşini care au cerut înapoi taxa de poluare.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu