Oportunități pentru utilizarea energiei geotermale

• publicat la: 29 octombrie 2011
Oportunități  pentru utilizarea energiei geotermale

In data de  27 octombrie s-a desăşurat la Nyregyhaza conferința finală a proiectului ”Analiza oportunităților pentru utilizarea energiei geotermale în regiunea Szabolcs Szatmar Bereg – Satu Mare”, finanţat prin Programul de Cooperare Teritorială Hu-Ro , şi implementat de Camera de Comerţ şi Industrie Satu Mare, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Szabolcs-Szatmár-Bereg.

Scopul principal al proiectului a fost identificarea potențialului geotermal în zona transfrontalieră din cele două județe vecine, respectiv Satu Mare și Szabolcs Szatmar Bereg, precum și întocmirea unui studiu de fezabilitate privind sustenabilitatea investițiilor, exploatarea lor din punct de vedere economic. Partenerii acestui proiect, Camerele de Comerț din Szabolcs Szatmar Bereg și Satu Mare, au lucrat împreună cu experți în domeniu pentru întocmirea unei baze de date a energiei geotermale.

In cadrul conferinței au fost prezentate studiile realizate , precum şi  harta cu localizarea surselor de energie geotermală, adâncimea lor şi eventualele utilizări pe care le-ar putea avea . Au fost de asemenea prezentate studii de caz pentru utilizarea biomasei.

Beneficiarii finali ai acestor studii vor fi locuitorii din cele două județe învecinate, datorită posibilităților de investiție în energia regenerabilă geotermală, ce poate fi folosită pentru producerea de energie și căldură, rezultând astfel o îmbunătățire a vieții populației din această zonă. Studiile vor putea fi de folos celor care vor dori să investească în acest domeniu.

La evenimentul de ieri au participat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg, Peko Laszlo, directorul Nagyne Varga Katalin, managerul de proiect Pusztai Nora, directorul executiv al UNI-FLEXYS Kozhasznu Nonprofit KFT din Ungaria, Schupler Helmuth, directorul Institutului de management al Mediului din cadrul Universităţii din Miskolc, Kovacs Balasz. Delegația județului Satu Mare , condusă de directorul Camerei de Comerţ şi Industrie Satu Mare, Daniela Culic, i-a inclus pe consilierul juridic al instituţiei, Alin Bucureştean, Szilágyi Zoltán (fermier), Pándi Zsolt din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM), evaluatorii de mediu Sorin Panaite şi Vasile Şerban respectiv primarul din Beltiug, Emeric Pleth, reprezentanți ai media şi ai Transgex Oradea.

Materialele realizate în cadrul proiectului în maghiară şi engleză sunt disponibile în varianta electronică , şi pot fi solicitate de la CCIA Satu Mare.

Lasati un comentariu